FİNANS

Türkiye dünyanın 'altın' ülkesi oluyor

Altın mücevheratı ihracatında dünya lideri olan İtalya'da üreticiler kepenk indiriyor. İkinci sıradaki Türkiye, alıcıların yeni gözdesi

Türkiye dünyanın 'altın' ülkesi oluyor

İtalya'da deri üreticilerinin ardından mücevher atölyeleri de iflas bayrağı çekmeye başladı. Avrupa Birliği'nin istihdama getirdiği ek yükler, ekonomik kriz, üretim modelinin esnek olmayışı ve alıcıların Türkiye'yi tercih etmesi gibi birçok sebepten dolayı firmaların tek tek kepenk indirdiği belirtiliyor. Kuyum sektörüne satış yapan İtalyan makine üreticilerinin bile pazarın hızla geliştiği Türkiye'ye mal satma peşine düştüğü belirtiliyor.
FİYAT REKABETİNDE ÖNDE

İtalya yıllık 3 milyar doların üzerindeki altın mücevher ihracatıyla da dünya lideri konumunda. Türkiye'nin ihracatı ise 2 milyar dolar seviyesinde. Aradaki makasın hızla daraldığını belirten sektör temsilcileri, Türkiye'nin İtalya'nın tahtını salladığını belirtiyor. Ürettiği 3 altın mücevherin birini ihraç eden Türkiye, geniş model seçeneği ve fiyat rekabetiyle hızla yükseliyor. İstanbul'da 1986'dan beri mücevher fuarı düzenleyen UBM Rotaforte'nin Genel Müdürü Şermin Cengiz de İtalya'nın gücünün azaldığını söyledi.

VİCENZA'DA ÜRETİM KRİZİ

Ülkenin altın üretim merkezi Vicenza'da 50 yıldır düzenlenen mücevher fuarına ziyaretçi katılımının 5 yıldır azaldığını belirten Cengiz, "Fuarı yılda 3 kez yerel yönetimler düzenliyor. Çok sayıda şirket ziyaretçi az olduğu için mayıstaki fuara katılmak istemiyor. Ancak fuar yönetimi üreticilere 'Mayıstakine girmezseniz diğerlerine de almayız' şeklinde baskı yapıyor" dedi.
İTALYA KAN KAYBEDİYOR
Yıllık 2 milyar dolarlık altın mücevher ihracatıyla dünyanın ikinci büyük ülkesi konumundaki Türkiye'nin, liderliği İtalyan'nın elinden alması an meselesi. İtalya'da işçi maliyetlerindeki artış, ekonomik kriz ve üretim modelindeki hatalar sektöre ağır darbe vuruyor. Ülkenin üretim merkezi Vicenza'da atölyeler birer birer kapısına kilit vuruyor.

Türkler ile İtalyanlar arasında hizmet açısından büyük fark olduğunun altını çizen Cengiz, "İtalyanlar esnek servisi bir türlü öğrenemedi. Türkler öyle değil. Müşterinin her türlü üretim talebine anında yanıt verip siparişi kapıyorlar" diyor.
ORTADOĞU'YA 700 MİLYON DOALRLIK İHRACAT
Otantik, klasik ve eski tip tasarım ürünleriyle Ortadoğu'nun yoğun ilgisini çeken Türkiye, bölgeye yaklaşık 700 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Şermin Cengiz, 3-6 Ekim'de CNR'da düzenleyecekleri İstanbul Jewellery Show'un geçen yıla oranla yüzde 50 büyüdüğünü söylüyor. Cengiz, Ortadoğu'dan da önemli alım gruplarını ağırlayacaklarını açıklıyor.

Türkiye'de ilk kez moda ve hazır giyimden sonra mücevherde de alışveriş festivali yapılacak. UBM Rotaforte'nin 6-9 Şubat'ta İstanbul'da düzenleyeceği Jewellery Shopping Fest'in alanında ilk olduğunu söyleyen Şermin Cengiz, "Bunu tamamen tüketiciye yönelik yapacağız. A ve A Plus segmentte satış yapan 85 firma stand açacak. Ayrıca çok değerli kuyum ustalarına da yer vereceğiz" diyor. Cengiz, Edirne, Tekirdağ, Yalova ve Bursa'dan katılımcılar için otobüs kaldıracaklarını belirtti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler