FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

37,500 destek

Dünya borsalarının Perşembe günü olumlu kapatması ile endeks için 39,000 seviyesinde alım önerisinde bulunmuştuk. Endeks Cuma günü 39,400’lere kadar yükseldi ve haftayı 39,285 puandan kapattı. Ancak 16:30’dan sonra Avrupa borsalarındaki düşüşler ve enflasyon rakamları dengeleri bozdu. Dolar 1.570 YTL’ye yükselirken bono faizleri %17.5 bileşikleri aştı. 16:40’a kadar açık olan VOB’da endeks kontratları %2.7 düşüşle Perşembe günkü seviyelerine geriledi.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

16:30’da gelen TÜFE %1,88’le beklentilerin üzerinde geldi. Hazır giyim, ayakkabı ve tarım fiyatları beklentilerin üzerinde artış gösterdiğinden %1.5 olan beklentimin üzerinde bir gerçekleşme oldu. Yıllık enflasyon %10’a yaklaştı.

Döviz kurlarındaki %15-20’lik yükseliş enflasyon lobisini harekete geçirdi. Fırsattan istifade bir çok kesim Mayıs’ta fiyatlarına zam yaptı. Zam yapanların söylemi aynı; döviz fiyatları arttı. İthal maliyetler arttı, onun için zam yaptık. 2003 yılı başında 1 ABD Doları 1.648 idi. Şimdi dolar bu seviyenin %4.8 altında. O günden bu yana enflasyon Türkiye’de % 35 artmış. En çok artan ürün grubu % 82 ile alkollü içecekler ve tütün, ikincisi % 61 ile lokanta ve oteller, üçüncü grup ise % 52 ile eğitim olmuş. Döviz arttı diye zam yapanlar son 3 senede prim yapmamaış olan döviz kurlarına bir baksınlar bence. Enflasyonu körüklemenin kimseye faydası olmaz. Sadece belirli kesimlerin kar marjını artırır. Bono faizleri yükselerirse halkın sırtına daha büyük borç biner, bu da vergi olarak yine halka döner.

Haziran enflasyonunun da yine % 1,5-2 arasında gelmesi beklenebilir. Ancak geçen seneki Haziran enflasyonu %0.1 olduğundan şu anda %9,86 olan yıllık enflasyon önümüzdeki ay % 11.4 ile % 11,9 arasına yükselecektir.

Önemli olan fiyat artışlarının kalıcı olup olmayacağı ve trendidir. MB enflasyon raporlarında ikinci çeyrekte enflasyonun yükseliş eğiliminde olacağını daha önce de belirtmişti. Yaz aylarında ve özellikle sene sonu doğru düşüş eğiliminin görüleceğini belirtmişti. Ancak şurası da bir geçek ki artık %5 nokta hedefinin yakalanma olasılığı oldukça düştü.

Şimdi enflasyonda 2004 Ocak ayına dönülmüş oldu. 2004 yılının Ocak ayında enflasyon TÜFE’de yıllık %10.59 idi. Haziran ayında büyük bir ihtimalle bu rakam da aşılacak.

Temmuz veya Ağustos ayında enflasyonda bu senenin en yüksek seviyesinin görüleceğini tahmin ediyorum. Bu rakam %13’lere kadar ulaşabilir. Ama yükseliş kalıcı olmayacaktır. Enflasyon özellikle son çeyrekte inişe geçmeye başlar diye düşünüyorum.

Uzun vadeli olarak bakacak olursak dolar 1,700’leri geçmedeği sürece, yurtdışı sermaye hareketlerinde çok büyük sorun yaşanmadığı, Ortadoğu’da yeni bir savaş çıkmadığı, petrol fiyatları 75 USD’yi aşmadığı, sıkı maliye politikalarından ödün verilmediği, Merkez Bankası para politikalarını uygularken dışarıdan direktif almadığı sürece enflasyon trendindeki ana trendin “düşüş” olması gerekmektedir.

Döviz fiyatlarının son 3.5 senede artmadığı bir ortamda enflasyon %35 artmışsa, zaten yeterince fiyatlar artmış demektir. Halkın da uyanık olması, artan fiyatlara rağmen, fiyatı artan ürünlere yönelmemesi gerekekir. Döviz arttı, fiyatlar arttı mantığı tamamen bir kandırmacadır. Döviz 2001’den bu yana artmamıştır. Son 1 aylık artışı aldatıcı olmasın. Kalıcı bir enflasyonist etki beklemek henüz doğru değildir.

Orta vadeli stratejimizi AL olarak muhafaza etmek için bugün endeksin 39,000’nin üzerinde kalması ve doların 1,550’nin altında kalması gerekmektedir. Ancak öyle görünmektedir endeks güne 1,000 puan dolayında bir düşüşle başlayacaktır.

Kısa vadede ise dünya borsalarındaki trendlerin etkili olacağını bekliyorum. Bu hafta Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası toplantısında faizler beklentiler dahilinde 0.25 artış gösterirse Avrupa Borsaları rahat bir nefes alır ve son dönem kayıplarını kapatabilirler. Gelişmekte olan ülke borsalarındaki olumlu seyir sürüyor.

Endeksin kısa vadede 37,500 desteğinde tutunmasını bekliyorum. Son bir kez daha herkezi enflasyon konusunda duyarlı olmaya davet ediyor, fiyatı artan ürünleri satın almamalarını, döviz arttı böyle oldu oyununa gelmemelerini rica ediyorum.

05/05/06 08:00

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler