FİNANS

Sağlıksız bitkisel ürün satana hapis!

RTÜK, sağlık için tehlike yaratan gıda takviyeleri yayınlarıyla ilgili verdiği cezalar artınca bakanlık temsilcileriyle bir araya geldi.

Sağlıksız bitkisel ürün satana hapis!

Toplantıda, izin verilmeyen ürünlerin yayınının yapılmaması ve ürün satanların cezalandırılması için Türk Ceza Kanunu’nda düzenleme yapılması önerildi.

Mesaisinin yüzde 77’sini bitkisel ürün reklamlarını yayınlayan kanallara takibine ve ceza vermeye harcayan Üst Kurul, bu duruma bir son vermek için konuyla ilgili tarafları bir araya getirerdi.

RTÜK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu’nun başkanlığında önceki gün yapılan toplantıya sağlık bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileri katıldı.

KAYIT DIŞILIK İDDİALARI
Fendoğlu, RTÜK’ün son 2.5 yıl içerisinde radyo ve televizyonlar hakkında, gıda takviyelerini ilaç gibi tanıttıkları, gizli reklam yaptıkları veya tüketiciyi yanılttıkları gerekçesiyle iki bine yakın müeyyide kararı verdiğini; RTÜK müeyyidelerinin yüzde 77’sinin gıda takviyelerinin yanıltıcı ve gizli reklamlarına ilişkin olduğunu ifade etti.

Bu durumun zirai mücadeleyi anımsatmaya başladığını kaydeden Fendoğlu, gıda takviyesi ve sağlık beyanının, sağlık boyutunun yanı sıra reklam, tanıtım, denetim, hukuk ve ekonomi boyutu da olduğunu söyledi. Fendoğlu, bir firmanın yılda 100 milyon doların üzerinde bir ticaret hacminin bulunduğunu, kayıt dışılık iddialarının araştırılması gerektiğini belirtti.

200 BİN TL CEZA
Toplantıda gıda takviyelerini ilaç gibi pazarlayan, bu şekilde halkı yanıltarak “umut tacirliği” yapan ve bu işi kazanç kapısı haline getiren kuruluşlarla, kurumlararası hızlı bilgi akışı ve sürekli işbirliğiyle gerekirse yasa değişikliği yapılarak mücadele edilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda değişiklik yapılması gerektiği belirtilen toplantıda, hem yanıltıcı reklam yapan firmalara ve bu reklamları yayınlayan mecra kuruluşlarına hem de reklam ajanslarına 200 bin TL’ye kadar ağır para cezalarının getirilmesi öngörüldü. Reklam Kurulu Başkanlığına ihtiyati tedbir yetkisi getirilirken, gerekirse reklamın durdurulabileceği ifade edildi.

HAPİS CEZASI GELEBİLİR
Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üreten veya satan kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesini öngören Türk Ceza Kanununun 187. Maddesinin, ilaçların yanı sıra gıda takviyelerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceği belirtildi. Gıda takviyelerinin sağlık beyanıyla tanıtımlarının yapılmasında Sağlık Bakanlığından izin alınmasına ilişkin mevzuat hükümlerinin işletilmesi gerektiği bildirildi. Taraflar bu kararlar doğrultusunda çalışma yapacak.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler