Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tek bir işçinin eline geçmesi gereken aylık net tutarı Aralık ayı itibariyle hesapladı.
Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından basın açıklaması yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, komisyonun devlet, işveren, işçi kesimi temsilcilerinden oluştuğunu ve görev alanının, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat ile belirlendiğini söyledi.
Asgari ücret çalışmalarında temel çıkış noktasının "çalışanların kendileri ve aileleri için insan onuruna yaraşır bir gelir elde etmeleri" olduğunu belirten Gök, asgari ücreti belirleme çalışmalarında Anayasa'da yer alan "çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur" ifadesinin günlük hayatta yerini alması gerektiğini kaydetti.
YÜZDE 139 ARTIŞLA 898 TL OLMALI TBMM'de görüşülen 2011 yılı bütçesinde ücretli çalışanlar ve emeklilerin gelir ve aylıklarındaki gelişmelerin son 8 yıl itibariyle açıklandığını hatırlatan Gök, 2003 Ocak-2010 Kasım dönemi itibariyle tüketici fiyatları endeksindeki artışın yüzde 107,3 olduğunu belirtti. Gök, 2010 yılı Aralık ayı itibariyle aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının yüzde 207 oranında artışla bin 300 TL'ye, net asgari ücretin yüzde 194 artışla 599 TL'ye, en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 180 oranında artışla 720 TL'ye, en düşük esnaf emekli aylığının yüzde 289 oranında artışla 578 TL'ye ve en düşük memur emekli aylığının yüzde 139 artışla 898 TL'ye yükseldiğini kaydetti.
Çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için devletin gerekli tedbirleri almasının anayasal bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Gök, "Buna rağmen en düşük memur maaşı ile en düşük işçi ücreti arasında oluşan ve son 8 yılda giderek açılan fark nasıl açıklanacaktır? Asgari ücret ile en düşük kamu çalışanı arasında yapılacak kıyaslama bu alanda yıllardır sürdürülen haksız ve yanlış uygulamaları ortaya koymaktadır" dedi.
2003 yılı Aralık ayında en düşük memur maaşı ile asgari ücret arasındaki farkın 208 TL iken, günümüzde bu rakamın 701 TL'ye ulaştığına dikkati çeken Gök, şöyle devam etti: "Yapılacak artışlar sonucunda 2010 yılı Aralık ayında aile yardımı ödeneği dahil en düşük devlet memurunun bin 300 TL olan net maaşı 2011 yılı ocak ayında bin 454 TL'ye, Temmuz ayında ise bin 532 TL'ye yükselecek. Böylece 2011 yılında en düşük devlet memuru aylığında yüzde 17,9 oranında bir artış yapılacağı ifade edilmektedir. 2011 yılı tüketici fiyatlarında öngörülen artış ise yüzde 5,3'tür.
Diğer yandan işçi, esnaf ve tarım sigortalısı emeklilere ödenen aylık ve gelirlerin 2011 yılı Ocak ayında 60 liradan az olmamak üzere yüzde 4 ve Temmuz ayında ise yüzde 4 artırılması öngörülmektedir. Yapılacak artışlarla en düşük emekli maaşına yıllık bazda yüzde 21,7 artması öngörülmektedir. İşçiler bu olumlu tablonun asgari ücrete yansımasını beklemektedir. Yaşanan ekonomik krizin faturası asgari ücretli çalışana çıkarılmamalıdır." -"İNSAN ONURUNA YAKIŞIR" ÜCRET BELİRLENMELİ"- Asgari ücretin bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen bir ücret olduğunu belirten Gök, "TÜİK tek bir işçi için ele geçmesi gereken net tutarı Aralık ayı itibariyle 899,10 TL olarak hesaplamıştır. Asgari ücret bu düzey temel alınarak belirlenmelidir" dedi.
Gök, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, TÜİK tarafından belirlenen tutarı temel alıp, bu tutara 2011 yılı enflasyonu ile refah payının da ekleyerek, ücretin işçinin eline net geçecek biçimde ayarlaması gerektiğini söyledi. Gök, "İnsan onuruna yakışır bir asgari ücret belirlenmesinde sorumluluk siyasi iktidarındır" diye konuştu.