FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brexit Korkusu, Güvercin FED ve Altına Etkisi

Brexit Korkusu, Güvercin FED ve Altına Etkisi

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkma korkusu piyasalarda volatilitenin artmasına sebep olmuştur. Fiyatlamalara baktığımız zaman belirsizliğin hakim olduğunu görüyoruz. İngiltere'nin kalacağı yönünde piyasa görüşü hakimken 23 Haziran Referandumunda Avrupa Birliğinden çıkma ihtimali dahi Sterlin tarafında satışlara neden oluyor. Anket sonuçlarına duyarlı olan piyasanın referanduma kadar daha çok volatil bir piyasanın olacağını gösteriyor.

Bu hafta gelecek olan FED faiz kararı önemini korumakta. Faizlerde herhangi bir değişiklik yapmayacağı beklenen FED'in tutanaklarda küresel risk söylemlerini devam edecek mi takip edilecektir. Bunun yanı sıra verilere bağımlılığını vurgulayacak mı, bu konuya da tutanaklarda dikkat edilmesi gerekiyor. Tarım Dışı verisinin altı yıl sonra rekor seviyede düşük gelmesi, veri bağımlısı olan FED'i faiz artırımlarında elini bağlayan bir başka etkendir. Diğer yandan petrol fiyatlarda bir miktar yükseliş gerçekleşse de enflasyon tarafında olumlu yansımalara işaret edecekken tekrar satışların gelmesi enflasyon tarafını baskılayan etkenler arasında yerini almaya başlayabilir.

Çin tarafından gelen verilere baktığımız zaman ise çok da olumlu olduğu söylenemez. 23 Haziran Brexit etkisini de yanına koyduğumuzda FED'in şahin mi yoksa güvercin mi olacağı merak konusudur. Yellen'in en son konuşmasında belirtilen iki söylemi doların küresel bazda değer kaybına yol açmıştı. Esnek olan FED başkanı piyasanın durumunu göre anında söylemlerini değiştirebiliyor. Diğer komite üyelerinin söylemlerinde ise verilen rollerini aynı şekilde oynadığı gözlemleniyor. Yıl başında dört faiz artırımından uzak olan FED, şartlarını oluşturup faiz artırması ekonomiye güveni artıracaktır. Dünya ekonomilerinin kötüye gitmesi ve kötü veriler, faiz artışlarının gelmemesi, piyasalar için kötü gidişata işaret etmektedir. Bu belirsizliklerin kalkıp da faiz artırımlarının gelmesi dünya ekonomileri içinde daha olumlu olacağını görebiliriz.

Piyasalarda bu belirsizliklerden kaçıp güvenli liman olan altın tarafına tekrar girişlerin olduğunu gördük. Yellen'in 'önümüzdeki aylarda faiz artımı' sözleri ile düşen altının 1200 dolarlara kadar çektiğini takip ettik. Teknik açıdan incelediğimizde ise 'V' formasyonu oluşturabilir. 1302 dolarlardan satışların gelmesi ardından da 1200 doları test edip tekrar 1302 dolar seviyesinde formasyonu bitirebilir. İlk etapta 1292 önemli direncini aşması gerekmektedir. Tepki satışlarının gelmesi ile 1280 veya 1272 desteklerine kadar geri çekilip destek alması ile 1292 direncini aşıp 1302 seviyelerine kadar yükselişleri takip edebiliriz. Aksi takdirde belirsizliklerin ortadan kalkması ve FED faiz artış söylemlerinin tekrar başlaması altında tekrar satış baskısı ile kademeli olarak 1250 seviyesine ardında satışların hızlanması ile eski seviyelerine gelebilir.

En Çok Aranan Haberler