FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Satış vaadi sözleşmesi nedir? Satış vaadi sözleşmesinde yer alması gereken bilgiler ve dikkat edilecek konular

Taşınmaz mülklerin, gayrimenkullerin tapu sahiplerine ya da hisse sahiplerine getirdiği bazı sorumluluklar vardır. Kanuni olarak belirlenen bu sorumlulukların bilinmesi ve gerekli olan işlemlerin eksiksiz olarak yapılması, mal sahiplerinin kanuni yaptırımlarla karşı karşıya gelmemeleri için önem taşır.

Satış vaadi sözleşmesi nedir? Satış vaadi sözleşmesinde yer alması gereken bilgiler ve dikkat edilecek konular

Bir tür ön sözleşme özelliği bulunan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, sözleşmede yer alan şartların her biri yerine getirildikten sonra taraflardan birine, diğer tarafın ilgili taşınmaz malın satış sözleşmesini yapmasını ve tapuda ismine tescil gerçekleştirilmesini talep etme hakkını verir. Satış vaadi sözleşmesinde belirlenmiş olan şartlar gerçekleştirildikten hemen sonra, talep hakkı bulunan taraf diğer tarafa taşınmaz malın satış işlemini talep ettiğini iletmesine rağmen satış yapılmazsa, vaatte bulunulan taraf hakkını arayarak işlem başlatabilir.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Güvenilirliği ispat edilmiş sözleşme türlerinden biri olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmaz mülkün sözleşme ile resmî olarak belirtilmiş şartlarla daha sonra yine önceden belirlenmiş olan tarihte teslim edileceğini vaat eden bir sözleşmedir. Diğer bir deyişle, verilen bir vaadin kanuni olarak resmi bir biçimde beyanı anlamına da gelebilir.

Düzenlenmesi gereken taşınmaz satış vaadi sözleşmesi örneği e-devlet sistemi üzerinden ya da hukuk bürolarından, büroların internet siteleri aracılığı ile temin edilebilir. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi örneğine göre sözleşme hazırlanır ve taraflarca imzalanır.

Satış vaadi sözleşmesinde yer alması gereken bilgiler bulunur. Bu zorunlu ve eksiksiz olarak bulunması gereken bilgiler şunlardır:

  • Tarafların kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri
  • Tarafların detaylı adres bilgileri
  • Satış işlemi gerçekleştirilecek olan taşınmaz mülkün satış bedeli, ödeme konusunda yapılan anlaşmaya göre nasıl yapılacağı bilgisi ve gecikme durumu olursa uygulanacak faiz oranı bilgileri

Satış vaadi sözleşmesinde dikkat edilecek konular nelerdir?

Bir satış vaadi sözleşmesi düzenlenecekse, sözleşme hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunların başında, sözleşmede yer alması gereken zorunlu bilgiler vardır. Tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olarak yazılı bulunmalıdır. Ayrıca sözleşme yapılırken:

  • Her iki tarafın da yapılacak olan tapu devir işlemi sırasında bizzat işlem yerinde hazır olması gerekir.
  • Satış işlemi yapılacak olan taşınmaz mülkün tapusunun bulunması gerekir. Çünkü tapusu olmayan taşınmaz mülklere sözleşme yapılamaz.
  • Devir işlemlerinde ve tüm işlemlerde işlem masraflarının kim tarafından ödeneceğinin önceden belirlenmiş ve bu konuda anlaşılmış olması gerekir.

    Express


En Çok Aranan Haberler