UsdTry Paritesinde Düşüşün Sebepleri
Yurt dışı gelişmelerine baktığımız zaman ABD tarafından gelen Tarım Dışı İstihdam verilerinin olumsuz gelmesi dolar üzerinde hali hazırda, enflasyonun istenilen seviyelere gelmemesinin yanında, son gelen verilerin olumsuz yansıması dolarda düşüşe sebep olmuştur. Trump yönetiminin vergi reformunda yaşanan süreçte siyasi ve politik risklerin varlığı dolarda düşüş trendi başlatan neden arasında yerini alıyordu. FED üyelerinin vergi reformu sonunda ne olacağına ilişkin belirsizlikler görmesi ve enflasyon tarafında ise istenilen hızın henüz oluşmaması, üyelerin de konuşmalarına yansıması dolar üzerindeki riskleri gösteriyor. Ancak 2018 yılında 3 faiz artırımı gibi iddialı bir faiz artımının mevcut olması dolardaki potansiyelin bu yılda devam etmesinin beklenmesini sağlıyor. Geçen yıllarda siyasi ve politik risklerin az olmasından kaynaklı dolar net bir şekilde değer kazanırken 2017 son çeyreği ve 2018 yılı için belirsizliklerin varlığı doların yukarı gitme potansiyelini düşürüyor. Bunun yanı sıra ABD’nin ekonomik açıdan toparlanması devam ediyor. Gelen verilerin genel itibariyle kötü olmadığı izleniyor fakat bu risklerin etkisi ve dünyada gelişmiş ülkerinde deflasyon etkilerinden kurtulup enflasyon oluşturması söz konusu olduğu için Dolar Endeksinde düşüşe sebep oluyor. Yurt dışında işler TL lehine işlemeye bir miktar daha devam etmesi beklenebilir.
Yurt içine döndüğümüz zaman enflasyon dışında genel verilerin oldukça iyi olduğunu görmekteyiz. Bu pozitif havanın ABD ile Türkiyenin vize krizinin aşılmasıyla daha da yüksek ivme kazanmasına neden olmuştur. Bunun yanında sanayi tarafında işlerin iyi gittiği gözlemleniyor. Son gelen verilerde aylık 0.3 % artış ile yıllıkta 7 % oranında genişlediği görüldü.. Büyüme tarafında ise 11.1 % gibi oldukça iyi bir büyüme potansiyeli yakalamıştır. İşsizlik Oranlarında da aynı şekilde gerileme yaşanarak 13.0 % seviyelerinden 10.6 % seviyesine kadar gerileme söz konusu oldu. Maliye politikalarında genişlemeyle birlikte, enflasyon tarafında bozulmanın sürmesine karşın büyüme ve işsizlik oranların da istenilen alınmıştır.
Türkiye CDS’lerinde 210 seviyelerinden 158 seviyelerine inmiş, 10 yıllık tahvillerde 12.46 % seviyelerinden 11.77 % seviyelerine kadar gerilemesi ve TCMB sıkı para politikasına devam etmesiyle birlikte TL’nin değer kazanması pozitif havanın sürmesi yönünde ilerlenmesini sağlıyor. ABD ile vize krizinin aşılması ciddi bir şekilde CDS’lerde düşüş yaşanması terör konusunda ise önemli atılımlar yapılarak sonuna doğru adım adım gidilmesi risk priminde düşüşe neden olup ve TL’nin değer kazanmasında önemli bir faktör olarak dikkatle takip ediliyor. Enflasyon tarafında ise gelişmeler ise faizi tam tersi yukarı yönlü iten bir etken olarak yerini alıyor. Çekirdek tarafında 12.30 % çıkması önümüzdeki aylarda enflasyon tarafındaki beklentileri yukarı çekiyor. Bu nedenle de TCMB faizleri artırmaya devam etmesi ve faiz oranlarında yukarı yönlü beklentileri artırıyor. Büyüme ve işsizlik tarafında faizlerin artmasıyla birlikte düşüş yönlü risk oluşmaya devam ediyor.
Teknik Analiz
Orta vadeli olarak düşüş yönlü trendin takip edildiğini izlemeye devam ediliyor. Hareketli ortalamalarının ve önemli seviyemiz olan 3.7700 seviyenin altında kaldığı sürece yükselişler düzeltme olarak kalıp, düşüş trendinin devam etmesi beklenilebilir. Düşen trend çizgimizin takip edilmesinde fayda olduğunu düşünürken ara ara düzeltmeler ve formasyonlarla yukarı yönlü hareketler takip ediliyor. RSI göstergesinde ise 30 ile 50 arasında seyreden fiyatlama söz konusu olduğu gözlemleniyor. Düşüş trendinde yükselişlerde 50 seviyesi düzeltme olarak kullanılırken 30 seviyesinde tepki alımlarının geldiği görülüyor. Düşüşlerde takip edeceğimiz destek fiyatları 3.7400 kırılmasıyla 3.7300 ve 3.7200 seviyeleri takip edilebilir. Yükselişlerde ise takip edilecek direnç fiyatları 3.7560 kırılmasıyla 3.7700 ve 3.7840 seviyeleri izlenebilir.