AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ tarafından Türksat 6A'nın yapımı için açılan çağrıya TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve TAI teklif verdi. Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde TAI ve ASELSAN ile diğer yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle üretilecek.
Türksat 6A projesi imza törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.
Türksat 6A'nın tasarım ve geliştirme çalışmaları, daha önce uydu projelerinde görev yapan Türk mühendislerce gerçekleştirilecek.
Uydunun 548 milyon lira olan bütçesinin, 398 milyon lirası Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, kalan kısmı ise TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Geliştirme Grubu tarafından karşılanacak.
Yerli mühendislik ve tasarımla yapılacak uydunun 2020'de uzaya fırlatılması hedefleniyor. Yakıt dahil yaklaşık 4,5 ton ağırlığında olacak uydu, 42 derece doğu boylamındaki bir yörüngeye yerleştirilecek.
Türksat 6A, Avrupa, Asya ve Türkiye kapsama alanlarına sahip olacak. Üzerinde 4 yedek toplam 20 aktarıcının (transponder) bulunacağı uydunun hizmet ömrü 15 yıl olacak.
2020'ye kadar uydu filosu 7'ye çıkacak
Uydu Montaj ve Entegrasyon Merkezi (UMET) binasında üretilecek Türksat 6A uydusunun 2020 yılında, Türksat 5A uydusunun ise 2017'de uzaya fırlatılması öngörülüyor. Türkiye, 2020 yılında en az 3'ü yerli, toplam 7 uydudan oluşan uydu filosu ile dünyanın büyük bir kısmını kapsama alanına katacak.