FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de ona 1 yatıran 6 kazandı

İnternetin bağımsız para birimi olan Bitcoin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki değerini katladı

Türkiye'de ona 1 yatıran 6 kazandı

Sanal para olarak finans dünyası ile internet ekosistemini bir araya getiren ‘Bitcoin’, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de rekor değer ulaştı. Geçen Temmuz ayında bir Bitcoin’in değeri 150 TL’den işlem görürken aradan geçen 5 aylık süre sonunda yüzde 800 değer kazanarak 1500 TL’yi gördü. Türkiye’de Btcturk.com ve Travelers Box ile işlem yapılabilen ‘BTC’ sembollü sanal para birimi, özellikle Bitcoin ile ödeme kabul eden illegal şirketlerin kapatılması ve Çinli internet devlerinin Bitcoin kullanmasıyla yükselmeye devam ediyor.

YÜZDE 700 ARTIŞ

Aralarında Net Holding’in sahibi Besim Tibuk’un oğlunun da bulunduğu ve KKTC’de kurulan bir şirket üzerinden çalışan BTCTurk.com, Türk Lirası ile Bitcoin işlemlerinin yapılmasını sağlıyor. Temmuz ayında Türkiye’deki kullanıma açılan site ilk açıldığı 1 Bitcoin’in satışını 150 TL’den gerçekleştiriyordu. Ancak aradan geçen yaklaşık 5 aylık dönemde Bitcoin TL karşısında hızlı bir şekilde değer kazandı. Yüzde 700 civarında değer kazanan Bitcoin’in satış fiyatı 1050 liraya kadar çıktı. Sanal para biriminin uluslararası piyasadaki değeri ise 580 dolar seviyesinde bulunuyor. BTCTurkt’tan aldığımız bilgilere göre Türkiye’deki günlük Bitcoin hacmi güncel kura göre yaklaşık 1 milyon TL civarında bulunuyor.
ÇİN VE FBI ETKİSİ

Söz konusu artışın iki sebebi olduğunu söyleyen BTCTurk.com Kurucu ortak ve Genel Müdür Yardımcısı Emre Kenci, Bitcoin ile alışveriş yapan illegal sitelerin kapatılmasının Bitcoin’in değerini olumlu etkilediğini ifade ediyor. Kenci, “Silkroad adındaki sitede illegal satışlar yapılıyordu. Bitcoin üzerinde yanlış bir algıya sahip olan söz konusu sitenin sahipleri FBI tarafından yakalandı ve Silkroad kapatıldı. Bunun yanı sıra Çin’in Google’ı olarak adlandırılan Baidu, bir servisi için Bitcoin kabul etmeye başladı. Milyarlarca kullanıcı olaran bir şirketin Bitcoin kabul etmesi, Bitcoin’in değerini arttırdı” şeklinde konuşuyor.

ALMADIĞIMIZA PİŞMANIZ

Yaklaşık 2 sene önce Bitcoin’in değerinin uluslararası piyasada yaklaşık 70 cent olduğunu belirten Kenci, “Aradan geçen iki yıl sonra değeri 500 doları geçti. Şu Bitcoin’e yatırım yapmadığımız için bizde çok pişmanız” diyor. Kenci’nin paylaştığı bilgilere göre Bitcoin’in Türkiye’de kullanılabileceği işyerleri için çalışmalara devam ettiriliyor. Şu anda Bitcoin kullanılabilen işyerleri arasında alan adı servisi sunan ‘AlanAdlari.com’ sitesi bulunuyor.
İŞLEM NASIL YAPILIYOR

- Bitcoin alım-satım işlemi BTCTurk.com internet sitesinden ve Atatürk Havaalanı’ndaki ‘Travelers Box’ kioskundan yapılabiliyor.
- BTCTurk.com internet sitesine kayıt olan kullanıcılar, istedikleri tutara göre Bitcoin alış ve satış işlemleri gerçekleştirebiliyor.
- Alış işlemi için kullanıcıların BTCTurk.com hesaplarına havale veya EFT ile TL yatırması gerekiyor.
- Satış işlemleri için ise kullanıcılar, özel oluşturulan adrese Bitcoin yüklemesi yapılıyor.
- Satış emri verildikten sonra kullanıcıların hesabına TL yatırılıyor.
DÜNYADAKİ İKİNCİ ATM'Sİ İSTANBUL'DA

Dünyadaki ilk Bitcoin bankamatiği geçen haftalarda Kanada’da açılırken, ikincisi ise Türkiye’de açıldı. İstanbul Atatürk Havaalanı’na yerleştirilen ‘Travelers Box’ adındaki e-cüzdanla çalışan dijital döviz gişesi kiosku ile Türk Lirası karşılığında Bitcoin alışverişi yapılabiliyor. Kiosku henüz çok fazla kullanan olmasa da özellikle Türkiye’ye gelen yabancı turistler kullanmaya başlıyor.

Rakamlarla Bitcoin
- 1 Bitcoin 1500 TL oldu.
- Türkiye’deki Bitcoin hacmi 1 milyon TL.
- Toplam Bitcoin sayısı 12 milyon adet.
- Toplam değeri 7 milyar dolar.
- Bitcoin’in saat başı işlem adedi 59 bin.
- 1.3 dolar: 2009’daki bir Bitcoin’in değeri.(HÜRRİYET)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler