FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

28 bin 300 üzerinde kalma savaşı

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü ve Mynet Finans Yazarı Tuncay Turşucu

IMKB endeksi geçen haftayı IMF beklentisine yönelik yükselişle oldukça kritik bir seviyede kapadı. Endeks 28300 seviyesindeki 50 haftalık ortalamasının üzerinde kapanış gerçekleştirirken, 28700 seviyesindeki yatay desteğininde üzerinde kalmayı başardı. Yükselişin devamı durumunda 29400 seviyesi bir sonraki test noktası olacak. Endeksin 50 haftalık ortalamasının üzerinde kapanışı oldukça önemli çünkü önümüzdeki haftada bu seviyenin üzerinde kalması durumunda hisse senedi piyasalarında bir kaç ay sürebilecek yükseliş trendine girildiğinin önemli bir sinyali olabilir. Endeksi yukarı iten en önemli beklenti kuşkusuz IMF beklentisi ve beraberinde imzalanacak yüklü kredi anlaşması. Bununla birlikte yurtiçinde dolar kuru 1.56 sınırına kadar gevşerken, bileşik faizler ise tarihinde daha önce hiç görmediği seviyeler olan yüzde 13 seviyesinin altına gevşedi. Dolar kurundaki ve faizlerdeki gevşeme kuşkusuz yakın zamana yönelik iyimserliğin önemli bir göstergesi olarak gösterilebilir.

Bu konuda önümüzdeki hafta Perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz kararı oldukça önemli olacak. Sürekli aşağı yönde faiz’in düşmesi için halen hareket alanı var diyen MB’nın, bu söylemine paralel olarak gösterge faizlerini 50 baz puan daha düşürmesi bekleniyor. Ancak bunların arttık faiz düşüş sürecinin son demleride olduğa da bir gerçek. Sonuç olarak MB’nın faizlerdeki yeni bir indirime gitmesi, yüzde 12.80 seviyesinde olan bileşik faizlerin yüzde 11.50 seviyelerine kadar önünün açılmasını sağlayacaktır. Bu durum ise hisse senedi piyasaları lehine esen rüzgarın devamını sağlayan önemli bir neden olacak.

BDDK’nın raporuna göre bankaların yılın ilk ayında kar artışları geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 38 artmış durumda. Bu kar artışında kuşkusuz faiz ve kur harektleri önemli bir yer tutuyor. Faiz ve kurdaki hareketin devam etmesi, bankaların karlılıklarının sürmesini sağlacaktır. Bu durumun ise IMKB endeksinin banka hisseleri öncülüğündeki yükselişine destek olacağı kesin.

IMF beklentisi ile birlikte faizlerde ve kurlardaki mevcut seyirlerin sürmesi durumunda, rüzgar hisse senetleri piyasaları lehine esmeye devam edecektir. Buna paralel olarak endeksi 29400 direncinin daha üst noktalarını zorlamaya her zaman aday olacaktır.

Dış piyasalarda ise iyimserlik dalgası, kötü datalar gelmeye devam etmesine rağmen sürmektedir. ABD piyasalarında 1.Ç finansal sonuçların ilan edilme sürecine giriyoruz. Açıklanan kar rakamları merakla bekleniyor. Önümüzdeki hafta Goldman Sach, Johnson&Johnson, Google, Intel, J.P. morgan, Citigroup ve GE gibi major firmaların 1Ç kar rakamları gelecek. Ancak zaten piyasalar hemen hemen hepsinde geçen yıla kıyasla aşağı yukarı yüzde 38’lik düşüşler bekliyor. Bu durumda daha kötü gelecek sonuçlar piyasalar üzerinde aşağı yönlü etkiler yaratırken, daha iyi gelecek sonuçlar ise yukarı yönlü etkiler yapacaktır. Ancak piyasaların kötü haberlere artık kısıtlı tepkiler verirken, iyi haberlere oldukça agresif tepkiler verdiğini yakından gözlemliyoruz. Öyleki, kötü bir haber yada sonuç beklentilerden daha az kötü gelse bile, piyasalarda sert yükseliş sebebi olabiliyor.

Önümüzdeki hafta piyasalar açısından bıçak sırtı olacağı kesin. Bir yandan kar realizasyonu beklentieri iyice artmışken, diğer yandan boğa piyasası başlangıcı yönündeki düşüncelerde giderek güçleniyor.

Endekste 28300 seviyesinin önemli olduğunu ve bu seviyenin üzerinde ikinci hafta kapanışının gerçekleşmesi ile orta vadeli boğa piyasasına girildiğinin teyit edilebileceğini düşünüyorum. Diğer yandan 29400 seviyesinin etkili bir şekilde test edilmesi beklenebilir. Bileşik faizlerdeki düşüşün devamı hisse senetleri piyasaları lehine esen rüzgarın sürmesini sağlayacaktır.

Teknik Analiz Endeks geçen hafta 52 haftalık ortalaması olan 28300 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Teknik olarak bu seviyenin geçildiğinin teyit edilmesi için bu haftada bu seviyenin üzerine kapanış gerçekleşmesi gerekiyor. Bu durumda endeks için orta vadeli bir yükseliş piyasasından bahsedebiliriz. Alımların sürmesi durumunda 29400 direnci test edilebilir. Teknik olarak pozitif seyir sürüyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler