FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yatırımcılar için önemli fırsat!

Güvenli liman altın, ABD'den gelen iyileşme sinyallerine ek olarak dünyadaki en büyük alıcı Çin’de talebin azalmasıyla düşüşe geçti.

Yatırımcılar için önemli fırsat!

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim nedeniyle tekrar tırmanma yaşayan altın, son bir haftadır ABD ekonomisindeki iyileşme belirtileri ve kötüye giden Çin ekonomisi ile yeniden düşüşe geçti. Altın destekli ETF varlıklarından çıkışların devam ediyor olması ve bu varlıklardaki hacmin 12 haftanın en düşüğüne gerilemesi ile altın fiyatları geçen pazartesi, 3 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesi olan 1.281 dolara kadar düştü, ardından 1290 dolar düzeylerinde sabitlendi.

12 yıldır değerlenmekte olan altın, FED’in ABD ekonomisindeki toparlanma işaretleri üzerine tahvil alımlarını sonlandırmaya başlamasıyla kazanç rallisini 2013 yılında sonlandırmıştı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük altın tüketicisi Çin’in büyümesinin yavaşlaması ise altın talebinde azalmaya sebep olarak, metalin fiyatına aşağı yönlü baskı yaptı. INTL FC Stone analisti Edward Meir “Finans anlaşmalarına kayan talep, altın üzerinde düşüş baskısı yapıyor” dedi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük altın tüketicisi Çin’in büyümesinin yavaşlaması da altın talebinde azalmaya sebep olarak, metalin fiyatına aşağı yönlü baskı yapıyor. INTL FC Stone analisti Edward Meir “Son dönemde altın destekli ETF (exchange traded fund) varlıklarındaki çıkışlar ve Çin son tüketicisinin talebi hakkındaki endişeler yapılan raporlar ışığında, altın ithalatında hatırı sayılır bir miktarın eridiğini gösteriyor.

Finans anlaşmalarına kayan bu talep fiyat üzerinde baskı yapıyor” diye konuştu. Dünyanın en büyük altın destekli ETF varlıklarını bulunduran SPDR Gold Trust pazartesi günü altın varlıklarının 3 ton daha azalarak 792.14 tona gerilediğini açıkladı. Sadece geçtiğimiz hafta ETF varlıklarından çıkışların toplamının 9.3 tona yükseldiğini ve yıl başından bu yana sağlanan tüm kazançları sildiği belirtiliyor. Uzmanlar bu çıkışların kalıcı hale gelmesinin piyasadaki hissi değiştirebileceğini ve tüm kazançları zorlaştıracağını öngörüyor.

Zayıflayan Asya talebi altın fiyatını baskılıyor

Dünya Altın Konseyi geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporunda bin tona kadar altının Çin finans anlaşmaları için bloke edildiğini belirtiliyor. Çin’in ithal ettiği bu altının dar kredi koşulları sebebiyle fon oluşturmak için kullanması altın ithalat pastasının büyük bir diliminin tüketici talebine yönlendirilmediğini gösteriyor. Dünyanın en büyük altın tüketicisinin finansla ilgili altın alımı yapıyor olması da metal emtialarını son tüketici için değil finansal ihtiyaçlar için kullanması altın fiyatlarının daha da baskılanabileceği anlamına geliyor. Şangay’da bulunan Everbright Futures Co. makroekonomi stratejistlerinden Sun Yonggang, “ABD verileri pozitif olduğu sürece altın baskı altında kalmaya devam edecektir. Fiyatlar 1,300 doların altına gerilediğinde biraz toparlanan fiziksel alımlar ile yaşanan destekler görüyoruz” dedi.

‘Altının düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirilebilir’
Forex piyasalarında ise altının bu düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Marbaş FX tarafından hazırlanan “Altın’da düşüş durdu mu, alım yapanlar nerede satmalı?” adlı Altın Fiyatları Raporu’na göre bir süredir altının fiyatları pozitif yönde etkileyebilecek haberlere reaksiyon vermede isteksiz kaldı. Altının onsunun 1,335 dolardan 1,280 dolara olan düşüşü büyük ölçüde bir fon satışından kaynaklanabileceği belirtildi. Özellikle son günlerde altın fonlarından çıkışın hızlanmasıyla fiyatlar daha da aşağı yönlü hareket ediyor. Marbaş FX’in raporuna göre fiyatlar 1,280 dolar altına sarkmadığı sürece aşağı yönlü pozisyonlarda biraz daha temkinli olmakta fayda var. Bununla birlikte danışmanlık şirketi zaman zaman risk almayı sevenlere önemli destek noktalarından dar stop loss kullanarak alım denemeleri yapılabileceğini söylüyor. Raporda şu an içinde bulunulan 1,280/1,290 dolar arasında bu tür bir denemenin yapılabileceği güçlü destek bölgelerinden bir tanesi olduğu belirtiliyor. Özellikle 1,280 dolara yakın yerlerden yapılan alımlarda 1,300 dolara yaklaşıldıkça realizasyon yapılabileceği belirtilen raporda 1,315 doların yukarıdaki en kritik seviye olduğu ifade ediliyor. Altın fiyatlarının pazartesi günü keskin ETF düşüşleriyle üç haftanın en düşük seviyesine gerilemesi, 2014’ün ilk çeyreğinde elde ettiği gelirleri eritmeye devam ediyor.

Gümüşe bakarak altının hareketini tahmin ediyorlar

Gümüşteki fiyat değişimlerini izlemiş olan analistler için altının yakın dönemdeki kazançları bir sürpriz yaratmadı. COMEX gümüşün 2011’den bu yana altın fiyatlarına yön verdiği belirtilen bir habere göre gümüş ile altın arasında gecikmeli benzer hareket azalsa da gümüşün fiyat gelişmelerini belirlemeye devam ettiği ifade ediliyor. Gümüş fiyatlarındaki hareketi izlemenin altın traderlarına avantaj sağlayabildiği belirtiliyor.

Altın, Ukrayna krizi sebebiyle ‘düşemiyor’

Uzmanlar altının tekrar yükselebilmesi için geriye kalan tek faktörün Ukrayna – Rusya geriliminin daha da tırmanarak bir savaş tehlikesinin ortaya çıkması olduğunu belirtiyor. Altın iyi ABD verileri ve kötü Çin verilerine rağmen çok sert bir düşüş yaşamıyor. Bunun sebebi ise Cenevre’de Ukrayna krizinin çözülmesine yönelik yapılan görüşmelerin çatışma haberleriyle etkisini kaybetmesine bağlanıyor. ABD’nin Doğu Avrupa ülkelerinin de katılımıyla Rusya sınırında tatbikat yapacağı haberleri ise altın fiyatına yukarı yönlü destek veriyor. Bir hafta önce altının ons fiyatı jeopolitik gerilimin yükselmesi, Batı ve Rusya arasındaki gerilimin tırmanmasıyla 1.330 dolara kadar yükselmişti. Doların döviz sepeti karşısında açılış seansında yüzde 0.1 değer kaybederek son üç haftalık zirvesinden geri indi. Doların bu hareketi altında pozitif bir etki yaptı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler