FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları için ikinci eşik: Fed bitti, sırada Merkez Bankası faiz kararı var! İslam Memiş altında rotayı açıkladı: 1.550 TL...

Gram altın ve ons altın fiyatları haftaya rekorla başlamasının ardından düşüşe geçmişti. Piyasaların merakla beklediği karar ABD’den geldi ve Mart ayı Fed faiz kararı belli oldu. Banka beklentiler dahilinde faizleri 25 baz puan artırarak 16 yılın zirvesine çıkardı. Bugün ise Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak. 'Altın fiyatları ne kadar, kaç TL?", "Düşecek mi, yükselecek mi?” sorularına yanıt aranırken İslam Memiş'ten yeni tahmin geldi. İşte son dakika gelişmeleri ve canlı altın fiyatları..

Altın fiyatları için ikinci eşik: Fed bitti, sırada Merkez Bankası faiz kararı var! İslam Memiş altında rotayı açıkladı: 1.550 TL...

Altın yatırımcıları ve tüm dünya piyasalarının beklediği Mart ayı ABD Merkez Bankası Fed faiz kararı açıklandı. Fed, beklentiler dahilinde politika faizinde 25 baz puan artırıma giderek faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Böylelikle aralıksız 9. kez faiz artıran banka, faizi 16 yılın zirvesine çıkardı.

SİNEM ERYILMAZ / MYNET

1

Karar metninde ABD bankalarının sağlam olduğuna vurgu yapılırken, gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin izleneceği ifade edildi. Karar metninden çıkan sinyaller ise küresel piyasaları sarsan bankacılık krizine karşın Fed'in faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini gösterdi.

POWELL'DAN BANKA KRİZİ İÇİN MESAJ

Toplantı sonrası açıklamaya yapan Fed Başkanı Jerome Powell, "Bankacılık sektöründe gelişmeler ekonomiyi etkileyecek ve buna nasıl yanıt vermemiz gerektiğine bakacağız" dedi. Powell ayrıca bu yıl faizlerde indirim beklemediklerini de sözlerine ekledi.

2

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugünki toplantısının ardından faiz kararını duyuracak. 2022’de politika faizini yüzde 14 seviyelerinden yüzde 9’a kadar kademeli olarak düşerek banka, geçtiğimiz ay 50 baz puan daha indirim yaparak faizleri yüzde 8,50'ye çekmişti.

1

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, SAAT KAÇTA?

Merkez Bankası faiz kararı bugün belli olacak. Karar saat 14:00’te açıklanacak.

EKONOMİSTLER TEK GÖRÜŞTE BİRLEŞTİ

AA Finans'ın anketine katılan 22 ekonomistin beklentisi politika faizinin yüzde 8,50'de sabit bırakılması yönünde oldu. Ekonomistlerden 8'i mevcutta yüzde 8,50 düzeyinde bulunan politika faizinin 50 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 14'ü politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.

ALTIN FİYATLARI FED İLE YÜKSELDİ

Fed faiz kararı öncesi temkinli hareket eden ons altın fiyatı, FOMC öncesi 1.937 dolara kadar geriledi. Pazartesi günü ons altın fiyatının 2.009 dolara yükselerek 1 yılın zirvesine çıkmasıyla 1.229 TL ile rekor kıran gram altın ise toplantı öncesinde 1.184 lira seviyesine geri çekildi.

iStock-182776332

Faiz kararı sonrasında ise ons altın yüzde 1’in üzerinde değer kazanarak 1971 doların üzerine yükseldi. Altının gram fiyatı ise serbest piyasada yeniden psikolojik sınır olan 1.200 lirayı aştı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI (23 MART 2023 PERŞEMBE)

Ons altın: 1.976 dolar
Gram altın: 1.210 TL
Çeyrek altın: 1.978 TL
Cumhuriyet altını: 8.161 TL
22 ayar bilezik: 1.189 TL

ALTIN

İSLAM MEMİŞ’TEN ALTIN TAHMİNİ

Faiz kararının ardından altın fiyatlarına ilişkin Mynet’e değerlendirmede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Fed sonrası altın ve gümüş fiyatlarında sınırlı yükseliş yaşandı. Fed’in 25 bp faiz artırımı piyasalar tarafından satın alınmıştı. Fed’in faiz kararını 1.950 dolar seviyesinde bekleyen ons 1.978 dolara yükseldi. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından sonra tekrar 1.960 dolara geriledi. Temkinli bekleyişini sürdüren yatırımcılar, yeni pozisyon için karar veremediklerini düşünüyorum. Asıl fiyatlamalar bugün görülebilir” dedi.

“Teknik olarak 1.917-1.990 aralığını takip edeceğim. Bu bant aralıkları düşüş veya yükselişin devamı için önemli” diyen uzman isim, “Gram altının serbest piyasalarda 1.236 liraya yükseldiğini gördük. Ons altında yaşanan gerileme gram altında da gerilemeye neden oldu. Gram altın da 1.180-1.280 lira aralığını takip edeceğim. Düşüşler alım fırsatı, çünkü kalıcı olmaz. Bu yıl için 1.450-1.550 lira öngörüm devam ediyor” ifadelerini kullandı.

iStock-1424026746

YATIRIMCIYA 'SATIŞ' UYARISI

Gümüşün ons fiyatının 23 dolara yükseldiğini kaydeden Memiş, “Üzerinde kalıcı olması halinde hedef 26 dolar. Gümüş fiyatlarında yükselişin devam edeceğini söyleyebilirim. Kısa vadeli geri çekilmeler kalıcı olmaz. Kimse satış için acele etmemeli” diyerek yatırımcıyı uyardı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler