Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önderliğinde eylül ayı içinde 700 noktada aynı anda başlaması planlanan kentsel dönüşüm Türkiye'de birçok sektörü de harekete geçirdi. Evi yenilenecek kişilerin ev eşyasını da değiştireceğini düşünen sektör temsilcileri yıllık üretim kapasitelerini artırmak için kollan sıvadı.
Cirolarda yüzde 15’e varan artış bekleniyor
Evin dekorasyon, araç ve gereç kısmında yenileme yapılacağını öngören yaklaşık 120 sektörde başlayan bu hareketlilik iç piyasada ciro ve pazar rakamlarına yönelik beklentileri de yukarı taşıdı. Ciro beklentileri yükseldi 20'ye yakın alt sektörü içinde barındıran ev tekstilinde beklenti yıllık cironun yüzde 10-15'inin kentsel dönüşümle sağlanması. Konu ile ilgili bilgi veren Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Demeği Başkanı Yaşar Küçükçalık, "2000'li yıllarda 4 milyar dolar civarında olan iç piyasa satışları bugün 8 milyar dolara çıktı. İhracatımız ise bavul ticareti ile birlikte 5 milyar dolara ulaştı. Kentsel dönüşüm neticesinde iç piyasada cironun yıllık yüzde 10-15 civarında artması beklenebilir" dedi.
Dönüşüm ivme katacak
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Yaşar Küçükçalık, ev tekstilinin yeni girişimcilere sürekli iş fırsatları doğurduğunu söyledi. Küçükçalık, "Dönüşümle artan iç talebi karşılamak için yeni firmalar devreye girecektir" dedi. İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç da sektörün kapasite artırdığına dikkat çekerek, "Birçok kişiye iş imkanı yaratan sektörümüz önümüzdeki dönemde istihdam sayısını yükseltecek. Fırsatların artması ile birlikte genç girişimciler de sektöre giriş yapacak" şeklinde konuştu. Afet riski altındaki alanların dönüşümünü kapsayan proje ile milyonlarca ailenin yaşam standardı ve hayatının değişeceğini vurgulayan Mobilya Kenti (MASKO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kara, "Dönüşüm sektörümüze ivme katacak. 2012 yılı için mobilya sektörünün önü açık görünüyor. İnşaat sektöründeki gelişmelerle birlikte mobilya sektöründe de paralel bir büyüme yaşanacak. Dönüşümün sektörümüze yıllık katkısı en az yüzde 20 olacak. Bu da cironun sektör toplamında 700-800 milyon dolarlık artış göstereceğine işaret ediyor" diye konuştu.
Tam bir ilaç olacak
Kentsel dönüşümün 400 milyar dolan aşan bir büyüklük arz ettiğini belirten İnşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, sektörlerine yıllık 5 milyar dolarlık ekstra kaynak oluşturulacağını söyledi. Sektörün 100'den fazla alt sektörü banndırdığmı hatırlatan Bilmaç, "Kentsel dönüşüm tam bir ilaç olacak. İç pazardaki operasyonel gücümüzü en az yüzde 2,5 ila 3 artıracak" dedi. Ürün çeşitliliği fazlalaşacak Dönüşüm ile birlikte kapasitelerini artıran sektörler ürün çeşitliliğine de gitmeye başladı. Sektör temsilcileri, ulaşılabilir ve fark yaratan ürünler hazırladıklarını dile getirdiler.