FİNANS

2008 yılı Programı esasları belirlendi

2008 yılı Programının uygulanmasına dikkat edilecek esaslar belirlendi. Buna göre Programda yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. 2008 yılı içinde zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınması teklif edilmeyecek.

Yüksek Planlama Kurulunun (YPK) Bakanlar Kuruluna sunduğu "2008 Yılı Programı" ile "2008 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar" kabul edildi. Buna göre Program, 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe girecek. Programın uygulanması ve koordinasyonunda, görevli bakanlıklar ve kuruluşlar her kademede, Programda belirtilen ilkelere uygun olarak hazırlanacak çalışma programına göre hareket edilecek. Bu çalışmalarda, Avrupa Birliği (AB) fonlarından finanse edilmek üzere, Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı, Stratejik Çerçeve Belgesi ve Avrupa Birliğine uyum amacıyla hazırlanan diğer plan, program ve strateji dokümanlarında yer alan öncelikler dikkate alınarak hazırlanacak projelerin, 2008 Yılı Programı ile uyumlu hazırlanması ve Türkiye tarafından sağlanacak ulusal katkı payının Yatırım Programı bütünlüğüne uygunluğu temin edilecek.Programın uygulanmasında, yatırımların, bütçelerle programlarda
değişiklik ve aktarma yapılmayacak şekilde gerçekleştirilmesi ve sektörler arası dengelerin bozulmaması temel ilke olacak. 2008 Yılı Yatırım Programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. Proje ödenekleri yatırımla ilgili olmayan amaçlar için kullanılmayacak. Proje ödenekleri arasında bu Kararda belirtilen
esaslar dışında aktarma yapılamayacak.

2008 Yılı Yatırım Programı hazırlıkları kapsamında sürdürülen yatırımların rasyonelleştirilmesi çalışmalarında esas alınan önceliklendirme ve ilkeler Yatırım Programı uygulamalarında da sürdürülecek. Yıllık Programda yer alan finansman ihtiyacının, genel ve özel bütçede ve finansman programlarında belirtilen miktarlarda ve zamanında kuruluşlara intikali için gerekli tedbirler, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve kamu yatırım programına finansman sağlayan fon idarelerince alınacak. İnşaat mevsiminin kısa olduğu yöreler için bu husus Maliye Bakanlığınca özellikle dikkat edilecek.

TOPLU PROJELER VE TOPLULAŞTIRILMIŞ PROJELER

2008 Yılı Yatırım Programında yer alan toplu ve toplulaştırılmış projelerde uygulanacak hükümler de belli oldu. Buna göre, Toplu projelerin detay programları, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün onayıyla tespit edilecek. Detay programlara ait bilgiler, genel ve özel bütçeli kuruluşlarla döner sermayeli kuruluşlar tarafından Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığına, sosyal güvenlik kurumları ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıkları tarafından DPT ve Hazine Müsteşarlığına, Yatırım Programının Resmi Gazetede yayımlanmasını müteakip 30 gün içinde bildirilecek. Toplu projenin parametreleri değiştirilmemek kaydıyla, alt proje parametrelerindeki her türlü değişiklikle mevcuda ilave ve çıkarmalar, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, Sosyal Güvenlik Kurumunda başkanın, üniversitelerde rektörün onayıyla yapılacak. Yapılan değişiklikler, ilgileri itibarıyla DPT, Hazine, sosyal güvenlik kurumları gibi kuruluşlara bildirilecek.

Bakanlar bu madde kapsamındaki yetkilerinin tamamını ya da bir kısmını alt birimlere, bağlı veya ilgili kuruluşlara devredebilecekler. Tadat edilmeyen toplulaştırılmış proje yürüten kuruluşlar, alt proje seçimi ve ödenek tahsisinde uyacakları usul ve esasları belirleyecek ve internet sitelerinde ilan edecekler. Bu usul ve esaslara göre belirlenen alt proje ve ödenekleri, Yatırım Programının Resmi Gazetede yayımlanmasını müteakip kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakan veya üniversitelerde rektör tarafından onaylanacak. Belirlenen alt projeler ve ödenekleri en geç Şubat ayı sonuna kadar DPT'ye bildirilecek ve aynı anda internet sitesinde yayınlanacak.

Yatırım Programında müstakil proje olarak yer alması gereken projelerin toplulaştırılmış proje kapsamında bildirilmesi durumunda, DPT, söz konusu alt projenin ilgili detay programdan çıkarılması hususunu en geç 30 gün içinde kuruluşa bildirecek. Kamu İktisadi Teşebbüslerinin alt projeleri itibarıyla Yatırım Programında tadat edilmeyen toplulaştırılmış projelerinin alt projeleri, Şubat ayı sonuna kadar görüş alınmak üzere DPT'ye gönderilecek. Bu Kararın diğer hükümlerindeki toplulaştırılmış proje ile ilgili limitler çerçevesinde, alt proje parametrelerindeki değişiklikler DPT'ye bilgi vermek kaydıyla kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde de rektörün onayıyla yapılacak. Alt proje değişiklikleri nedeniyle bu Kararın ilgili hükümlerindeki limitleri aşan toplulaştırılmış proje revizyonu DPT tarafından sonuçlandırılacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığı bütçesinin, sermaye transferi kapsamında yer alan toplulaştırılmış projelerin alt projeleri, TÜBİTAK Başkanlığınca belirlenecek ve alt projelerin listesi, projeleri destekleme gerekçeleriyle beraber, bilgi için her üç ayda bir DPT'ye gönderilecek.

PROJE ALIMI VE ÇIKARILMASI

2008 yılı içinde zorunlu haller dışında Yatırım Programına yeni proje alınması teklif edilemeyecek. Zorunlu hallere münhasır olmak kaydıyla Yatırım Programına proje alınmasıyla ilgili taleplerden, maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olanlar veya maliyetine bakılmaksızın 5 milyon YTL harcamayla, yılı içinde tamamlanacak olanlar DPT tarafından, maliyeti 5-250 milyon YTL arası olanlar YPK, maliyeti 250 milyon YTL' nin üzerindekiler ise Bakanlar Kurulu'nca karara bağlanacak. Yatırım Programından proje çıkarılmasıyla ilgili talepler YPK tarafından sonuçlandırılacak. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, yıl içinde Yatırım Programına, yeni proje alınması ve bu projelere başlangıç ödeneği tahsisiyle ilgili taleplerle, AB Mali İşbirliği Programlaması kapsamındakiler hariç, maliyetinin yüzde 50'den fazlası dış hibe
niteliğinde olan projelerin, Yatırım Programına alınmasıyla ilgili işlemler de DPT tarafından sonuçlandırılacak.

PROJE PARAMETRELERİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

2008 Yılı Programında yer alan projelerin yer, süre, karakteristik, proje maliyeti ve ödeneğinde yıl içinde yapılacak değişiklik hükümleri; Maliyeti 5 milyon YTL' ye kadar olan projelerde, aynı il sınırları içinde kalan yer değişiklikleri, DPT Müsteşarlığı'na bilgi vermek kaydıyla kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde de
rektörün onayıyla yapılacak. Maliyeti 5 milyon YTL' ye kadar olan projelerde il bazındaki yer değişikliği talepleriyle maliyeti 5 milyon YTL'yi aşan projelerde aynı il sınırları içindeki yer değişikliği talepleri DPT Müsteşarlığınca, Maliyeti 5 milyon YTL'yi aşan projelerde il bazındaki yer değişikliği talepleri YPK tarafından karara ğlanacak.

KARAKTERİSTİK VE SÜRE DEĞİŞİKLİKLERİ

Maliyeti 100 milyon YTL'ye kadar olan projelerde DPT Müsteşarlığınca, Maliyeti bunun üzerinde olan projelerde YPK'ca karara bağlanacak. Maliyeti 100 milyon YTL'ye kadar olan projelerde ve maliyeti 100 milyon YTL'den fazla olmakla beraber, ödenek değişikliği sebebiyle maliyet değişikliği yapılması gereken projelerdeki maliyet değişiklikleri DPT Müsteşarlığınca, Maliyeti 100 milyon YTL'den fazla olan veya maliyet revizyonunu müteakip 100 milyon YTL'nin üzerine çıkan projelerdeki maliyet değişiklikleri YPK'ca karara bağlanacak. Yer ve karakteristiğinde değişiklik yapılmaksızın maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olan projelerdeki program maliyetinin yüzde 50'sine kadar maliyet değişiklikleri, DPT Müsteşarlığına bilgi vermek kaydıyla, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün onayıyla yapılacak.

ÖDENEK DEĞİŞİKLİKLERİ

Geçmiş yıllarda başlatılmış olup, 2008 yılı içinde bitecek projelerle, teknolojik araştırma projelerinin ödeneklerinden diğer projelere aktarma yapılmaması kaydıyla, yıllık projeler de dahil olmak üzere; ödenek ilave edilecek projenin başlangıç ödeneğinin yüzde 20'sine veya 1 milyon YTL'ye kadar ödenek aktarmalarında, DPT'ye bilgi verilecek. Aynı sektör kapsamında yer alan projelerde ise, üniversiteler hariç olmak üzere bu oran yüzde 50 olarak uygulanacak. Bunun haricindeki her türlü ödenek
aktarması DPT Müsteşarlığınca sonuçlandırılacak.

Proje ödeneğine yıl içinde yapılacak toplam 25 milyon YTL'ye kadar ek ödenek tahsisi, DPT Müsteşarlığınca, bunun üzerindeki değişiklikler YPK'ca karara bağlanacak. Bütçe kaynaklarından DPT Müsteşarlığınca proje bazında yapılacak ek ödenek tahsisleri toplamı 3 milyon YTL'yi geçemeyecek. Bütçe kaynaklarından proje bazında toplam 3 milyon YTL'yi aşan ek ödenek tahsisleri YPK tarafından karara bağlanacak.

KAMULAŞTIRMA ÖDENEKLERİ

Kamulaştırma ödenekleri, Yatırım Programında proje olarak yer almayacak ve bütçe kaynaklarından kullandırılacak ek ödeneklerde, bu Kararın ilgili maddelerindeki limitler uygulanmayacak.

TAMAMI KULLANILMAYAN DIŞ KREDİLER

Genel ve özel bütçeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarıyla, döner sermayeli kuruluşlar ve mahalli idarelere açılan dış kredilerin tamamının kullanılamaması durumunda, bu kredilerin, ihtiyacı olan kuruluşlara tahsisi Hazine Müsteşarlığı'nca sonuçlandırılmadan önce DPT Müsteşarlığının uygun görüşü alınacak.

MAHALLİ İDARE YATIRIMLARI

Mahalli idarelerin dış finansman (kredi ve/veya hibe) kullanımı söz konusu olan projeleri; makro politikalar, sektör programları, bölgesel planlar ve yatırım öncelikleri ile stratejik plan ve performans programı dikkate alınarak bu Karardaki esaslara göre Yatırım Programına alınacak. Dış finansman kullanımı olan projelerden İller Bankası Yatırım Programında yer almak üzere teklif edilenlere öncelik verilecek. Dış kredi kullanımından doğacak yükümlülükler ilgili mahalli idarelerce yerine getirilecek.

Köylerin altyapı sorunlarını çözmeye yönelik, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamındaki yatırımlar için 2008 yılı bütçesinden ayrılan ve 2008 Yılı Yatırım Programında yer alan ödeneğin, 79 İl Özel İdaresi ile İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerine il bazında dağılımı, 2008 Yılı Yatırım Programının Resmi Gazete'de yayımlanmasını müteakiben Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacak.Yine Kalkınmada Öncelikli Yöreler KÖY) ile ilgili değişiklikler de
YPK'ca karara bağlanacak.

TAŞIT ALIMI

Genel ve özel bütçeli kuruluşlar dışında kalan kuruluşlar, 2008 Yılı Yatırım Programında yer alanlar dışında binek veya station vagon tipi taşıt edinemeyecekler.

FİNANSAL KİRALAMA

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilecek yatırımlara 2008 Yılı Yatırım Programında yer verildi. Finansal kiralamaya konu olan yatırımın toplam proje tutarı, kiralamanın başlayacağı 2008 Yılı Yatırım Programında yıl ödeneği olarak yer alacak. Müteakip yıl yatırım programlarında proje ile ilgili
herhangi bir ödenek tahsisi yapılmayacak.

YILLIK YATIRIM PROGRAMI TEKLİFLERİ

Kamu kuruluşları, 2009-2011 Orta Vadeli Programda belirtilen hedefleri, politikaları, öncelikleri, çevresel etkileri ve varsa sektör ana planlarıyla, kuruluş stratejik planları ve performans programlarını esas almasının yanı sıra, il ölçeğindeki yatırımlar için valilik görüşlerini de dikkate alarak proje düzeyinde üç yıllık yatırım programları hazırlayacaklar. Ve Temmuz 2008 sonuna kadar DPT Müsteşarlığına gönderecekler. Bu programların ilk yılı kuruluşların yıllık yatırım programı tekliflerini teşkil edecek.

Kuruluşlar, tüm sektörlerde maliyeti 5 milyon YTL'nin üzerinde olan, yıl içinde Yatırım Programına alınmasını talep edecekleri yeni projeler için, 2008-2010 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi doğrultusunda hazırlayacakları fizibilite etüdü ile birlikte DPT Müsteşarlığına müracaat edecekler. Fizibilite raporları, DPT Müsteşarlığına incelemenin yapılacağı makul bir süre gözetilerek gönderilecek.

İZLEME

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının, fon idarelerinin, sosyal güvenlik kurumlarının, büyük şehir belediyeleriyle, nüfusu 50 bin ve daha fazla olan belediyelerin, nüfusu 50 binin altında kalmakla birlikte DPT Müsteşarlığınca tespit edilecek diğer belediyelerin, büyük şehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri ile gaz ve otobüs işletmelerinin, il özel idareleri ve İller Bankasının, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünün, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve döner sermayeli kuruluşların DPT tarafından belirlenen kabullere ve formlara uygun olarak hazırlayacakları 2007 yılı gerçekleşme, 2008 yılı birinci gerçekleşme tahmini konsolide yatırım ve finansman tabloları 15 Mayıs 2008 tarihine kadar, 2008 yılı ikinci gerçekleşme tahmini, 2008 yılı program konsolide yatırım ve finansman tabloları ise Temmuz 2008 sonuna kadar, DPT'ye gönderilecek.

Fon idarelerince doğrudan veya özelleştirme kapsamına alınan kamu kuruluşları aracılığıyla yapılacak yatırımlara dair teklifler, fonun yönetiminden sorumlu bakanlıklar veya fon idareleri tarafından en geç Temmuz 2008 sonuna kadar DPT'ye gönderilecek.

İZLEME RAPORLARI

Kuruluşların yatırım ve işletme faaliyetleri ile hukuki ve kurumsal düzenlemelere ait tedbirler ve bilgiler, belirli zamanlarda verilecek raporlarla takip edilecek. Yatırım uygulama raporları; 1 ocak-31 mart, 1 Nisan-30 Haziran, 1 Temmuz-30 Eylül, 1 Ekim-31 Aralık dönemlerini kapsayacak şekilde hazırlanacak. Raporlar, en geç 15 gün içinde DPT'ye gönderilecek.

YARDIM KOORDİNASYONUNU TİKA TAKİP EDECEK

Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının diğer ülkelere sağladığı yardımlarla ilgili faaliyetlerin koordinasyonu ve izlenmesi, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülecek. Bu amaçla bütün kamu kurum ve kuruluşları diğer ülkelere sağladığı yardımları, TİKA tarafından hazırlanan formata uygun olarak üçer aylık dönemler halinde TİKA'ya bildirecek. TİKA yapılan dış yardımları her altı ayda bir DPT'ye rapor edecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı, yapılacak Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantılarının ve Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ile ilgili görüşmelerin takvimlerini üçer aylık dönemler halinde; KEK Protokolleri ile STA'ların birer kopyalarını en geç imzalanmalarını takip eden bir ay içinde, Hazine Müsteşarlığı, yapılan sermaye ihracı ile ilgili bilgileri ülke ve sektörler itibarıyla aylık bazda ve her ayı takip eden 15 gün içinde DPT'ye iletecek. Kamu kurum ve kuruluşları, yabancı ülke ve kuruluşlarla yaptıkları dış ekonomik ilişkilerle ilgili anlaşmaların birer kopyasını anlaşmanın
imzalanmasını takip eden bir ay içinde DPT'ye verecek.

PROJE REVİZYON TALEPLERİ

Kuruluşların proje revizyon talepleri, 15 Aralık 2008 tarihine kadar DPT Müsteşarlığına gönderilecek. Bu talepler yıl sonuna kadar sonuçlandırılacak. Öte yandan, 2008 yılı yatırım programında toplam 50 ilden oluşan Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli Yöreler (KÖY) listesi de şöyle: "Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri), Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun,Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak."

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler