FİNANS

36,500'lere doğru

Enflasyon verileri beklentilerin oldukça altında geldi. TÜFE Ağustos ayında %0.44 geriledi. Benim %0.3 olan beklentim bile altında kalan bu veri piyasayı pek ikna etmiş görünmüyor. Özellikle %6.9 düşen giyim ve ayakkabı grubu enflasyonda sert düşüş getirdi. Zaten endekste kapsanan 442 maddeden 269 tanesinin fiyatının artmış olması Ağustos enflasyonundaki düşüşün henüz çok inandırıcı olmayacağını, önümüzdeki aylarda yeniden yıllık enflasyonun yükselişe geçebeleceğini gösteriyor.

Dolarda Pazartesi akşamı 1,442 ye kadar gerilemiş olan Dolar/YTL paritesi dün akşam 1,470’e kadar yükseldi. Bono bileşikleri en fazla işlem göre 2 senelik kağıtlarda %19,6’ ya yeniden yükseldi.

Evet enflasyonda düşüş olmasına karşın bu rakam ilerisi için pek umut vermedi anlaşılan. Ramazan ayı öncesinde gıda fiyatlarında artışlar dikkat çekiyor. Halkın Ramazan’da en çok tükettiği ekmeğe %15 zam yapılmasının kararlaştırılması, daha dün ilaç fiyatlarına gelen %4.5’luk zam, okul servis ücretlerine gelen %15’lik artış enflasyonun Eylül’de yeniden korkutucu olabileceğini gösteriyor. Zaten bu sene için %5 ve 2007 için %4 hedeflenen TÜFE’ye rağmen %15’lik zamlar yapılması çok şaşırtıcı görünüyor. Zam yapanın hep bir nedeni olmuştur gerçi bu ülkede. Bir ülke düşünün ki enflasyon %4 hedefleniyor ve o ülkede devlet oteritesi köprü ve otoyol ücretlerini bir defada enflasyon hedefinin yaklaşık 8 katı büyülüğünde %33 artırıyor. Ondan sonra halka enflasyon düşecek denilsin, özel sektörden fiyat artışları konusunda aceleci olmaması beklensin, memurlara enflasyon farkları konusu pas geçilsin.

Dün dünya borsalarındaki sert düşüşler İMKB’de etkili oldu. Amerika’da %4.9 gelen ikinci çeyrek işgücü fiyat artışları verici 20 Eylül FED toplantısı öncesinde faiz artırımı söylentilerinin yeniden alevlenmesini sağladı. Bugün İMKB yine satış ağırlıklı bir seyirle dünya borsalarına paralel bir seyir gösterebilir. Önümüzdeki iki haftalık süreçte FED kararlarına yönelik beklentiler dünya borsalarında yakından izlenecektir. Bunun ardından 3 Ekim Salı günü açıklanacak olan Eylül enflasyonu beklenecektir.

Eylül ayında hisse senetlerinde piyasasında daha yatay bir banda girilebilir. Yükselişin global bir artışa dönmesi için en önemli koşullardan birisi olan “faizlerde düşüş” sinyali henüz alınmadı. Enflasyon korkusu devam ettiği, kamu anlamsız fiyat ayarlamaları yapmaya devam ettiği sürece piyasaların enflashon korkusu da azalmayacak gibi görünmektedir.

Hisse senedi pozisyonları azaltılabilir. Endeks yeniden 36,500'lere doğru bir gevşeme gösterebilir.

07/09/06 08:00

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler