FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Torba yasayla birlikte doğum izni hakları genişledi

Doğum izni konusunda memurların ve memur eşlerinin merakla beklediği haber geldi. Yürürlüğe girecek yeni yasayla birlikte memurlara doğum izni avantajı getirildi.

Torba yasayla birlikte doğum izni hakları genişledi

Kanun tasarısı TBMM’de onaylandı, memurların doğum izni haklarında yaşanacak büyük değişikliklerin önü açıldı. Memur ve işçilerin en büyük sorun yaşadığı alanlardan bir tanesi doğum izinleri. Yeni çocuğa sahip olan memurlar, çocuklarıyla daha çok vakit geçirmek istiyor fakat mevcut düzenlemelerle bunu yapamıyordu. Özellikle babaların doğum izni konusunda fazla haklarının olmaması çalışanları üzüyordu. Ancak yeni düzenlemelerle memurlara doğum izni konusunda büyük avantajlar getirilecek. Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

ANNELERE “YARI ZAMANLI” ÇALIŞMA HAKKI

Yasalaşan yeni tasarıya göre memur annelere yarı zamanlı çalışma hakkı getirildi. Buna göre; doğum yapan memurlara, analık izni sonrasında kısa bir dönem günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabileceği bir hak ortaya çıktı. Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu, eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de verilen 8 haftalık iznin bitiminden itibaren bu haklardan yararlanacak.

Evlat edinen memurlar için de haklar genişletildi. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur eşlerine, 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

İLKÖĞRETİME KADAR DEVAM EDECEK

Kısmi süreli çalışma yani yarı zamanlı çalışma hakkı çocuklar ilköğretim çağına gelip de okula başladığı tarihe kadar kullanılabilecek. Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Peki ödemeler nasıl olacak? Tasarıya göre yarı zamanlı çalışmada, mali haklar ve sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısının yapılması öngörülüyor. Fiili çalışma halinde ise normal ödemeler devam edecek. Bu dönemdeki hizmet süreleri, derece yükselmesi ile kademe ilerlemesinde yarım olarak dikkate alınacak. Fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler