Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5.4 azaldı. Şubat ayında 68.06 olan endeks Mart ayında 64.39 düzeyine indi. Bu gerileme ile Tüketici Güven Endeksi, 2010 yılı Ocak ayından bu yana en düşük değerini görmüş oldu.
Tasarruf etme ihtimalinde büyük düşüş
Tüketici güveninde en çarpıcı düşüş "tasarruf etme ihtimali"nde yaşandı. Hanelerin tasarruf etme endeksi yüzde 17.5 azaldı ve Şubat ayında 25.0 olan endeks, Mart ayında 20.61 değerine düştü.
Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.
Maddi durum beklentisi azaldı
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.6 azaldı. Şubat ayında 86.75 olan endeks değeri Mart ayında 85.37 düzeyine düştü.
Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Genel ekonomik durum beklentisi bozuluyor
Şubat ayında 90.87 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 5 azalarak, Mart ayında 90'ın altına inerek 86.30'a kadar geriledi.
Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.
İşsizlikte artış bekleyenler arttı
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 6.3 azalarak, Mart ayında 65.28 değerine düştü.
Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı. (DHA)