FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son Dakika: ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

Son Dakika: ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Fed'den yapılan açıklamada, para politikasına ilişkin kararların oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılamalarındaki ilerleme ve güçlü politika desteği ile ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin güçlenmeye devam ettiğine işaret edilen açıklamada, salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin son aylarda iyileştiği ancak yaz aylarında Kovid-19 vakalarındaki artışın toparlanmalarını yavaşlattığı ifade edildi.

"SALGIN VE ARZ-TALEP DENGESİZLİKLERİ FİYAT ARTIŞINA KATKIDA BULUNDU"

Açıklamada, enflasyonun büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yükseldiği kaydedilerek, "Salgın ve ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili arz ve talep dengesizlikleri, bazı sektörlerde önemli fiyat artışlarına katkıda bulundu." değerlendirmesine yer verildi.

Genel olarak finansal koşulların destekleyici olmaya devam ettiği yinelenen açıklamada, ekonominin gidişatının Kovid-19'un seyrine bağlı olmaya devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, "Aşılamada kaydedilen ilerleme ve arz kısıtlamalarının hafiflemesinin, ekonomik faaliyet ve istihdamda devam eden kazanımların yanı sıra enflasyondaki düşüşü desteklemesi bekleniyor. Ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

VARLIK ALIMLARI BU AY SONU İTİBARIYLA AZALMAYA BAŞLANACAK

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığı yinelenen açıklamada, bu hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdürülmesinin beklendiği vurgulandı.

Açıklamada, federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Bankanın, aylık 120 milyar dolarlık mevcut varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalmaya gideceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçen aralık ayından bu yana ekonominin Komitenin hedeflerine yönelik kaydettiği önemli ilerlemenin ışığında, Komite, net varlık alımlarının aylık hızını Hazine tahvili için 10 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 5 milyar dolar azaltmaya başlamaya karar verdi. Bu ayın sonundan itibaren Komite, Hazine tahvillerini ayda en az 70 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini ayda en az 35 milyar dolar artıracak. Aralık ayından itibaren Komite, Hazine tahvillerini ayda en az 60 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini ayda en az 30 milyar dolar artıracak."

EKONOMİK GÖRÜNÜME GÖRE ALIMLARIN HIZI AYARLANABİLİR

Açıklamada, Komitenin varlık alımlarının hızındaki benzer indirimlerin her ay uygulanmasının uygun olacağı görüşünde olduğu ancak ekonomik görünümdeki değişikliklerin gerektirmesi halinde alımların hızını ayarlamaya hazır oldukları ifade edildi.

Fed'in açıklamasında, bankanın tahvil alımlarının, piyasa işleyişini ve destekleyici finansal koşulları desteklemeye devam edeceği ve böylece hane halkları ile işletmelere kredi akışının destekleneceği aktarıldı.

Açıklamada, Komitenin, uygun para politikası duruşunu değerlendirirken gelen verilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceği ve hedeflere ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde, para politikası duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacağı yinelendi.

Fed'in varlık alımlarının, her ay 15 milyar dolar azaltılması halinde gelecek yılın ortalarında tamamlanması bekleniyor.

FED BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının artırılmasında sabırlı olabileceklerini ancak enflasyondaki gelişmelere bir yanıt verilmesi gerekirse tereddüt etmeyeceklerini ifade etti.

Powell, Fed'in politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutmasının, varlık alım hızında ise azalmaya gidileceğini duyurmasının ardından video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Risklere karşı dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayan Powell, bu yılın üçüncü çeyreğinde reel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin belirgin şekilde yavaşladığına dikkati çekti.

Powell, "Yaz aylarında Delta varyantı nedeniyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış, seyahat ve eğlence de dahil olmak üzere salgından en olumsuz şekilde etkilenen sektörlerdeki toparlanmayı engelledi. Ekonomik faaliyet, özellikle motorlu taşıt endüstrisinde, arz kısıtları ve darboğazlar nedeniyle de aksadı." dedi.

Powell, Kovid-19 vakalarının azalması ve aşılamada kaydedilen ilerlemeyle ekonomik büyümenin bu çeyrekte toparlanması ve yıl genelinde güçlü büyümeyle sonuçlanması gerektiğini dile getirdi.

"ENFLASYON HEDEFİN OLDUKÇA ÜZERİNDE İLERLİYOR"

İş gücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye devam ettiğini belirten Powell, genel ekonomik faaliyette olduğu gibi Kovid-19 vakalarındaki artışla iş gücü piyasasındaki iyileşme hızının da yavaşladığını kaydetti. Powell, söz konusu yavaşlamanın eğlence, konaklama ve eğitim dahil salgına en duyarlı sektörlerde yoğunlaştığını aktardı.

Salgın ve ekonominin normalleşmesiyle ilgili arz ve talep dengesizliklerinin bazı sektörlerde önemli fiyat artışlarına neden olduğuna işaret eden Powell, "Özellikle darboğazlar ve tedarik zinciri aksamaları, üretimin yakın vadede talepteki toparlanmaya ne kadar hızlı yanıt verebileceğini sınırlandırıyor. Sonuç olarak, genel enflasyon, yüzde 2'lik uzun vadeli hedefimizin oldukça üzerinde ilerliyor." diye konuştu.

Powell, arz kısıtlarının beklenenden daha büyük olduğunu ve daha uzun sürdüğünü belirterek, yüksek enflasyonun itici gücünün ağırlıklı olarak salgının neden olduğu bozulmalar olmaya devam ettiğini bildirdi.

"ARAÇLARIMIZ ARZ KISITLARINI HAFİFLETEMEZ"

Yüksek enflasyonun bireyler ve aileler için yarattığı zorlukların farkında olduklarını kaydeden Powell, "Araçlarımız arz kısıtlarını hafifletemez." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, arz kısıtlarının kalıcılığını veya enflasyon üzerindeki etkilerini tahmin etmenin çok zor olduğunu vurgulayarak, küresel tedarik zincirlerinin karmaşık olduğunu, normal işlevine döneceğini ancak bunun zamanlamasının oldukça belirsiz olduğunu dile getirdi.

Fed Başkanı Powell, "Enflasyonun seyrinin ya da uzun vadeli enflasyon beklentilerinin, hedefimizle tutarlı seviyelerin önemli ve ısrarlı bir şekilde ötesine geçtiğine dair işaretler görseydik, fiyat istikrarını korumak için araçlarımızı kullanırdık. Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmeyeceğini dikkatle izleyeceğiz." dedi.

VARLIK ALIMLARININ GELECEK YILIN ORTASINDA SONA ERMESİ BEKLENİYOR

Varlık alımlarının hızının düşürülmesine ilişkin ise Powell, "Ekonomi beklendiği gibi gelişirse, varlık alımlarının hızındaki benzer düşüşlerin muhtemelen her ay uygun olacağı kanaatindeyiz, bu da varlık alımlarının gelecek yılın ortasında sona ereceği anlamına geliyor." diye konuştu.

Powell, ekonomik görünümdeki değişikliklere göre alımların hızını ayarlamaya hazır olduklarını belirterek, "Bilançomuzun genişlemesi durduktan sonra bile elimizde tutacağımız varlıklar finansal koşulları desteklemeye devam edecek. Bugün varlık alımlarımızı azaltmaya başlama kararımız, faiz oranlarına ilişkin politikamızla ilgili herhangi bir doğrudan sinyal taşımıyor." dedi.

"FAİZLERİ YÜKSELTMENİN HENÜZ ZAMANI DEĞİL"

Bu toplantının odağının faiz oranlarını yükseltmek olmadığını, varlık alımlarını azaltmak olduğunu vurgulayan Powell, ekonominin geçen aralıktan bu yana hedefler doğrultusunda önemli ölçüde ilerleme kaydetmesi nedeniyle varlık alımlarını azaltma zamanının geldiğini düşündüklerini ifade etti.

Powell, "Faiz oranlarını yükseltmenin henüz zamanı olduğunu düşünmüyoruz. Maksimum istihdama ulaşmak için alınması gereken yol var." değerlendirmesinde bulundu. Fed Başkanı Powell, iş gücü piyasasına iyileşmesi için daha fazla zaman vermek istediklerini kaydetti.

Arz darboğazları ve yüksek enflasyonun gelecek yıla kadar devam etmesinin beklendiğini belirten Powell, enflasyonun gelecek yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinde düşmesinin beklendiğini aktardı.

Powell, faizleri artırma zamanının ekonominin gidişatına bağlı olacağını vurgulayarak, "Sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bir yanıt gerekirse tereddüt etmeyeceğiz." dedi.

Varlık alım hızını değiştirmek zorunda kalmaları halinde şeffaf olacaklarını belirten Powell, piyasaları şaşırtmayacaklarını ifade etti. (AA)


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler