FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın ve petrolde korkutan öngörü

**2010 yılının ikinci yarısında hızlı bir yükseliş grafiği çizmeye başlayan emtia fiyatları gelecek yıl da çıkışını sürdürecek. Ancak tarım ürünleri, enerji, değerli metaller ve temel metallerin performansları birbirinden ayrışmaya başlayacak.

**

Analistler, Gelecek yıl en iyi performansı değerli metallerin göstermesini bekliyor. Altın ve gümüşün, tarım ve endüstriyel metallerden hızlı yükseleceği tahmin ediliyor.

2010'da 'sessiz' kalan petrol fiyatlarının 2011'de 100 doları aşması bekleniyor.

Dünya gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre; Hindistan ve Çin gibi yeni endüstriyel güçlerin ortaya çıkmasıyla emtia piyasalarında yıllar sürecek bir ralliye start verildi.

Altında yeni zirvelere şahit olacağız
Analistler merkez bankalarının teşvikleri, yatırım talebinin artması ve düşük doların desteğiyle altın fiyatının 2011 sonunda 1.850 dolara çıkabileceğini öngörüyor.

Dolarla ilgili kaygılardın sürmesi ve enflasyon baskılarının artması altın fiyatını destekleyeme devam edecek. Gelecek yıl altın arzında artış beklenmesine rağmen fiyatlar yükselişini sürdürecek.

İngiliz Barclays Capital, gelişen ülkelerin talebinin artacağı ve arzın talebi karşılamakta zorlanabileceğini bildirerek, altın fiyatlarının gelecek yılın sonunda 1.850 dolar/ons seviyesine yükseleceğini öngördü. 2011'in ilk aylarında fiyatların kar realizasyonu nedeniyle 1.310-1.325 dolar bandına geri çekileceği tahmininde bulunan Barclays, ancak daha sonra Asya'daki merkez bankalarının alımlarının sağladığı destekle fiyatların yıl ortasında 1.450 dolara çıkıp, yıl sonunda 1.850 dolar ile tepe noktaya ulaşacağını belirtti.

Altın başta olmak üzere emtia fiyatlarının düşük dolar faizlerine bağlı olarak yükselmeye devam edeceği öne sürülen Goldman Sachs da, altın fiyatlarının 2011 sonunda ons başına 1.690 dolar düzeyine çıktıktan sonra, 2012 de ABD'de büyümeye bağlı olarak faizlerin yükselmeye başlamasıyla birlikte 1.750 dolarda zirve yapacağı öne sürüldü.

Altın ve öteki değerli metallere 2011'de büyük şans tanıyan bir diğer kuruluş ise Societe Genarale. Fransız bankanın emtia araştırmaları başkanı Frederic Lassere, merkez bankaların teşvik programları ve dolardaki zayıflık nedeniyle altın fiyatlarında bu yıl yaşanan rallinin süreceği ve fiyatların önümüzdeki yıl yüzde 11 daha yükseleceğini bildirdi. Lassere, doların euro karşısında 1.50 seviyesine gerilemesi halinde altın fiyatlarının 2011'de 1.500-1.600 dolara yükselebileceğini kaydetti. Geçtiğimiz günlerde 1.430 dolar ons seviyesini gören altın, yıl başından bu yana yüzde 24 değerlendi. Societe Generale, gümüş ve paladyum fiyatlarının da ivme kazanacağını tahmin etti.

Ocaktan beri yüzde 75 değer kazanarak 700 doları aşan paladyum fiyatında gelecek yıl yüzde 21'lik artışa şahit olacağımızı öngören Societe Generale, yüzde 70'e yakın değerlenerek 30 doları aşan gümüş fiyatında ise 19 artış bekliyor. Gümüşe yatırım amaçla talebin artması, fiyatlara ciddi bir şekilde yukarı itiyor. Değerli metaller içinde uzak durulması gereken ise platin. Societe Generale, arzın artması diğer taraftan ise mücevher talebinin azalması nedeniyle yatırımının platinde bulunmasını pek tavsiye etmiyor. Değerli metallerde yatırım yapmak isteyen için en iyi seçenek, diğerlerinden daha iyi bir performans sergilemesi beklenen paladyum.

Petrol fiyatları 100 doları devirecek
Analistler, 2011'de artan talebe bağlı olarak petrol fiyatının 100 doların üzerine çıkacağını, yıllık ortalamanın ise 100-90 dolar arasında olacağını öngörüyor.

Son haftalarda artan talep ve piyasalara akan likidite nedeniyle hızlı bir yükseliş göstererek 90 dolar/varil seviyesinin üzerini test eden petrol fiyatlarının gelecek yıl yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Önde gelen yatırım bankalarının önemli bir bölümü Amerikan ham petrolü için 2011 fiyat beklentilerini yukarı doğru revize ederek 100 doların üzerine çekti. Analistler, petrol fiyatının 100 doların üzerine çıkacağını, yıllık ortalamanın ise 100-90 dolar arasında olacağını öngörüyor.

ING, 2010 yılında genellikle 70-85 dolar aralığında seyreden petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde 80-100 dolar aralığında dalgalanmasını beklediğini bildirdi. Deutsche Bank, önümüzdeki dört yıl için ortalama fiyat tahminini 87.5 dolar olur ve 2015 için 100 dolar olarak belirledi. Daha önce 2011 yılı ortalama fiyat beklentisi 89.75 dolar olan JP Morgan, bu rakamı 93 dolar olarak revize etti. Banka, fiyatların 2012 yılı sonuna kadar 120 doları bulacağını tahmin etti. Goldman Sachs, gelecek yıl için ortalama 100 dolar öngörüsünü korurken, 2012'de petrolün 110 dolar seviyesinden işlem göreceği tahmininde bulundu. Fransız Societe Generale de Brent türü hafif petrol için beklentisini yükseltti ve 8 dolar artışla 93 dolara çıkardı. Reuters tarafından bu ayın başında sonuçları yayınlanan bir anket de, petrol fiyatlarının 2011'de 83.66 dolar olacağı beklentisini ortaya koydu. Ankete katılan analistler, Euro Bölgesi'ndeki borç sıkıntıları ve Çin'in faizleri yükseltmesinin yukarı yönlü hareketi sınırlandıracağı uyarısında bulunmakla birlikte, fiyatların bu yılın üzerinde seyredeceğini söyledi. Ankette görüş bildiren 33 analist, banka ve devlet ajansının neredeyse yarısı, gelecek yıla ilişkin beklentilerini yükseltti ve 83 doların üzerine çıkardı.

Yatırım bankaları, petrol fiyatlarındaki artış beklentilerini, ekonomik canlanmaya bağlı olarak talepte meydana gelecek artış ve arz sıkışıklığına dayandırıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl ve gelecek yıl için küresel petrol talebi tahminini geçtiğimiz hafta yükseltmişti. IEA, küresel petrol talebinin gelecek yıl 260 bin varil artarak günlük 88.8 milyon varil olacağını tahmin ediyor. Bu yıl içinse petrol talebinin günlük 87.4 milyon varil olması öngörülüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler