FİNANS

Adana'da "ham karpuz timleri" iş başında

Tadı, aroması, kokusu ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun marka değerinin korunması için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ziraat odaları tarafından oluşturulan "ham karpuz timleri" tarlalarda hasadı takip ediyor - Olgunlaşmadan hasat edildiği belirlenen ürünler valilik kararıyla imha ediliyor - Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tekin: - "Bu çalışmada hedefimiz, tüketicinin olgun ve lezzetli karpuz yemesi"

İBRAHİM ERİKAN - Tadı, aroması, kokusu ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun marka değerinin korunması amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ziraat odalarınca önceki sene oluşturulan "ham karpuz timleri" hasat çalışmalarını yerinde takip ederek, ham karpuzların tüketiciye sunulmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Çalışmalarına, karpuz ekiminin yoğun olarak yapıldığı Yüreğir, Seyhan, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde başlayan timlerin karpuz ekim alanlarındaki taramalarında, olgunlaşmadan hasat edildiği belirlenen karpuzlar valilik kararıyla imha ediliyor.

Hasat yapacağını bir gün önceden müdürlüklere bildirilen üreticilerin tarlalarında bu timler aracılığıyla karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığı kontrol edildikten sonra hasat işlemine başlanıyor.

Bu uygulamayla hem vatandaşın ham karpuz yemesinin önüne geçiliyor hem de Adana karpuzunun marka değeri korunuyor.

- "Çiftçi de tüccar da uygulamadan memnun"

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlük olarak ham karpuz kırımıyla yoğun şekilde mücadele ettiklerini söyledi.

Müdürlükleri bünyesindeki mühendisler, ziraat odası çalışanları, çiftçiler ve karpuz derneği yöneticilerinden oluşan "ham karpuz timleri"nin çalışmalarından olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Tekin, şöyle devam etti:

"Çiftçi geliyor, 'Yarın karpuz kırmayı düşünüyoruz.' diyor. Biz de ekiplerimizi gönderiyoruz, gidiyorlar tarlada karpuza bakıyorlar, yüzde 80 civarında bir olgunluğa erişmişse 'kırılabilir' şeklinde rapor veriyoruz. Bu raporla çiftçilerimiz hasada başlıyor. Bu alan çok geniş, 4-5 hazır timimiz var. Bir gün önceden çiftçiler müracaat ediyor, biz onları sıraya koyuyoruz, sırayla tarlaları geziyoruz. Bizim iznimiz olmadan kırım yapanları jandarma ekipleriyle durdurup gerekli işlemi yapıyoruz. Bunu 2 senedir çok başarılı şekilde götürdük, bu 3'üncü sene. Çiftçi de tüccar da bundan memnun. Çünkü piyasaya giden ham karpuzu vatandaş aldığında lezzet bulmazsa bu sefer kötü tepki geliyor. Bu yüzden piyasada bir durağanlık oluşuyor, fiyatları düşürüyor. Bu çalışmada asıl hedefimiz tüketicinin olgun ve lezzetli karpuz yemesi. Tüketici de bundan memnun. Timlerimizin çalışmaları sayesinde bu sağlandı."

- "Timler sürekli sahada"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da oda olarak "ham karpuz timleri" uygulamasına destek verdiklerini söyledi.

Ham karpuza genelde erkenci ürünlerde rastlandığını belirten Doğan, "Hazirandan sonra isteseniz de zaten ham karpuz bulamazsınız. Havalar ısınıyor ve karpuz yetişiyor. Timler sürekli sahada geziyor, karpuzlar hamsa kırıma izin verilmiyor ve bu ürünü imha ediyorlar. Üreticiler karpuzu kırmak istediğinde müracaatta bulunuyorlar, onlar gelip tespit yapıyor ve yetişmişse hasada izin veriyorlar, yetişmemişse ileri tarih veriyorlar." diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler