FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika haberi: Benzin ve motorin için indirim beklenirken gözler yarına çevrildi! Pandemiden bu yana ilk olacak

Son dakika haberi: Araç sahipleri akaryakıt fiyatlarına zam mı gelecek? Benzin ve motorin fiyatları bugün ne oldu? sorusuna yanıt arıyor. Vatandaşın gündeminde önemli bir yeri olan benzin fiyatlarıyla ilgili ise yeni bir gelişme yaşandı. Petrol, OPEC’in pandemiden bu yana en büyük üretim kesintisi planıyla sert yükseldi. Herkes indirim beklerken akaryakıt fiyatları bu durumdan nasıl etkilenecek? İşte güncel akaryakıt fiyatları…

Son dakika haberi: Benzin ve motorin için indirim beklenirken gözler yarına çevrildi! Pandemiden bu yana ilk olacak

Son dakika… Başta benzin ve mazot fiyatı (motorin) olmak üzere akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan petrol fiyatları yeni haftada sert yükseldi. OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri (OPEC+), Kasım ayı üretim kotalarına son şeklini vermek üzere Çarşamba günü OPEC'in Viyana'daki merkezinde bir araya gelecek. Bloomberg, düşen petrol fiyatları ve şiddetli piyasa oynaklığı karşısında grubun, üretimi günde 1 milyon varilden fazla azaltma olasılığını değerlendireceğini bildirdi. Bu büyüklükte bir üretim kesintisi kararı çıkması durumunda pandemiden bu yana en büyük kesinti gerçekleştirilmiş olacak.

iStock-464975498

PETROL FİYATLARI YENİDEN YÜKSELİŞTE

Tüm dikkatler toplantıya çevrilmişken üretim kesintisinin beklentilerden daha büyük olacağına ilişkin haberler petrol fiyatlarını sıçrattı. ABD ham petrolü ve Brent petrol yeni haftaya yüzde 3 yükselişle başladı. İlk işlemlerde ABD ham petrolü 81, Brent petrol de 87 doların üzerini test etti.

RİSKLER YUKARI YÖNLÜ

Price Futures Group Kıdemli Piyasa Analisti Phil Flynn, 1 milyonu aşan bir üretim kesintisi kararının fiyatlara bir taban getirmeye yeterli olacağını belirtti. Oanda Group Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya da petrol fiyatlarındaki düşüş ivmesinin son bulduğu görüşünde. Moya, “Enerji piyasasında işlem yapan aktörler küresel yavaşlama endişeleri dolayısıyla bir süredir karamsardı, ancak artık petrol piyasasındaki risklerin yukarı yönlü olduğu söylenebilir” değerlendirmesini yaptı.
JPMorgan'ın da aralarında olduğu Wall Street bankaları, OPEC+'ın fiyatları istikrara kavuşturmak için üretimi günde en az 500 bin varil düşürmesi gerekebileceği görüşünde.

iStock-1355154735

4 DEV KURUMDAN PETROL FİYATLARI TAHMİNİ

Bankacılık devi JPMorgan, petrol fiyatlarının dördüncü çeyrekte 101 dolara yükselmesini beklediklerini açıkladı. Gerekçe olarak ise arzda sıkılaşmayı gösterdiler. Goldman Sachs da yükseliş tahmini yapan bir diğer kurum oldu. Bankanın analistleri, Brent'in gelecek yıl 125 dolara ulaşabileceğini söyledi.

iStock-1143749003

Morgan Stanley, fiyat beklentilerinde biraz daha mütevazı tahmin yaptı ve yılın son çeyreğinde petrolün varil başına 95 dolardan işlem görebileceğini öne sürdü. UBS ise fiyat beklentilerini durgunluk endişelerinin yanı sıra Rus petrolünün Asyalı ithalatçılara devam eden akışını gerekçe göstererek aşağı yönde revize etti. Ancak bu aşağı yönlü revizyon Brent'i 110 dolara getirdi ve analistler 2023'ün üçüncü çeyreğinin sonunda 125 dolara yükselebileceğini belirtti.

AKARYAKITA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Geçen yılın aynı ayında savaş riskinin bile olmamasına rağmen 80 dolar seviyesinde olan petrol fiyatları karşısında akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen dolar/TL kuru 8,5 liranın biraz üzerinde işlem görüyordu. Akaryakıtın litresi de o dönemlerde 7 liranın üzerindeydi. Bugün gelinen noktada petrol hemen hemen aynı seviyede fakat dolar 18,50 lira düzeyinde bulunuyor. Kurdaki artış nedeniyle uzmanlar akaryakıt fiyatlarında büyük bir gevşemeyi şimdilik öngörmüyor.

iStock-1131916052

İSTANBUL'DA GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN (MAZOT) FİYATLARI

Benzin: 19,23 TL
Motorin: 23,06 TL
LPG: 10,62

ANKARA'DA BENZİN VE MOTORİN NE KADAR?

Benzin: 19,34 TL
Motorin: 23,20 TL
LPG: 10,94 TL

İZMİR'DE BENZİN VE MOTORİNİN LİTRE FİYATI KAÇ TL?

Benzin: 19,34 TL
Motorin: 23,21 TL
LPG: 10,74 TL

Not: Akaryakıt fiyatları dağıtım şirketlerine göre değişebiliyor.

AKARYAKIT


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler