FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yurt dışına çıkış harcı nedir, ne işe yarar? Yurt dışına çıkış harcı nasıl ödenir?

İlk defa 1 Ağustos 2001 tarihinde uygulanmaya başladığı bilinen yurt dışı çıkış harcı ödemesinin günümüzde pek çok kanal üzerinden tamamlanması mümkündür. Anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilen yurt dışına çıkış harcı pasaport kontrolünde herhangi bir sorun oluşmaması için dikkate alınması gereken vergilerdendir. Bu nedenle pul harcı ödemesinin hangi amaçla yapıldığı ve nasıl tamamlandığı hakkında bilgi sunulması önem arz eder.

Yurt dışına çıkış harcı nedir, ne işe yarar? Yurt dışına çıkış harcı nasıl ödenir?

Yurt dışına çıkmayı planlayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının pasaport kontrolüne takılmamak için pul harcına yönelik olarak araştırma yapması kaçınılmazdır. bu harç her bir T.C. vatandaşının devlete ödemekle yükümlü olduğu vergilerdendir. Yurt dışına çıkış harcı ödemesi ilgili kanallar üzerinden yapıldığı takdirde ise pasaport kontrolünde pul harcına yönelik herhangi bir pürüz ortaya çıkmayacaktır. Dolayısıyla yurt dışı çıkış harcı uygulamasının ne işe yaradığı ve bu verginin hangi kanallar üzerinden ödenebildiği açıklanmalıdır.

Yurt dışına çıkış harcı nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bir bireyin pasaportları ile yurt dışına seyahat ederken ödemek zorunda olduğu vergiye yurt dışı çıkış harcı adı verilir. Söz edilen bu verginin devlet tarafından kişinin yurt dışına çıkış işlemlerine ait olan giderlerin karşılanması için alındığı belirtilmelidir. Bununla birlikte “Yurt dışına çıkış harcı ne demek?” sorusuna yanıt arayan kişilere bu verginin pul harcı olarak da nitelendirildiği hatırlatılmalıdır. Yurt dışına çıkacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu harcı ödedikten sonra ilgili belgeyi mutlaka pasaport görevlisine ibraz etmelidir. Yurt dışına çıkış harcı bedeli uygulamasına yönelik olan ek bilgiler şu şekilde derlenmiştir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmadan önce ödediği pul harcı uygulamasının ilk olarak 1 Ağustos 2001 tarihinde başladığı bilinir.
  • İlk defa uygulanmaya başladığı sene olan 2001’de yurt dışına çıkış harcı ücreti toplamda 50 Amerikan dolarına karşılık gelen Türk lirası kadar hesaplanmıştır.
  • Bu harç bedelinin 2007 senesinin Nisan ayında ise 15 Türk lirası olarak alınmaya başlandığı görülür.
  • 1 Ağustos 2019’da 50 TL’ye yükselen pul harcı bedeli 18 Mart 2022 itibarıyla ise 150 TL olmuştur.

Yurt dışına çıkış harcı ne işe yarar?

Pul harcı olarak da adlandırılan yurt dışı çıkış vergisinin T.C. vatandaşı olup pasaportuyla seyahat edecek olan herkes tarafından ödendiği bilinir. Yani bu harcın zamanında ödenmiş olması ve yurt dışına çıkılacağı zaman pasaport görevlisine ibraz edilmesi zorunludur. Aksi takdirde T.C. vatandaşlarının yurt dışına çıkış sürecinde pürüzler ortaya çıkar. Bu harç devlete ödenen bir vergi iken T.C. vatandaşı olup pasaportuyla seyahat edecek olan her bir bireyin yurt dışına çıkış işlemlerine ait masraflarının karşılanmasını mümkün kılar.

Yurt dışına çıkış harcı ödeme nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yurt dışına çıkmadan önce pasaport kontrolünden sıkıntısız bir şekilde geçmek için çeşitli ödeme kanalları üzerinden pul harcı olarak adlandırılan vergiyi ödeyebilir. Bunlar arasında Dijital Vergi Dairesi ön plana çıkar. Dijital Vergi Dairesi’nin Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme sayfasından tamamlanabilen bu işlem havalimanında da gerçekleştirilebilir. Ancak bu seçenek genel olarak seyahat planı ani bir şekilde gelişen vatandaşlar tarafından tercih edilir. Sıralanan bu 2 ayrı ödeme seçeneğinin yanı sıra anlaşmalı bankalar üzerinden yurt dışına çıkış harcı ödemesinin yapılması mümkündür. Hesabı bulunan bankanın şubesine giden veya internet / mobil bankacılık sistemlerine giriş yapan kişiler yurt dışına çıkış harcı ödemesini kısa sürede tamamlayabilir. Pul harcı ödeme işleminin yapılmasını mümkün kılan anlaşmalı bankalar ise resmi kanallar vasıtasıyla öğrenilebilmektedir.

Express


Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler