FİNANS

1 dolar 1 YTL olur mu?

Dolar daha önce birkaç kez “Acaba 1 YTL oluyor mu?” dedirtti.

Örneğin 14 Ocak 2008’de 1.1476’ya kadar çekilmişti. O tarihten önce de 2007’nin Kasım ayında 1.16’ya gerileyerek şimdilik mucize gibi görünen senaryoya inananların sayısını artırmıştı. Ancak sonrasında çıkışlar oldu, hatta 1.33’leri de geçti

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılması için gerekli olan oy çoğunluğunu sağlayamamasından sonra döviz, Türkiye’de yeniden hızla değer kaybetmeye başladı. Kapatma davası açılmadan önce 1.23 seviyelerinde olan dolar, bu seviyelerin de altına, 1.15’e geriledi. ’1 dolar 1 YTL’ senaryosu da haliyle tekrar raftan indi.

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasında karar aşamasına gelmesi, ülkede tansiyonun yükselmesi, gerilimin artması bile dolarda çok fazla hareket sağlayamamıştı. Merkez Bankası’nın YTL faizleri üzerindeki aşırı bonkörlüğü dövizin Türkiye’de prim yapmasına engel oluyordu.

Mart ayında Yargıtay Başsavcısı’nın başvurusundan hemen önceki gün dolar 1.23 YTL seviyelerindeydi. Kapatma davası ile birlikte 1.28’lere doğru hafif kıpırdadı. Mart ayının sonunda ise daha çok dış piyasalardaki havanın bozulması ile birlikte en fazla 1.33 YTL’lik seviyeyi görebildi. Ancak Merkez Bankası faiz silahını çok etkili kullanınca, dolar piyasanın tabiri ile adeta bayıldı.

Korku filmi gibi seyrediliyor

Önce 1.25 seviyelerine ardından bu seviyenin hemen altına 1.21 seviyelerine çekildi. Kapatma kararını da bu seviyelerden beklemeye başladı. Sonuçta bu seviyeler kapatma davası öncesi görülen seviyelerdi. Ancak AKP’nin kapatılmaması yönündeki karardan sonra dolar kendini iyice saldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç kameraların önüne geçtiği dakikalarda dolar 1.18 seviyelerindeydi.

Karar okunduktan sonra 1.17 seviyesine geldi. Geçen hafta içinde de önce 1.16, ardından 1.15 seviyelerine çekildi. Dün haftaya yine gevşek başlayan dolar 1.15 seviyesinin de altını gördü ve en düşük 1.1462’den işlem gördü. İşte bu seyir ister istemez “Acaba dolar bu kez 1 YTL olur mu” sorusunun da yeniden sorulmasını beraberinde getirdi. Ancak şu bir gerçek ki ihracatçılar, mal üreten ve ithal ürünlerle rekabet eden sanayiciler dövizdeki gevşemeyi korku filmi seyreder gibi seyrediyorlar

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler