FİNANS

Akaryakıta büyük zam sinyali

**EPDK tavan fiyat uygulamasını kaldırdı. Uygulamayla beraber kâr marjlarındaki 17 kuruşluk düşüş pompaya yansıtılabilecek.

**

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) merakla beklenen ve milyonlarca tüketici ile binlerce petrol istasyonunu ilgilendiren akaryakıt tavan fiyatı kararını açıkladı. Kurul 2 aydır süren tavan fiyat uygulamasını sona erdirdiğini duyurdu. EPDK’dan yapılan açıklamada, iki ay önce başlatılan tavan fiyatı uygulamasının “en yakın erişebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile Türkiye piyasasındaki fiyat oluşumunun” aynı seviyelerde gerçekleştiği gerekçesiyle sonlandırıldığı kaydedildi. Böylece uygulamanın ilk başladığında akaryakıt dağıtıcıları ve bayilerinin kâr marjından yapılan kesintiyle yaşanan 17 kuruşluk indirimin tekrar pompa fiyatlarına yansıtılmasının önü açıldı.

POMPADA 17 KURUŞ ARTIŞ
Bugünden itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni uygulama çerçevesinde yapılacak zamların tek kalemde değil, parça parça fiyatlara yansıtılması bekleniyor.?Yapılacak zamlarla kısa süre sonra 3.40, motorin de 2.90 lirayı geçmesi öngörülüyor. EPDK’dan yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

VERGİ ARTIŞININ ETKİSİ KONUŞULUYOR
“Kurumumuz tarafından başlatılan tavan fiyat uygulaması ile de dağıtıcı ve bayi payları, litrede yaklaşık olarak 42 kuruştan 25 kuruşa indirim sağlanarak sınırlandırılmıştır. Tavan fiyat uygulaması sonucunda, gelinen aşamada, kanunun öngördüğü en yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile ülkemiz piyasasındaki fiyat oluşumu aynı seviyelerde gerçekleşmekte olup, uygulamaya yönelik iki aylık kanuni süre bugün sona ermiş bulunmaktadır.” Açıklamaya karşın kulislerde EPDK üyelerinin Maliye’nin vergi artışına duyduğu kızgınlık nedeniyle uygulamaya son verdiğin konuşuluyor.

FİYAT TİTİZLİKLE İZLENECEK Kurul toplantısından sonra yapılan açıklamada, EPDK’nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kanuni sorumlulukları çerçevesinde tüketici haklarını korumaya devam edeceği, piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyeceği, rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edeceği bildirildi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler