MYNET EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye-Rusya arasındaki gerginlik sonrasında yaklaşık 2 haftadır Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen siber saldırılar dün yeni bir boyut kazandı.
Bir haftadır bankacılık sistemine yoğun bir biçimde saldıran hacker’lar dün kısmen başarılı oldu ve bazı bankaların internet sitelerine erişim engellendi.
Tüm bankaları hedef alan siber saldırı dün gün boyu devam ederken, sosyal medyada birçok bankanın internet sitesine gün içinde ulaşılamadığı gündeme geldi.
"BUGÜN DAHA YOĞUN BİR SALDIRI GELEBİLİR"
Dün birçok bankanın internet sitesine ve tüm mobil uygualamalarına uzun bir süre ulaşılamadı. Bugün de zaman zaman bazı bankalara internet üzerinden giriş yapılamıyor. İnternet ve sosyal medya üzerinde dolaşan ve güvenilir kaynakların verdiği bilgiye göre bugün daha yoğun bir saldırı bekleniyor.
Hacker'lar işte böyle saldırıyor
Son zamanlarda ülkemizde de baş gösteren siber saldırılar artış göstermeye başladı. Bu saldırıları bazı web sitelerinden anlık olarak takip edebilirsiniz.
ABD merkezli güvenlik firması olan Norse, dünyadaki siber saldırıları anlık olarak takip ediyor. Toplanan veriler ile bu haritayı oluşturan şirket, dünya üzerinde siber saldırıların ne kadar sık olduğunu gözler önüne seriyor.
/
Oluşturulan dünya haritasında en çok saldıran ülke, saldırıların kaynağı, saldırıların türü ve hangi konuma doğru olduğu gibi bilgiler de yer alıyor. En çok siber saldırı alan ülke Amerika Birleşik Devletleri olurken en çok siber saldırı yapan ülke ise Çin olarak gözüküyor.
Ülkemizde ise saldırıların İstanbul ve Ankara üzerinde yoğunlaştığı görülüyor.
Son zamanlarda ülkemizde sıkça gündeme gelen siber saldırıları anlık olarak aşağıdaki web sitelerinden takip edebilirsiniz.
Norse üzerinden saldırıları izlemek için tıklayın.
Norse v1 üzerinden saldırıları izlemek için tıklayın.](http://map.norsecorp.com/v1/)
[
Digital Attack üzerinden saldırıları izlemek için tıklayın.](http://www.digitalattackmap.com/#anim=1&color=0&country=ALL&list=0&time=16793&view=map)
Türk Telekom'dan açıklama “Saldırılar ciddi bir seviyede" diyen Türk Telekom Yatırımcı İlişkileri Direktörü Onur Öz "Ancak saldırıların hedefi Türk Telekom değil, yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının sitelerine yönelik bir saldırı” diye konuştu.
Son bir haftadaki saldırıların Türkiye tarihinin en yoğun saldırıları olduğunu vurgulayan yetkili, "Türkiye'deki kurumların çok ciddi kısmı Türk Telekom'dan servis alıyor. Bu siteler üzerinden verilen her türlü servisi biz sağladığımız için defansı da biz yapıyoruz" dedi. Öz, Türk Telekom'un yanı sıra diğer servis sağlayıcıların da aynı şekilde saldırılara hedef olduğunu da kaydetti.
İnternet güvenliği uzmanları, '.tr' uzantılı web sitelerine yönelik siber saldırıların arkasında kimin bulunduğunun belli olmadığını belirtirken, özellikle bankalar, askeri ve bakanlık web sitelerinin siber saldırılara hedef olduğunu söylüyor.
Reuters'ın haberine göre 300 binden fazla web sitesinin alan adı kaydı ve koordinasyonunu sağlayan ODTÜ bünyesindeki Nic.tr ise Türk serverlara yönelik saldırıların kaynağının Rusya olabileceği görüşünde.
SİBER SALDIRI NEDİR?
Bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış hacker diye tabir edilen hack veya hacker gruplarının banka, polis, Jandarma, devlet, şahıs, firma vb. sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırıya Siber Saldırı denir. Bu saldırılar neticesinde bilgisayara yada sitelere solucanlar, trojenler sokarak yada açıklar aranıp bulunarak bilgiler ele geçirilebilir veya var olan bilgiler yok edilebili.Bazen ülkeleler/şahıslar vb. birbirleri ile Siber Savaş içine girebilir, kısacası siber saldırılar güce göre değişir sadece bilgi silmek yada bilgi ele geçirmekle kalmayıp bazen can alan/yakan siber saldırıar yapılabilir.
Ülkeleler/şahıslar vb. arası açılan bir siber savaşta örneğin bir arabayı yollan çıkarma, telefon dinleme/patlatma gibi büyük hasarlarda ortaya çıkabilir, ortaya çıkması istenilen hasarın meydana gelmesi saldırıyı yapan kişi/kişilerin uzmanlığına bağlıdır.
Siber saldırılar ve günlük hayatımıza nasıl zararlar verebileceği hakkında bilgi sahibi misiniz?
— Mynet Finans (@FinansMynet) December 25, 2015
Türkiye en çok siber saldırıya uğrayan 15 ülkeden biri
Siber suçlardaki artışa dikkat çeken CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, siber suçların ABD’de şirketlere neden olduğu zararın yılda 114 milyar Dolar’ı bulduğunu, bu rakamın Türkiye’de de milyar Dolarlar seviyesine ulaştığını söyledi.
Yeni nesil BT servis ve çözümleri alanında küresel lider konumunda bulunan CSC, siber suçlardaki artışa dikkat çekti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, siber suçların şirketlere önemli maddi zararlar verdiğinin altını çizerek, gerekli önlemler konusunda hatırlatmalarda bulundu.
Siber suçların ABD’de şirketlere neden olduğu zararın yılda 114 milyar Dolar’ı bulduğunu söyleyen Alev Alp Esen, “Bu suçlardan dolayı şirketlerde meydana gelen çalışamama sürelerinin maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda, gerçek maliyetin 338 milyar Dolar’a kadar yükseldiği tahmin ediliyor. Dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de günden güne artış kaydeden siber suçların, son bir yıl içinde ülkemizdeki toplam faturasının milyar Dolarlar seviyesine ulaştığı biliniyor” dedi.
Türkiye dünyada ilk sıralarda
Kişilere yönelik siber suçların banka ve kredi kartı dolandırıcılığından interaktif bankacılık dolandırıcılığına kadar uzandığını belirten CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, “Şirketlere yönelik suçlarda ise ilk sırada bilişim sistemlerine karşı işlenen suçlar geliyor. OECD verileri, bilişim güvenliği sorunu yaşayan şirketler içerisinde, Türkiye’nin dünya genelinde ilk 15 ülke arasında bulunduğunu ortaya koyuyor. Zararlı yazılımların ve sosyal mühendislik saldırılarının yanı sıra hacker saldırıları şeklinde de gerçekleşen siber suçlar, kamudan perakende ve finansa kadar hemen her sektörü tehdit ediyor” diye konuştu.
Bu kapsamda siber güvenlik çözümlerinin tüm kurum ve kuruluşlar için BT altyapısının önemli bir parçası olduğunun altını çizen Alev Alp Esen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siber güvenlik, saldırıları önlemek anlamında çok önemli olsa da bundan çok daha fazlasını vadediyor. Sağladığı temel değeri ‘olanak tanıma’ olarak özetleyebileceğimiz siber güvenlik sayesinde, teknoloji sistemlerini açmak, verilerini ve altyapılarını müşterileri, tedarikçileri ve değer zincirinin diğer üyeleri ile paylaşmak isteyen organizasyonlar, ihtiyaç duydukları güveni elde edebiliyorlar. Etkin bir siber güvenlik için dikkate alınması gereken altı unsur olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki, siber güvenliği iş süreçlerinin bir parçası haline getirerek bunu kurum için bir standart kılmak. Diğer bir unsur ise mevcut siber güvenlik konumunun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi. Veri ihlallerinin yüzde 17’sinin sosyal mühendislikten geldiği göz önünde bulundurulduğunda, bir şirketin siber güvenlik açısından neye sahip olduğuna tam anlamıyla hakim olmasının kritik öneme sahip olduğu bir gerçek. Üçüncü parti yönetilebilir servis kullanımını sağlamak; hızlı bir kurtarmanın işi sürdürmenin anahtarı olduğunu unutmadan hazırlıklı olarak, olası aksaklık ve felaketlere karşı plan yapmak da önemli. Sistem üzerinde hangi kullanıcının hangi işlemler için yetki sahibi olduğunu düzenli olarak kontrol etmek ve veri kaybı ya da saldırılara karşı hazırlıklı olmak da diğer unsurlar olarak sıralanıyor.”
6 adımda şirketinizi siber suç kurbanı olmaktan koruyun:
-Siber güvenliği iş süreçlerinin bir parçası haline getirin
-Şirketinizin siber güvenlikte hangi önlemlere sahip olduğunu belirleyin
-Üçüncü parti yönetilebilir servisleri kullanın
-Olası aksaklık ve felaketlere karşı senaryolar hazırlayın
-Kullanıcı yetkilerini düzenli olarak kontrol edin
-Saldırılara ve veri kaybına karşı hazırlıklı olun