Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, son 4 yılda ortalama büyümenin yüzde 7,3 olduğunu ifade ederek, "Bu sene yüzde 5,2 olacak, hedef yüzde 5 idi" dedi.
Unakıtan, Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 1993-2002 döneminde ortalama büyümenin yüzde 2,6 olduğunu ifade ederek, ülke ekonomisinde iniş çıkışlı bir seyir izlediğini kaydetti.
Bakan Unakıtan, kendileri göreve geldikten sonra 22 hatta 23 çeyrektir istikrarlı büyümenin sağlandığını belirterek, son 4 yılda ortalama büyümenin 7,3 büyüme olduğunu söyledi. Unakıtan, bu sene için hedefin yüzde 5 olduğunu, ancak gerçekleşmede de yüzde 5,2'nin yakalanacağını belirtti.
Hükümetin önemle üzerinde durduğu mali disiplinin "elindeki paraya göre harcama yapmak" anlamına geldiğini kaydeden Unakıtan, mali disipline bağlı kalmaktan başka alternatif bulunmadığını, yoksa her şeyin "eskiye döneceğini" söyledi. Unakıtan, mali disiplin sayesinde bütçe açığında çok önemli iyileşmeler sağlandığını anlattı. Maliye Bakanı Unakıtan, bütçe açığının 2002'de yüzde 14,6 düzeyinde olduğunu, 2006 yılında ise Maastricht Kriteri olan yüzde 3'ten bile daha iyi bir seviyenin
yakalandığını ve açığın yüzde 1'in altına indiğini söyledi. Kasım ayında da bütçenin "kuvvetle muhtemel" fazla vereceğini ifade eden Unakıtan, yıl sonu bütçe açığının hedeflenen rakamın altında kalacağını bildirdi.
Ekonomide büyümenin özel sektör eliyle gerçekleştirilmesini beklediklerini, bunun için de özel sektör önündeki engelleri kaldırmaya çalıştıklarını anlatan Unakıtan, bu çerçevede araştırma-geliştirme çalışmalarına teşvik öngören bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Unakıtan, tasarının Bakanlar Kurulu'ndan çıktığını ve yakında Meclis'e sevk edileceğini bildirdi.
Türkiye'nin yüksek büyüme için katma değeri yüksek ürün üretmesi gerektiğini vurgulayan Unakıtan, düzenlemenin, bu amaca hizmet edeceğini belirtti. Unakıtan, mikroekonomik tedbirler çerçevesinde çıkarılacak yasanın, Türkiye'nin yapısını değiştireceğine inandığını kaydetti.
Özelleştirme süreciyle ilgili de bilgi veren Unakıtan, 1980'lerden bu yana özelleştirmenin ülke gündeminde bulunduğunu, ancak 20 yılda 8 milyar dolar özelleştirme yapılabildiğini söyledi.
Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın son 5 yılda 25,5 milyar dolar özelleştirme gerçekleştirdiğini, idare dışında yapılan özelleştirmeler de kapsama alındığında rakamın 40 milyar doları bulduğunu kaydetti. Devlet ekonomiden tümüyle çekilene kadar özelleştirmelerin devam edeceğini belirten Unakıtan, (elektrik) dağıtımla (ilgili özelleştirmelere de 2008 yılı başında başlayacaklarını ümit ettiğini söyledi.
Bu sırada bir meclis üyesinin özelleştirme süreciyle ilgili yeterli bilgiyi alamadıkları yönündeki eleştirisine de yanıt veren Unakıtan, gerekli bilgilerin dosyada bulunduğunu, ancak bilgiye erişim konusunda bir sıkıntı yaşanıyorsa buna çözüm üretebileceklerini söyledi.