FİNANS

5 milyon kişi nasıl konut alacak?

**Türkiye'de bugüne kadar 1,9 milyon hane halkı, banka kredisiyle ev sahibi oldu. Konut kredi maliyeti yüzde 0,92'ye, yıllık yüzde 10'a kadar düşse de bu orandan yıllık geliri en az 45 bin lira olan hane halkları faydalanabiliyor.

**

GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya, aylık geri ödeme maliyetinin yüzde 0,50'ye düşmesi halinde, 5 milyon hane halkının daha konut kredisiyle ev alabilir hale geleceğini açıkladı.

Gökkaya, "Bugünkü geri ödeme maliyeti ile 1,9 milyonda kalan konut kredisi kullanan hane sayısı, 0,50 olması halinde 6,9 milyona çıkacak." dedi. Gökkaya, ihtiyacı olduğu halde bugünkü maliyetlerle kredi kullanamayan 5 milyon hane halkının 0,50'lik maliyetle ev kredisi kullanmaya hazır olduğunu kaydetti.

Gökkaya'nın açıklamasına göre Türkiye'de bankalar 1 veya 3 ay vadeli mevduat topluyor. Ev kredileri ise 5 yıllık. Bu yüzden topladıkları mevduatı değil sendikasyonla aldıkları maliyeti yüksek, faiz yükü ağır krediyi ev alacaklara kullandırıyor. İkincil piyasa oluşturarak yeni ev alacaklara yüzde 0,50 vade farkı ile konut satılması halinde, ev alabilecek duruma gelecek 5 milyon hane sahibi müşteri olmaya hazır. Kirada oturan orta ve orta altı gelir grubunun hayali ev sahibi olabilmek. Lüks konut alabileceklerin Türkiye'deki en yüksek oranı yüzde 10-15. 2005 ve 2006 yıllarında lüks konutlar üretildi ve belli bir doygunluğa erişildi.

Elde kalan stoklar da lüks konutlar. Yılda 500 bin yeni konuta ihtiyaç duyulan Türkiye'de lüks konutta doygunluk yaşanırken, orta ve orta altı gelir grubuna yönelik konutlarda 'açlık' mevcut. Bu kesim, maliyeti düşük arsalara inşa edilmiş, ev alanın devlete ödeyeceği paraların az olacağı konutlara ihtiyaç duyuyor. Kişi başı milli gelirin 8 bin dolar olması, orta gelirlilerin yüzde 0,92'lik maliyetli kredi ile ev almasına imkan vermiyor. Bugün 5 milyon hanede yaşayan bu kesim, ev sahibi olabilmek için yüzde 0,50'li maliyetli ödeme şekli bekliyor. İstanbul'daki 3 milyon konuttan 2 milyonu yenilenmeye ihtiyaç duyuyor ve bunların 50 bini, oturanlar için tehlike arz ettiğinden acilen yıkılması gerekiyor.

GYODER Başkanı Turgay Tanes, emlak ve inşaat sektöründeki 2009 yılı verilerini ve 2010 yılı beklentilerini açıkladı. Tanes'in açıklamasına göre inşaat sektörü krizde dip noktasından çıktı ve yeni normalleşme dönemine girdi. Bu dönemde konut arzında, konut yapı ruhsatı sayısında 2009'un son üç ayında belirgin bir iyileşme gözlendi. Tanes, "Her ne kadar yıl toplamları karşılaştırıldığında 2006-2007 rakamlarının gerisinde kalınsa da, önümüzdeki dönemde bu artışın devam edeceğini öngörmekteyiz." dedi.

Zaman

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler