FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yüksek enflasyon Türk parasını vurdu

TÜİK'in ağustos ayı enflasyon raporuna göre, enflasyon piyasa beklentilerini aşarak yüzde 7'nin üzerine çıktı. Enflasyonunun beklenenden yüksek çıkması, Türk parasının değerini düşürdü.

Yüksek enflasyon Türk parasını vurdu

Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz ayın enflasyon rakamlarını paylaştı. Ağustos ayı verilerine göre göre, enflasyon piyasa beklentilerini aştı. Temmuz ayında yüzde 6.81'e düşen yıllık enflasyon ağustos ayında yeniden yüzde 7'nin üzerine çıkarak yüzde 7.14'e yükseldi. Yüzde 0.13 artış beklenen TÜFE, ağustosta yüzde 0.4 arttı. Ağustosta işlenmemiş gıda fiyatları yıllık oranda değerlendirildiğinde yükselişe geçerken, işlenmiş gıda fiyatlarında ılımlı gerileme devam etti. Yurtiçi ÜFE ise ağustosta yüzde 0.98 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 6.21 artış gösterdi.

YILLIK Yİ-ÜFE YÜZDE 6.21

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki ay baz alındığında yüzde 0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayı baz alındığında ise yüzde 6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,14 artış gösterdi. Dört sektördeki değişim ilse şöyle gerçekleşti.; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,81 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,91 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,53 artış ve su sektöründe yüzde 0,01 artış.

YILLIK TÜFE YÜZDE 7.14

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; TÜFE’de (Tüketici Fiyat Endeksi) 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,88 artış gerçekleşti. 2015 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1,96, eğitimde yüzde 1,41, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,31 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,21 artış gerçekleşti.2015 yılı Ağustos ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,38 ile ulaştırma oldu. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı dönemi baz alındığında mal ve hizmetler (yüzde 9,91), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,71), eğlence ve kültür (yüzde 9,19), ev eşyası (yüzde 8,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

EN FAZLA ARTIŞ BASIM VE KAYIT HİZMETLERİNDE

Enflasyon rakamlarının temmuz ayına göre en fazla artış gösterdiği alt sektörler ise basım ve kayıt hizmetleri (yüzde 4,09), makine ve ekipmanlar (b.y.s.) (yüzde 2,91), kimyasallar ve kimyasal ürünler (yüzde 2,88) oldu. Bunun yanında ham petrol ve doğal gaz (yüzde -11,28), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -8,75) ve diğer ulaşım araçları (yüzde -0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

TÜRK LİRASI ENFLASYONUN ARDINDAN ZAYIFLADI

Türk Lirası, Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından düşüş gösterdi. Türkiye'nin para politikasının fiyatlardaki yükselişi kontrol altına almayacak kadar yüksek olmadığı görüşlerinin artmasının ardından tahvil faizleri yükseldi. Türk lirası, enflasyonunun beklenenden yüksek çıkmasının etkisiyle değer kaybetti. Ekonomistlerin geçen ay verilerini baz alarak yaptığı tahminlere göre, enflasyon oranının yüzde 6.86 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

London Capital Group piyasalar analisti İpek Özkardeşkaya, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Nerkez Bankası'nın alternatif para politikası tedbirleri, bir süre sonra piyasanın daha yüksek lira faizi çağrısını karşılayamayacak," dedi ve "ABD dolarının 3 seviyesinin üzerine çıkması, enflasyon baskılarını 2016 yılının ilk yarısı itibariyle çift basamaklı seviyelere doğru artırmalı" şeklinde görüş bildirdi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler