FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Süreci ve fiyatı piyasa belirleyecek’

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, ABD’li finans devi Citigroup’un bankadaki payını yüzde 10’un altına düşürme planının ardından Türkiye tarafının bakışını anlattı.

‘Süreci ve fiyatı piyasa belirleyecek’

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, ABD’li Citigroup’un bankada yüzde 10’un üzerinde yapacağı hisse satışında yöntemle ilgili süreci beklediklerini, burada oluşacak fiyatı piyasa koşullarının belirleyeceğini söyledi.
Suzan Sabancı Dinçer, hisselerin nasıl ve kime satılacağı konusunda, “Şu an sürece ilişkin bildiğimiz fazla birşey yok. Zaten borsaya yapılan açıklamada da Citi aldığı kararın bir plan olduğunu belirtiyor. Akbank’taki yüzde 20 hisselerinin oranını yüzde 10’un altına düşürecekler. Bu ne şekilde ve nasıl bir süreçte tamamlanacak, bunu piyasa koşulları belirleyecek. Satış sürecini ve fiyatı piyasaya belirleyecek” dedi.
Citigroup’un bu kararı tüm dünyada uygulanacak olan Basel III kriterlerine hazırlıkla ilgili sermaye planlaması kapsamında aldığını ifade eden Dinçer, şöyle devam etti: “Bankaların sermaye yeterlilik oranlarını düzenleyen Basel III kapsamında, yüzde 10’un üzerinde pay sahibi olunan ve yönetim kontrolü bulunmayan iştiraklere yapılan yatırımlar bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını düşürüyor. Citi bu nedenle bizimle olan ortaklığına ilişkin böyle bir karar aldı. Basel III’e hazırlık yapıyorlar. Bizimle ilgili değil tamamen kendileriyle ilgili teknik bir karardır. Borsada işlem gören bir grup oldukları içinde planlarını yatırımcılara duyurdular.”

‘İşbirliğimiz sürecek’
Suzan Sabancı Dinçer, 2006 döneminde Citigroup ile başlayan ortaklığın yarattığı işbirliklerinin (Wings) devam edeceğini söyledi. Dinçer, “Citigroup’un aldığı son kararın aramızdaki bu tür işbirliklerine bir etkisi yok. Bu işbirlikleri devam edecektir. Bu tip ortak çalışmaları başka bankalarla da yapabiliriz” dedi.
Dinçer, Citi’nin satış kararının Akbank’ın güçlü yapısını ve kârlılığını sürdürmesini etkilemeyeceğini de belirtti.

İMKB’nin en değerli şirketi
Öte yandan cuma günkü kapanışa göre İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın en değerli şirketi 29 milyar liralık (16.1 milyar dolar) piyasa değeriyle Akbank olurken, bu şirketi 28.47 milyar lira ile Garanti Bankası, 26 milyar ile Türk Telekom takip etti.

10 milyar $’lık yeni bir satış
Morgan Stanley’nin son günlerde art arda satışların altına imza atan Citigroup’un yatırım bölümünü almak istediği öne sürüldü. Şirketin yatırım danışmanlığı bölümüyle ilgilenen Morgan Stanley’nin bu operasyon için yaklaşık 10 milyar doları gözden çıkardığı belirtiliyor. Satınalma bilgisi ve teklif rakamı Morgan Stanley şirketine yakın kaynaklara dayandırılıyor.

Hedef 1.1 milyar $’lık sermaye artışı sağlamak
Citigroup Ekim 2006’da Akbank ile ortaklık sürecini başlattı. ABD’li Citi, Akbank’ın yüzde 20 hissesini 3.1 milyar dolara 2007 başında satın aldı. Citigroup, Akbank’ta yapacağı hisse satışı ile sermayesinde en az 1.1 milyar dolarlık artış sağlamayı hedefliyor.
ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz haftalarda 19 bankaya yönelik yaptığı stress testinde aralarında Citibank’ın da bulunduğu 4 bankanın bu testten geçemediğini açıklamıştı.
2008’de başlayan ve dünya ekonomisi ve uluslararası piyasaları etkilemeye devam eden global çöküş, Türkiye’de bankacılık alanında yatırım yapan pek çok yatırımcıyı olumsuz etkiledi. Türkiye bankacılık sektörünü çok kârlı bulmalarına karşın Türkiye’deki hisselerini satma kararları son bir kaç yılda birbirini izledi. Citi’nin bu kararından önce Denizbank’ın sahibi Dexia, Finansbank’ın sahibi NBG ve Tekfen Bank’ın ortağı Eurobank EFG hisse satış kararlarını açıklamışlardı. Ancak piyasa koşulları yatırımcıların bu kararlarını gerçekleştirmelerine destek verecek yönde gelişmediği için henüz Türkiye’de süreci tamamlayabilen banka olmadı.(MİLLİYET)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler