FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatı tüm zamanların rekorunu kırdı

Altın fiyatı, tüm zamanların en yüksek fiyatına ulaştı. Altının onsu, 21 Ocak 1980 yılındaki en yüksek fiyat olan 850 dolarlık rekor fiyatı kırarak 865.35 dolara ulaştı.

Dünya Altın Konseyi CEO'su James Burton, gerçekleşen rekor altın fiyatıyla ilgili olarak, "2008 yılında altın piyasasında görülen bu pozitif başlangıç bizler için gerçekten cesaret verici oldu. Ocak 2007'deki ortalama altın fiyatı olan ons başına 631 dolarlık fiyat üzerinden yüzde 37'lik bir yükseliş yaşandı. Bu da altının güvenilir bir yatırım aracı olarak algılandığını açık bir şekilde gösteriyor" dedi.

Dünya Altın Konseyi'nden yapılan açıklamada, bugün kırılan fiyat rekorunun 1980 yılındakine oranla daha sağlam bir temele oturduğu belirtildi. Yeni rekor fiyatın 6 yıllık sürekli bir yükselişin sonucu olmasının, güçlü bir yatırım ve takı talebi üzerine kurulu olmasının önemi vurgulandı. Açıklamada ayrıca 21 Ocak 1980'deki rekorun çok daha belirsiz bir pazarın sonucu olduğu, 1980'deki fiyatın 3 haftada neredeyse 300 dolarlık bir yükseliş kaydettiği ama ardından da o günkü şartların sonucu olarak çok keskin bir düşüş göstererek Mart ortasında neredeyse tüm bu artışı kaybettiği vurgulandı.

Dünya Altın Konseyi'nin açıklamasında, altın fiyatlarında gözlenen artışın sebepleri olarak; yüksek akaryakıt fiyatları, enflasyon korkusu, altınının enflasyona karşı güvenilir bir yatırım aracı olması, doların sürekli değer kaybetmesi, dolar fiyatındaki dalgalanmalara oranla altının daha dengeli oluşu, ekonomideki belirsizlikler sıralandı. Günümüzün finans piyasalarında yatırımcılar, altının portföydeki farklılığı, dolara göre daha emin bir yatırım aracı olması gibi birçok nedenden dolayı altına talep gösteriyor. 2001 yılından bu yana altın fiyatlarının düzenli ve devamlı olarak yükselmesi ise; madenlerden çıkan altın miktarının azalmasına, kilit altın piyasaları olan Hindistan, Çin, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerindeki ekonomik büyüme ve promosyonlar sonucu altın takı talebinin artmasına, altının güvenli bir yatırım aracı olarak kişisel ve kurumsal yatırımcılar tarafından diğer yatırım araçlarına oranla daha çok tercih edilmesine ve altına yatırımın daha kolay erişilir olmasına bağlanıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler