FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TRT payı tepkisine açıklama geldi

EPDK'nın elektrik faturasındaki TRT payı ile ilgili düzenleme ve kamudan kesilen bu payların oluşturdu dev bütçeyle ilgili haberlere TRT'den açıklama geldi.

TRT payı tepkisine açıklama geldi

TRT Genel Müdürlüğü imzalı açıklamada, tarihin en düşük katkı payının alındığı, kamu yayıncılığının çağdaş demokrasinin bir gerekliliği olduğu ve diğer ülkelerdeki kamu televizyonlarının bütçesinin çok daha yüksek olduğu vurgulandı.

İşte TRT'nin o açıklaması : Son günlerde çeşitli basın yayın organlarında TRT enerji payı miktarlarına yönelik spekülatif çeşitli yayınlar yapıldığı görülmektedir. Kamuoyunun anılan konuda doğru bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamanın yapılması zorunluluk arz etmiştir.

Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde de demokratik rejim açısından vazgeçilmez olan kamu yayıncılığı kavramı, Anayasamız ile teminat altına alınmıştır. Kamu Hizmeti Yayıncılığı, "Halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen" yayıncılıktır. Son yıllarda Televizyon alanında ciddi açılımlar ve projeler üreterek yeni TV kanalları ile radyoculuk ve internet medyası alanında yeni açılımlar ve kanallar açmış bulunmaktayız. TRT bugün 14 televizyon kanalı, 6 ulusal, 6 bölgesel, 1 yerel, 2 uluslararası radyo kanalının yanında 32 dilde internet haberciliği yapmaktadır.

YABANCI KAMU TELEVİZYONLARI TRT’DEN DAHA FAZLA PAY ALIYOR
Avrupa'da kamu yayıncılığı yapan TV'ler için doğrudan yıllık zorunlu bir vergi toplanıyor. Bunun dışında devlet, fazladan bütçeden pay ayırabiliyor, aşağıda BBC'nin bütçesinde görüldüğü üzere. BBC, sadece bu zorunlu vergilerden 3 milyar 446 milyon pound kazanıyor, buna artı olarak 293 milyon pound da devlet yardımı alıyor

GELİR KALEMLERİMİZİN ORANLARI YÜKSELMEDİ; DÜŞTÜ
Bugünün TRT’si elektrik faturalarının net ücreti üzerinden gelir elde etmektedir. Net gelir tercihi de yıllık 100 milyon TL’lik bir gelir kaybımızı ifade eder. Yine; Organize Sanayi Bölgeleri TRT’ye enerji payı ödemekte iken OSB’ler kapsam dışına alınmış olup mükellef sayımızda da daralma gerçekleştirilmiştir.

Son olarak EPDK tarafından alınan bir kurul kararı ile kayıp kaçak bedelleride TRT payı matrahı dışına alınmıştır.

Öte yandan 2009 ve 2010 yıllarında da çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile 21 çeşit üründe bandrol ücreti oranlarında önemli oranlarda indirim gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda daha önce %16 oranında bandrol ücreti ödenmekte olan bir çok üründe bu oran %5-8 ler seviyesine çekilmiştir.

Görüleceği üzere, TRT’nin önceki yıllara göre faaliyetleri önemli oranlarda artmakta iken gelirlerine ilişkin artan faaliyetlerinin tersine önemli oranlarda düşüşler gerçekleştirilmiştir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler