FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları hız kesti

Geçen hafta rekor düzeyde artan altın fiyatları, bu hafta biraz ucuzladı.

Geçen hafta fiyatı 98 liraya kadar çıkan çeyrek Cumhuriyet altını, bu hafta 90 liraya düştü. Bu sabah itibariyle çeyrek altın 90 TL'den satılıyor. Spot piyasada 1226 dolara kadar çıkarak rekor kıran altının ons fiyatı ise 1127 dolara kadar geriledi.

**PİYASALARDA NELER OLUYOR?

**

Piyasaların TCMB ve Hazine'nin açıklamalarının izleneceği bugün gösterge faizin yüzde 9-9.15 aralığında hareket etmesi bekleniyor.

Türkiye'de bugün Hazine 2010 yılı finansman programı ile Merkez Bankası 2010 Para ve Kur Politikası raporu açıklanacak. Ayrıca 3. çeyrek GSYH büyümesi, Kasım ayı kapasite kullanım oranı ve Ekim ayı cari denge verileri açıklanacak.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.09, valörlüde yüzde 9.07 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.10 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz 6 Ekim'de yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemişti.

Ülkelerin kredi notlarının yarattığı tedirginlik ile Dubai piyasalarına yönelik endişelerin piyasalarda genel olarak sıkıntı yarattığını söyleyen bir bankanın tahvil-bono 544039283 işlemcisi,"Faiz tarafı zaten baskı altındaydı. Piyasada yerel alıcılar var ama satış baskısı da aynı derecede kuvvetli. TCMB ve Hazine programı piyasa üzerinde etkili olacaktır. İşlem hacminin büyük kısmı yüzde 9-9.15 bandında olacağını düşünüyorum" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Yunanistan'ın borçlanma notunu aşağı çekmesinden iki gün sonra, Standard and Poor's da İspanya'nın kredi notu görünümünü negatife çevirdi.

Ülke notlarıyla ilgili bu olumsuz gelişmelerle euro/dolar paritesini izleyen dolar/lira da dün 1.5150'ye kadar yükselmişti.

Yurtdışında ise İngiltere MB faiz kararı, ABD işsizlik maaş başvuruları ve Ekim ayı ABD uluslararası ticaret dengesi açıklanacak.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.5000/1.5040 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.5050/1.5100 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4715 seviyesinden işlem görüyordu. Geçen hafta en son 20 Temmuz'da görülen 1.52 seviyesinin üzerinde işlem gören dolar/TL, bayram tatilinde ise elektronik işlemlerde 1.5550 seviyesini test etmişti.

**DIŞ PİYASALAR

**

ABD borsaları, doların düşmesi ve yatırımcıların risk iştahının geri dönmesiyle yükselirken, finans, teknoloji ve doğal kaynak şirketlerinin hisseleri değer kazandı.

Doların yükseldiği iki gün boyunca değer kaybeden borsalar yeniden çıkışa geçti. Dolar S&P 500 endeksinin dip yaptığı Mart başından bu yana hisse senetleriyle ters korelasyon halindeydi.

Dow Jones endeksi yüzde 0.50, S&P endeksi yüzde 0.36 ve Nasdaq da yüzde 0.49 değerlendi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner konutta icra yoluyla satışların önüne geçmek ve istihdamı desteklemek amacıyla küçük işletmeleri desteklemek için 700 milyar dolarlık finansal yardım fonunun Ekim 2010'a kadar uzatılacağını söyledi.

Ajanslar

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler