FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2,5 saatte 5 milyar dolar harcadı!

**Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesi ihalesini Boğaziçi Elektrik'i de alan İş-Kaya-MMEKA kazandı. Grubun teklifi 1 milyar 920 milyon dolar oldu. Kazancı-Karamehmet ortaklığının iki ihaledeki toplam teklifi 5 milyar doları buldu.

**

Sabahki Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş ihalesinin 1.5 saat, Gediz ihalesinin de yaklaşık 1 saat sürdüğü göz önüne alındığında grup toplam 2.5 saatte 5 milyar dolarlık teklifte bulunmuş oldu.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’YE (TEDAŞ) bağlı Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelliştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 1 milyar 920 milyon dolarla İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-MMEKA Makina İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemelerde en yüksek teklif 710 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

5 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO OGG elenirken, bu turda en yüksek teklif 1 milyar 475 milyon dolar oldu.

İkinci elemeli turunda PARK Holding çekilip bu turda elendi ve en yüksek tutar 1 milyar 675 milyon dolar oldu.

Üçüncü elemeli turda ise IC-İÇTAŞ İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi, en yüksek tutar ise 1 milyar 777 milyon dolar oldu. Dördüncü eleme turunda da Limak A.Ş. elenirken, en yüksek tutar da 1 milyar 835 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Daha sonra açık attırmaya geçildi.
Açık attırmada başlangıç tutarı 1 milyar 900 milyon dolar, arttırım aralığı ise 5 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık attırmanın ilk turunda Aksa Elektrik, Cengiz Elektrik, Enerjisa çekilirken, bu turda en yüksek teklif 1 milyar 910 milyon dolar oldu.
Üçünce turda ETi Gümüş A.Ş.-Söğütsen Seramik Sanayi Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu çekildi ve böylelikle İş-Kaya 1 milyar 920 milyon dolarlık en yüksek teklifi vermiş oldu.

Bu arada İş-Kaya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı hedefledikleri dağıtım bölgelerini aldıklarını ve diğer bölgelerde iddialı olmadıklarını söyledi.

Kazancı, finansman için yurt içinde ve dışında yerli ve yabancı kaynakları kullanma konusuna bakacaklarını sözlerine ekledi.

İSTANBUL'UN ELEKTRİĞİ DE KARAMEHMET'TEN
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) bağlı Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 990 milyon dolar ile İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemelerde en yüksek teklif 1 milyar 11 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.
Toplam 5 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 2 milyar 90 milyon dolar oldu. Bu turda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu elendi.

İkinci elemeli turda Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş elendi ve en yüksek tutar 2 milyar 405 milyon dolar oldu.

Üçüncü elemeli turda ise Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, bu turda 2 milyar 725 milyon dolar en yüksek teklif gerçekleşti.
Dördüncü eleme turunda da IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken en yüksek tutar da 2 milyar 895 milyon dolara ulaştı.
Beşinci elemeli turda ise Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, daha sonra açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 2 milyar 980 milyon dolar, artırım aralığı ise 5 milyon dolar olarak belirlendi.
Tek tur olarak gerçekleşen açık artırmada, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş OGG dışındaki tüm firmalar ihaleden çekildi.

Böylece İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş OGG en yüksek teklifi veren firma oldu. Açık artırma sırasında firmanın teklifi 2 milyar 985 milyon dolardı. Ancak İhale Komisyonu Başkanı Aksu’nun, “Son teklifiniz bu kadar mı, hesabı düzleştirelim” önerisi üzerine firma, teklifini 5 milyon dolar artırarak, 2 milyar 990 milyon dolara (yaklaşık 4 milyar 450 milyon TL) çıkardı.

KARAMEHMET KURDU
MMEKA Makine şirketi Kazancı Holding yönetiminden ihale öncesi ayrılan Mehmet Kazancı ve Çukurova grubunun patronu Mehmet Emin Karamehmet tarafından kuruldu. Mehmet Kazancı’nın kardeşleri arasında sorun yaşayarak Kazancı Holding’in Yönetim Kurulu’ndan ayrıldığı ancak ortaklığının devam ettiği belirtiliyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığını Mehmet Kazancı’nın yaptığı MMEKA'nın yönetim kurulunda Çukurova grubunun yönetim kademesinde görev almış olan İsmail Sefa İnanç, Feza Karagöz ve İbrahim Alpay Demirtaş var.

4 MİLYON ABONESİ VAR
Boğaziçi Elekterik Dağıtım A.Ş. İstanbul’un Avrupa Yakasını kapsıyor. Bölgenin abone sayısı 4 milyon, tüketim miktarı ise 18.4 milyan kilowalt saat. Bölgedeki kayıp kaçak oranı ise yüzde 9.7 düzeyinde bulunuyor.

MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. adına açıklama yapan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ihaleden sonra yaptığı değerlendirmede, fiyatın yüksek göründüğünü ancak, önemli olanan hedefe ulaşmak olduğunu söyledi. İstanbul’u çok istedtiklerini vurgulayan Kazancı, yüzde 20’sini peşin kalanını taksitle ödemeyi öngördüklerini ancak, ödeme konusunda yönetim kurulu toplantısında görüşülüp, bir değişiklik yapabileceklerini kaydetti.

“KARAMEHMET’İN VERDİĞİ CESARETLE ALMAYA KARAR VERDİK”
MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, fiyatın ihalede oluşan bir fiyat olduğunu belirterek, “Yüksek görülebilir ama önemli olan hedefe ulaşabilmek” dedi.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’nin nihai pazarlık görüşmelerinde 2 milyar 990 milyon dolarla en yüksek teklifi İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş Ortak Girişim Grubunda yeralan MMEKA’nın Yönetim Kurulu Baüşkanı Kazancı, ihale sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’yi almayı çok arzu ettiklerini belirterek şöyle devam etti:
“Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’yi ortağımız Mehmet Emin Karamehmet’in verdiği cesaretle almaya karar verdik ve hedefe ulaştık, şirketimiz 8’inde kuruldu 13’ünde yeterlilik aldı. Ödeme imkanı olarak taksit seçeneği var, şartnameye göre yüzde 20’si peşin geri kalanı taksitle. Özkaynaklarımızdan veya kredi kullanarak ödeme yapabiliriz. Seçenekleri değerlendireceğiz. Hepimiz için hayırlı olsun” Kazancı, gazetecilerin “kayıp kaçak oranını nasıl indireceksiniz” şeklindeki sorusuna ise konunun teknik bir konu olduğunu belirterek, kayıp kaçak oranlarının düşürmek için çalışma yapacaklarını söyledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler