FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TL’nin Değer Kaybı Sürer Mi ?

TL’nin Değer Kaybı Sürer Mi ?

Geçen hafta gelen Dış Ticaret verilerine baktığımız zaman dış ticaret açığının % 22,8 artışla 5 milyar 87 milyon dolara çıkarak ticaret açığının gittikçe büyüdüğü görülüyor. TL’nin dolar karşında değer kaybetmesinde büyük etkisi olan Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin referandum yapıp sözde bağımsızlık ilan etmeye hazırlanması ve buna gösterilecek olan yaptırımların büyük olacak olması TL’nin değer kaybetmesi neden olan sebepler arasında yerini alıyor. Dış Ticaret Açığı verisine baktığımız zaman neden değer kaybı yaşadığı ekonomik anlamda görülebilir. Almanya ihracat payında birinci sırayı % 46.2 seviyesinde alırken 1 milyar 340 milyon dolar ihracat yapılmış olarak gerçekleşti. Irak ile olan ticaretimize baktığımız zaman ise Almanya’dan hemen sonra ikinci sırada ihracat yaptığımız Irak, 971 milyon dolar ile büyük bir paya sahip olarak yerini alıyor. Bu ihracatın kesilme korkusu TL’nin dolar karşında değer kaybetmesini sağlarken sınırımızda olan gelişmelerin fiyatlanması oldukça sert olabilir. Orta doğudaki istikrarsızlık petrol fiyatlarını yükseltirken ticaret açığının büyümesine neden olabilecek etkiler arasında yerini alıyor. IKBY referandumu Türk CDS’lerini 180 seviyelerine çıekmesi TL’nin değer kaybetmesi üzerinde etkisi büyük olarak görülebilir. Sıcak parayı korkutan etken arasında görüldüğü için daha fazla faizle borçlanacağı anlamına gelir, bunu da gösterge faizlerinde % 11,94 seviyelerine kadar çıkmasından anlaşılabiliyor.

ABD baktığımız zaman ABD Ağustos PCE Deflatör verilerinin olumsuz gelmesi piyasada bir miktar doların değer kaybetmesine neden olsa da FED Başkanı Yellen’ın enflasyona rağmen faiz artırımlarına işaret etmeye devam edecek mi merak konusu olarak bekleniyor. Büyüme verilerinin olumlu gelmesi ise ABD tarafında işlerin iyi gittiğini ve her ne kadar enflasyonda geçici olumsuz havanın varlığı görülürken, FED bilanço küçültmesini gerçekleştirmesinden vazgeçmesi mümkün değil. Bu etkinin ABD Tahvil Faizlerini yukarı yönlü çekmesi TL’nin zayıflamasına sebep olabilir. Trump’ın vergi reformunu geçekleştirmesi dolar için olumlu yansımaya devam etmesi bekleniyor. Durum böyle olunca yurt dışında para politikasında sıkılaştırıcı önlemlerin gelme beklentisi mevcut iken yurt içinde jeopolitik risklerin varlığı ve enflasyon tarafındaki yükselişin yanında açıklanan Orta Vadeli Programın vergilerin artırılması dışında beklentilerden uzak olması piyasayı ikna edemeyerek TL’nin değer kaybetmesine neden olmuştur.

Hafta başlarken İmalat PMI verisinde sert düşüşle 55.3 seviyesinden 53.5 seviyesine gerilerken bu hafta özellikle TL için oldukça hareketli bir hafta olacaktır. Enflasyon oranlarında % 11.20 oranında seyretmesi Çekirdek Enflasyon oranının % 10.08 seviyelerine çıkması fiyatlama davranışlarında bozulmanın ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. TL üzerinde baskı oluştururken ABD tarafından gelen ADP verisinin olumlu gelmesi Tarım Dışı İstihdam verisi paritede yukarı yönlü hareketlilik yaşattı.

Teknik Analiz

Hareketli ortalamalarının yükseliş trendinde olması ve önemli seviyelerimizin üzerinde kalıcılık sağlaması yükseliş trendini sürdürebilir. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.5740 aşılmasıyla 3.5880 ve 3.6000 seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerde ise takip edilecek destek fiyatları 3.5620 kırılmasıyla 3.5500 ve 3.5400 seviyeleri izlenebilir.

En Çok Aranan Haberler