FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seyyanen zamda 2. müjde

Seyyanen zamda yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor! İddialara göre; seyyanen zam almayan kalmayacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, seyyanen zamdan 2. kez yararlanacağı iddialar arasında.

Seyyanen zamda 2. müjde

Emekli maaşlarında yeni dönem(seyyanen zam) ile ilgili sürprizler yaşanmaya devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz 'ın emekli zamlarının oran ile değil, geçim durumuna göre seyyanen zam şeklinde ya da toplu sözleşmede ortak olarak belirleneceğini ifade etmesinin ardından emekli maaşlarında ekstra zam için düğmeye basıldı. Hükümet, bu yıl hayata geçirdiği 100 liralık seyyanen zamdan faydalanamayan emekli kalmaması adına hareket geçti. Emekli maaşlarında seyyanan zammı geçtiğimiz Temmuz ayında cebine koyan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, aynı imkandan bir kez daha yararlanabileceği de bir diğer iddialar arasında.

Geçtiğimiz Temmuz ayında, enflasyon artışına ilave olarak, maaşı bin lira ve altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira seyyanen zam verillmiş, bin lira ile bin 100 lira arasındaki maaşlar da bin 100 liraya tamamlanmıştı. Geride bıraktığımız ay içerisinde ise maaşına bakılmaksızın tüm memur emeklilerine 100 lira civarında artış yansıtılmıştı. Şimdi ise emekli maaşında seyyanen zamdan yararlanmayan emeklilere bu imkanın verilmesi söz konusu. Seyyanen zammı almayan SSK ve Bağ- Kur emeklilerine de 100 liralık artışın verilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Temmuz ayında cebine koyan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aynı imkandan bir kez daha yararlandırılabileceği de bir diğer iddia. Böylece tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira seyyanen zam verilecek.

Seyyanen zam ile igili çalışmalar sürüyor ancak ilgili sisteme göre; emekli maaşarında zam oranı yüzdelik oranla olmayacak. Emekliye verilecek zam oranı seyyanen belirlenerek ve maaşa direk yanstılacak. Seyyanen zam uygulamasıyla ekonomik gelişmeler ve emeklilerin geçim durumuna göre de maaşlarında iyileştirmeler yapılabileceği öngörülüyor. Emeklilere özel yeni maaş sisteminde 100 liralık seyyanen zam verileceği uzun süredir konuşuluyordu. Seyyanen zam ile ilgili gelen yeni haberlere göre; tüm emeklilerin maaş zamlarının ortak belirlenmesi öngörülüyor. Yeni sistemin geçerli olması halinde kurum ayırmaksızın, toplu sözleşme ile emeklilerin tümü için zam belirlenmesi söz konusu olacak.

YETİM VE DULLAR DA FAYDALANABİLECE**K**

Emekli maaşlarında geçerli olacak bu uygulamadan dul ve yetimlerin de faydalanması, bir diğer plan. Kişilerin ekonomik durumuna bağlı olarak yapılacak bu zamlar ve iyileştirmelerden tüm emekli dul ve yetimlerin de faydalanmasını sağlamak için yeni maaş sistemi getirmeyi planlanıyor. Seyyanen zam ile asıl amaçlardan biri de emekliler arasındaki eşitsizlikler gidermek ve tüm emeklilerin maaş artışlarından faydalanması sağlanacak.

MEVCUT SİSTEMDE ENFLASYON ETKİLİYOR

Mevcut emeklilik sisteminde SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 ayda bir oluşan enflasyon miktarı oranı kadar zam alabiliyor. Oranın düşük olması halinde, emeklilerin zammı da düşük çıkıyor. memur emeklileri ise 2 yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen oranda zam alırken oluşan 6 aylık enflasyonu da fark olarak maaşlarında görüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler