FİNANS

Zeytinyağında büyük isyan!

Ayvalıklı işadamları Salih Madra ve Ali Kürşat, hasat mevsiminin başında olmalarına rağmen Suriye’den giren kaçak zeytinyağı yüzünden fiyatların çok hızlı düşmesine isyan etti.

Zeytinyağında büyük isyan!

Ve “Şu ana kadar kaçak giren zeytinyağı 7-8 bin tona ulaştı. Bu rakam sezonda 40 bin 50 bin tona ulaşabilir. Acil önlem alınmalı” açıklamasını yaptı.

AYVALIK’ın ileri gelen işadamlarından Coca-Cola’nın Dünya Başkanı Muhtar Kent’in yeğeni Salih Madra ve Cem Boyner’in damadı Ali Kürşat, Suriye’den kaçak yollarla giren zeytinyağlarına isyan etti. Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği üyesi de olan iki işadamı, daha hasat mevsiminin başında olmalarına rağmen zeytinyağı fiyatlarının çok hızlı bir şekilde düştüğünü belirterek, “Bu keskin düşüşün hiç hesapta olmayan bir nedeni var. O da Suriye’den kaçak giren büyük miktardaki zeytinyağı” açıklamasını yaptı. Madra ve Kürşat, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi’nin de zeytin üreticilerinin bu konudaki hassasiyetini paylaştığını belirtti.

50 BİN TONA ÇIKABİLİR

Salih Madra ve Ali Kürşat tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar yer alıyor: “Bir ay içinde ham rafinelik zeytinyagı fiyatları kilogram başına 4.30 liradan 4 liraya, sızma fiyatları ise 5.60 TL den 4.70 liraya geriledi. Bu gerilemenin nerede duracağını bilen yok. Yaptığımız araştırmalar Suriye’den giren kaçak zeytinyağının şu ana kadar 7-8 bin tona ulaştığı ,sezonda 40 bin 50 bin ton seviyelerine çıkabileceği şeklinde. Yani Türkiye’nin ne yapacağını bilemediği 200 bin ton kendi üretiminin üzerine bir yüzde 20 kaçak ‘Suriye Zeytinyağı’ ekleniyor. Suriye bu sene 180 bin ton civarında üretim yapacak olsada savaş yüzünden bunun 120 bin tonda kalacağı bekleniyor.

Geleneksel olarak İtalya ve İspanya ihracatı savaş koşullarından işlemediği ve çatışmaların getirdiği belirsizlikten dünya fiyatlarından kopuk ucuz fiyatlarla Türkiye’ye kaçak ihracat en kolay çözüm oluyor. Edindiğimiz bilgiye göre Suriye’deki zeytinyağlar 40/50 kilogramlık plastik kaplar veya 18 litrelik tenekelerde 3/5 tonluk küçük partiler halinde kamyonet ve araçlarla halen kontrol edilmeyen bir nevi açık sınırdan girip Hatay’daki zeytinyağı fabrikalarına geliyor. Kaçak yağlar burada Hataylı üreticiler adına müstahsil makbuzu kesilip hem destekleme primi almaya hak kazanıyor hemde resmi yağa dönüşüyor. “

En büyük bölgeler daha hasata başlamadı

SALİH Madra ve Ali Kürşat ayrıca şunları söylüyor: “Bu kaçak işinden önce beklenti Suriye dünya pazarına yağ veremeyecek ve İspanya’da kuraklıktan eksik mahsul olduğundan fiyatların bu ölçüde çökmeyeceği şeklindeydi.Daha Aydın ve Milas gibi en büyük rekolte beklenen bölgeler hasata başlamadan gelişen bu korkunç tablo rafinelik ham yağların 3.50 TL, Ayvalık Sızmaların 4.50 Tl seviyelerine inebileceğini düşündürüyor. Sektörde daha iyimser düşünen kimse yok. Bu gibi fiyat seviyeleri biz zeytin üreticileri için cidden altından kalkamayacağımız bir nokta olacaktır.”

Kimse ucuz yağın menşeini sormuyor

SURİYE’den gelen kaçak yağların 20 ton üzeri bir tankerle ülkedeki bütün zeytinyağı alıcılarına düşük fiyatlarla pazarlandığını kaydeden Madra ve Kürşat, “Zeytin çiftçisi dışında kalan zeytinyağı sektörünün diğer oyuncuları bu beklenmedik ucuz yağın menşeini fazla sorgulamıyor. Zeytin üreticisi mağdur ediliyor ve bu haksızlığa kimsenin sesi çıkmıyor” yorumunu yapıyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler