Kadınların doğum öncesi ve sonrası dönemleri daha huzurlu bir şekilde geçirmesi için çalışan annelere yönelik sosyal yardımlar verilmeye devam ediyor. Süt parası yardımı çalışan annelere ya da eşi çalışmayan sigortalı babalara tek defaya mahsus olmak üzere ödenmektedir. Peki, emzirme ödeneği nedir? Kimler bu haktan yararlanabilir? Nasıl alınır? Emzirme ödeneğinin şartları nelerdir? İşte, emzirme ödeneğine dair merak edilen bütün detaylar...
Süt parası büyük bir çoğunlukla çalışan annelere verilen bir ödenek olarak belirlenmiştir. Ancak sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı olarak çalışan babalara da verilmektedir. 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabilmektedir.
4A ve 4B sigortalılık halinin dışında kalan kamu görevlileri için bu haktan yararlanma ihtimali söz konusu değildir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre bu kişilere kendi kurumları tarafından ödeme yapılmaktadır.
Süt parası için ilgili kuruma talep dilekçesi verme şartı ortadan kaldırılmıştır. Sistemde yer alan bilgilerin ışığında emzirme ödeneği, doğum raporuna bakılarak otomatik olarak yapılır. Doğum yaptıktan sonra gerekli olan doğum belgeleri hastane tarafından hazırlanır ve gerekli belgeler ile talep iletilir.
Yalnızca hastanede doğum yapmayan annelerin ilgili evraklar ile başvurularını iletmesi gerekir. Bebeğin kimlik belgesi fotokopisi, doğum belgesi ve anneye ait olan kimlik belgesi fotokopisi posta yoluyla kurumu yönlendirilir.
e-Devlet üzerinden süt parası başvurusu takip edilebilir ve ödenek PTT üzerinden bizzat alınabilir. 2020 yılı içinde belirlenen asgari ücret baz alınarak süt parası 202 TL olarak güncellenmiştir.