Kredi kullanmak isteyenlerin aklına gelen ilk sorular; Acaba hangi kredi daha ucuz?
Birçok tüketicinin bu sorudan kastı direkt olarak hangi ürünün daha ucuz olduğunu anlamak değildir. Sorulan soru aslında hangi banka daha ucuzdur. Zira tüketici etrafta rastladığı, televizyonlarda gördüğü ya da sms ile gelen binbir çeşit kredi reklamlarında muhtemelen yolunu kaybetmiş ve ihtiyacı olduğu krediyi nereden alacağını ve hangi krediye ihtiyacı olduğunu bilememektedir.
Yani aslında hangi kredi daha ucuz sorusunda aranan cevap bir banka ismidir. Çünkü tüketici haklı olarak bu kadar fazla seçeneğin olduğu bir yerde ilk olarak banka seçmek ister.
Bankayı seçtikten sonar ürün çemberi daralacak ve seçim daha rahat bir şekilde yapılabilecektir. Elbette bu seçim yolu ile kendisine uygun en ucuz krediyi bulabilmek zorlaşacaktır. Ancak en rahat seçimi almasında yarar sağlayacaktır.
Ucuz krediyi nasıl bulurum?
Öncelikle krediyi hangi ihtiyaçlarınız için kullanacağınızı belirleyin.
Buna göre, ihtiyacınıza uygun bir kredi türü seçin (sabit ödemeli, balon ödemeli, azalan taksitli, vs). Bu aşamada kullanmak istediğiniz kredi miktarınıda belirleyin.
Kredi kullandıran kuruma hiçbir zaman bana ne kadar kredi verebilirsiniz diye gitmeyin. İhtiyaçlarınızı belirlemeli ve buna göre kredi talebinde bulunmalısınız.
Bu ön çalışmanın ardında kredi kullandıran kurumlardan teklifler alabilir ya da internet üzerinden bu ürünlerin bir çoğuna daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu aşamada artık dikkat etmeniz gereken nokta kredi faiz oranları, masrafları ve geri ödeme seçenekleridir (geri ödeme seçeneğini ilk aşamada da karar verebilirsiniz).
En ucuz kredi ürününü ararken faiz oranlarında dikkat edilmesi gereken esas nokta Yıllık Maliyet Oranıdır (YMO).
Kullanacağınız kredi ürününün mutlaka YMO’su hesaplanmış olmalıdır. Ancak bu hesaplamalara bazen bütün masraflar katılmamaktadır. Bu nedenle artık kredi ürünü alırken YMO oranından daha fazla YMO hesaplamasına hangi masrafların girdiği çok daha önemlidir.
Yani seçtiğiniz ürünün sadece YMO oranını değil, YMO hesaplamasına nelerin, hangi masrafların katıldığını öğrenmenizde yarar vardır. Bu oranları öğrendikten sonra kendi hesaplamanızı yapabilir ya da internet üzerinde bulunan YMO hesaplama programlarını kullanabilirsiniz.
Faiz oranlarını ve ödeyeceğniz bütün masrafları öğrendikten sonra krediler arasında seçim yapmak artık size kalıyor.
Kaynak: Finzoom
[