FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Sigara ve alkolde ÖTV zammı! İşte sigara ve alkol fiyatlarında son durum

Son dakika haberine göre sigara ve alkol fiyatlarına da 2022 yılında yeni zam geldi. Sigara ve alkol grubundan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artış gösterdi. ÖTV'deki zam oranı yüzde 47 oldu. Sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte sigara ve alkol fiyatlarındaki son dakika gelişmesi…

Son dakika: Sigara ve alkolde ÖTV zammı! İşte sigara ve alkol fiyatlarında son durum

Sigaraya zam mı geldi? Sigara fiyatları listesi ve alkol fiyatlarında zam beklentisi 2022 yılının gelmesi birlikte artışa geçmişti. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz haftalarda birçok marka tarafından sigaraya zam yapılmıştı. 2022 yılının ilk günlerinde vergi oranlarına gelen zamla birlikte sigara ve alkol fiyatları da değişti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre güncellenen ilgili ÖTV listesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre, alkollü içeceklerin ve tütün ürünlerinin asgari maktu ÖTV tutarı 6 aylık Yİ-ÜFE olan yüzde 47,4 oranında artırıldı. Sigara ve tütün ürünlerinin maktu vergi tutarlarında da aynı oranda artış oldu.

iStock-1282118468

Haziran ayında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla sigara ve alkollü içeceklerden alınan özel tüketim vergisi Temmuz-Aralık ayı için sabit kalmıştı. Cumhurbaşkanı kararıyla özel tüketim vergisi kanununun 12. maddesinde yer alan "ÖTV (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağına" yönelik hükmünün Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmamasına karar verilmişti.

Fakat bu sefer Ocak ayı öncesinde böyle bir karar yayımlanmadı. İlgili kararın yayımlanması durumunda Ocak-Haziran dönemi için belirlenen yüzde 47,38'lik artışta düzenlemeye gidilmesi olasılık dahilinde. Böyle bir karar alınmaması durumunda ise bu artış oranı geçerli olacak.

BİR PAKET SİGARA EN AZ 23 TL'YE SATILACAK

Bu durumda asgari maktu vergi paket başına 9,77'den 14,39'a çıkacak. Buna göre bir paket sigara en az 22,85 TL’ye satılabilecek.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler