İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nden yapılan açıklamada, önceki gün yürürlüğe giren ve kamuoyunda “kentsel dönüşüm yasası” olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu” ile mera, zeytinlik ve SİT alanları gibi yerlerin de yağmalanabileceği belirtildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Haluk Selçuk, düzenlediği basın toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Türkiye’nin büyük dönüşümü başlıyor” sloganıyla hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinin uygulamaya geçmesiyle birlikte geniş çaplı bir “yıkım süreci”nin başlayabileceğini belirtti. Selçuk, yasadaki “riskli yapı” ve “riskli alan” tanımlamalarına dikkat çekerek, bu tanımlarla tüm Türkiye’nin riskli alan kapsamına alınabileceğini belirtti.
“Devlet eliyle afet yaratabilir”
Kanunun kentsel dönüşüm uygulamalarının yanı sıra vatandaşın isteği dışında zor kullanılarak yapılacak yıkımlarla devlet eliyle afet yaratılmasına da neden olabileceğini belirten Selçuk, bütün yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’de olduğunu, hatta 644 sayılı KHK ve söz konusu kentsel dönüşüm yasasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’ye sınırsız yetki ve para kaynağı verildiğini kaydetti. Bakanlık ve TOKİ’nin riskli yapıların bulunduğu alanlarda gerekli gördüğü takdirde her türlü imar ve yapılaşmayı durdurabileceğine dikkat çeken Selçuk, bu durumun yerel yönetimlerin yasalardan kaynaklanan yetkilerinin fiilen ortadan kaldırmak olduğunu kaydetti.