FİNANS

Sürpriz toplantıdan ne çıkabilir?

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nda devam eden düşüşün önüne geçmek için faiz artışına gidebileceğini belirtiyor.

Sürpriz toplantıdan ne çıkabilir?

Merkez Bankası yarın olağanüstü toplanma kararı aldı. Banka ara PPK toplantısı yapacak, karar geceyarısı açıklanacak. Ekonomistler Merkez Bankası'ndan faiz artışı bekliyor.

ÖZARSLAN: FAİZ ARTIRIMI GELECEK

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, “Muhtemelen faiz artırımı gelecek. Kurun 2,40’lara kadar çıktığı bir gün geçirdik. Kararın ardından gevşeme görüyoruz. Merkez Bankası enflasyon raporundaki gelişmeleri ve uluslararası piyasadaki para akışının azalmasını dikkate alarak hareket edecektir. Bana göre 1 puan ya da daha üzerinde bir faiz artışı gelebilir. Piyasaların ateşini söndürmek için radikal bir değişiklik gelecektir. 1, 1,5 puanlık bir yükselişin olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ÖZAVCI: MERKEZ ALGIYI DÜZELTMELİ

Konuyla ilgili görüş bildiren Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Karşılaştırıldığımız ülkeler göz önüne alındığında(veri setlerinde güvenilirliğinin sorgulandığı ülkeler) Türkiye ciddi bir imaj kaybına uğramaktadır. Acilen Ek parasal sıkılaştırma günlerini tarih vermeksizin yeni bir açıklamaya kadar uygulayacağım şeklinde bir mesajla ve dövize sıkılaştırdığı günler doğrudan müdahale yönetimi ile tahmin edilebilir bir noktaya getirmelidir” dedi. Özavcı, “Merkez Bankasının büyüme enflasyon sarmalı haricinde içeride “TL’ye güvenin” şeklinde verdiği net bir mesaj var. Bu noktada Merkez Bankası çıkıp benim hedefim enflasyon veya büyüme özel sektörün döviz açık pozisyonları ile ilgili kısma değinmeden geçemez geçmemelidir. Bu şekilde yanına ikinci satıcıyı alarak yerli tarafında “kur yükselecek” algısını tersine çevirmeye çalışmalıdır” şeklinde devam etti.

PAKSOY: GÜÇLÜ DURUŞ SERGİLEMELİ

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "Piyasanın beklediği güçlü, kararlı, güvenilir bir Merkez Bankası duruşu. Her ne kadar gelişen piyasalarda baskı devam etse de biz bu kadar sert etkilenmeyeceğiz. Eğer Merkez Bankası bu toplantıdan faiz silahı dahil piyasanın beklediği gibi bir kararla çıkarsa, etkiler devam edeceğinden trend devam edecek ama bu kadar sert etkilenmeyecek. Bu yüzden PPK'dan çıkacak karar çok önemli. Piyasaların risk iştahını dengeleyebilecek bir karar bekliyorum" dedi.

ASH: MB DİŞİNİ GÖSTERMELİ

Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Tim Ash, “Bunlar Merkez Bankası’nın siyasi müdahale prangasından kurtulup, piyasaya dişini göstermesi gereken zamanlar. Lira tek yöne giden bir trene bindi. Merkez Bankası’nın bu gidişatın önüne geçmek için elindeki rezervleri kullanması boşa çaba olacak. Liranın değer kaybetmesinin önüne geçmek için tek bir yol var o da büyük ve manalı bir adım atıp, düzenli politika faizi artışına gitmek. Merkez Bankası’nın son dönemdeki geçici sıkılaştırma önlemleriyle değil” dedi. Ash, Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmemesi durumunda, liranın düşmeye devam edeceğini ve dolar/TL’nin 2,5 lira seviyesine çıkabileceğine işaret etti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler