FİNANS

Türkiye artık katma değer üretmeye odaklandı

Türk Patent Enstitüsü verilerine göre 2014'te gerçekleşen patent başvuru sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 2'lik artışla yaklaşık 16 bin adete ulaşmış durumda.

Türkiye artık katma değer üretmeye odaklandı

2015’in ilk 4 ayında ise yine 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 5,2’lik bir artış söz konusu. TÜBİTAK’ın açıkladığı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ne göre de buluş geliştirme ve inovasyon konusunda üniversitelerimiz oldukça mesafe kat etmişler. Dolayısı ile mevcut göstergeler Ar-Ge’ye gereken önem verildiğinde katma değer üretiminin gerçekleştiğini bize anlatıyor” dedi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Söz konusu artış umut verici fakat yenilikçi üretimin temel alınacağı bir ekonomi için bu oranın artırılması şart. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için gerçekleştirilebilir hedefler koyması ve belirli sektörlerdeki şirketleri, doğrudan teşvik etmesi gerekiyor. Mevcut ekonomik büyümeyi korumak ve ekonomiyi büyütmek için ülke olarak yurtdışına katma değerli ve markalı ürün ihraç etmemiz gerekiyor. Bunun içinde Ar-Ge teşviklerinin daha sağlıklı kullanılması, İhracat hamlesinde fark yaratacak şirketlerin sektörlerine odaklanarak, buradaki gelişmeyi artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Üniversitelerin ve akademisyenlerin desteklenmesi gerekiyor”

“Günümüzde gelişmişliğin en somut göstergeleri arasında yer alan markalaşma, patent başvuruları ile doğrudan ilişkilidir. Patent başvurularındaki artış ise, Ar-Ge ve inovasyonda yaşanan gelişmelere bağlıdır” diyen Yamankaradeniz, “Türkiye mutlaka bilgi ve teknoloji üreten bir ülke olmalı, bunun için başta üniversitelerimiz ve akademisyenlerimizin desteklenmesi, girişimci, yenilikçi genç bir kuşağın oluşturulması ve desteklenen her bir üniversitenin bir uzmanlık alanına sahip olması gerekiyor. Bir üniversitemiz sağlık medikal alanda uzmanlaşırken bir diğeri otomotiv, bir diğeri ise iletişim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmalı. Ancak bu şekilde odaklanarak organize olabilirsek, somut ilerleme kaydetmemiz mümkün olacaktır” dedi.
Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Üniversitesi Sabancı Üniversitesi Oldu

Üniversite sayısında ki artışın umut verici olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Son 13 yılda ülkemizde 76 olan üniversite sayımız 193'e, 74 bin olan akademisyen sayısı da 2014 yılında 142 bine yükseldi. 2014-2015 yılları ilk 4 ayının toplam patent ve faydalı model başvurularına baktığımızda ise yüzde 5,2’lik artış söz konusu. Rakamlar umut verici. Ancak daha kat etmemiz gereken daha çok yol var” diye konuştu.

TÜBİTAK tarafından yapılan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 verilerine de değinen Yamankaradeniz, “Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK tarafından 4’üncüsü gerçekleşen ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde listeye giren tüm üniversitelerimizin gelişim gösterdiği görülüyor. Sabancı Üniversitesi 88,40 puanla birinci olurken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 85,96 puanla ikinci ve Boğaziçi Üniversitesi 79,66 puanla üçüncü sırada yer aldı. Yenilik adına yoğun çaba gösteren girişimci üniversitelerimiz, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Son 13 yılda patent başvurularında yaşanan artış, üniversitelerimizin bilim ve teknolojiyi içselleştirme konusunda artık çağ atladığını gösteriyor. Bu nedenle katma değer üretimi ve uluslararası markalar üretme konusunda üniversitelerimize olan güvenimiz tam. Yeter ki, doğru noktaya odaklanılsın!” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler