Avrupa Komisyonu, anti-tröst kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kendisine uygulanmasına karar verilen yaptırımlara uymadığı için, Microsoft şirketini 899 milyon Euro (1.35 milyar dolar) para cezasına çarptırdı.
AB'nin icra organı olan Avrupa Komisyonu böylece Microsoft'u kural ihlalleri için aldığı ilk cezayla birlikte toplam 1.68 milyar Euro cezaya çarptırmış oluyor. Bu ceza, yaptırımlarının şimdiye kadar hiçbir şirket tarafından göz ardı edilmediğini belirten Komisyon'un verdiği en yüksek para cezası.
Komisyonun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes yaptığı yazılı açıklamada, "AB'nin 50 yıllık rekabet politikası süresinde Microsoft, anti-tröst kararına uymayı reddettiği için Komisyon'un cezalandırmak zorunda kaldığı ilk şirkettir" dedi.
Microsoft ise yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu para cezalarının "geçmişte kalmış konular" olduğunu ve artık ileriye baktığını bildirdi.
Komisyon 2004 yılında aldığı bir kararla, farklı sistemler arasında işletimi sağlayacak önemli bilgileri, bu bilgilere ihtiyacı olan rakiplerine vermediği için Microsoft'u suçlu bulmuştu.
Komisyon'un bulgularına göre Microsoft gerekli kodları rakiplerine vermeyerek pazar paylarının daralmasına yol açtı. Bu pazarı da Microsoft ürünleri doldurdu.
Microsoft, Komisyon'un bu kodları verme emrini kabul etmesine rağmen inovasyon söz konusu olduğu gerekçesiyle karşılığında çok yüksek telif hakları talep etti. Komisyon ise verilecek bilgilerde inovasyon değeri olmadığına ve istenen telif haklarının çok yüksek olduğuna karar verdi.
Kroes, "Umarım ki bu kararla Microsoft'un Komisyon'un 2004 kararına uymama sicilinde karanlık bir bölüm artık kapanmış olur" dedi.
Komisyon'un bugün açıklanan kararını öngören Microsoft ise geçen hafta bir açıklama yaparak, rakip programların Windows sistemiyle uyumlu çalışabilmesini sağlayacak önemli bilgileri herkesin kullanımına sunacağına söz vermişti.