FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Analistler kritik hafta için ne düşünüyor?

**SALİH NEFTÇİ: POTANSİYELİ YÜKSEK BİR HAFTA BAŞLIYOR

**

Yarından itibaren önemli datalar ve gelişmeler tek tek birbirini izleyecek. Bugün çok kritik bir data veya olay yok. Bugün oyuncular gelecek datalar nedeniyle temkinli gidebilir.

Yarından itibaren bu gelişmeleri her sabah burada ele alıp uygulanabilecek stratejileri duyuracağız. Bunu şu anda yapmak istemiyoruz.

Salı, Çarşamba ve Cuma günleri özellikle önemli.

Son zamanların en önemli açıklamalarına ve datalarına tanık olacağımız görüşündeyiz.

Bu hafta iyi yatırım fırsatları var. İyi riskler diye de bakabilirsiniz.

Ayrıca bu hafta Euro-YTL kurunun psikolojik önemi olan 2.00 seviyesinin altına indiğini de görebiliriz.

"Bu hafta dolar yükselirse bakın arkasından ne gelebilir?"

Bu hafta uluslararası döviz piyasalarını çok ciddi biçimde oynatacak ve pariteyi yepyeni bir trende gönderebilecek gelişmeler yaşanması olasılığı var. Olacak demiyoruz. Ama potansiyelden söz ediyoruz. Bu potansiyel son zamanlarda olmadığı kadar yüksek.

Peki dolar Euro karşısında ciddi değer kazandı diyelim. Bu döviz yatırımcıları dışında başka kimleri ilgilendirir ki? Önemli bir soru.

Çünkü çok büyük bir emtia ve ham madde balonu yaşandığı unutulmamalı. Bu haftanın gelişmeleri eğer Doları yükseltecek şekilde olursa...

Bu buğday, pirinç, soya, bakır ve petrol fiyatlarında çok ciddi düşüşlere yol açabilir.

Nitekim bakır ve pirinç fiyatlarında geçen haftanın kapanışında böyle bir beklentinin belirtileri var.

**FULYA KOCABALKAN: BORSA VE DÖVİZDE SON FIRSAT MI?

**

Doksanlı yıllarda bankacılığa başlarken yanıtını ilk öğrendiğim sorulardandır, "Piyasalarda fırsatlar bitmez".
Hele petrol petrol petrol diye ağlarken.

Enflasyonun ayak sesleri ekonomik yavaşlama ile beraber korku salarken, fırsatlar hiç bitmez.

Bu hafta gündemde bir sürü veri ve açıklama varken, ABD borsalarındaki toparlamaya heveslenenler, oranın ABD buranın Türkiye olduğu unuttu.

Daha doğrusu onların kriz yönetiminin başarılı olduğunu görüp, Türkiye en fazla düşen borsaydı en fazla çıkan olmalı dendi.

Olabilir ama bunun olmasına daha zaman var. Bu kadar keskin bir viraj haftasına tüm iyimserliği fiyatlara sokarak girersen tokadı yersin.
Sonra sersemleyip belki de yaklaşan esas firsatı yakalamaya takatin kalmaz.

Yani şu ana kadar söylediğimizin özeti şudur:

1- Piyasalar geçmiş 5 senelik ralliyi unutmalı,
2- Petrol fiyatı düşmeden hep korkmalı,
3- Bu arada 4 ay geride kalırken daha önce ne var ne yoksa satalım diyenlerin artık ya bu da çok ucuzmuş diyeceği zamanın yaklaştığını anımsamalı,
4- ABD'de yaşanan yalancı baharın sınırlı da olsa gelişen piyasalara yansıyacağını,
5- Bu hafta atlatılırken gelecek satışların sınırlı bir olumsuzlukla atlatılması durumunda tek problemin petrol olacağını, aklımızda tutmalıyız.

Piyasalar gelen kötü haberlere yüksek petrole rağmen toparlanmaya niyetli.

Bu hafta Türk Telekom konusunda olumlu haberler gelirse yaz ayları güzel geçer.

Yoksa Fenerbahçe'nin de yenilmesiyle bu hafta piyasalarda düşüş olacağı zaten kesinlesmişti.
Öyle ya Fener iyi olursa piyasalar da iyi olurmuş.
Ama neyse ki gelecek hafta Sivas maçı var.
Piyasaları belki de Sivas kurtarır.
Piyasalar değişiyor, Türkiye değişiyor,
E futbol da değişmeli...

**ASLIHAN BALABAN: KRİTİK BİR HAFTAYA GİRMİŞ BULUNUYORUZ

**

Dış piyasalardaki olumlu görünüm, içte İMKB-100 Endeksi'ni 43,500 seviyesinin üzerine taşıdı, döviz piyasasında dolar/YTL kotasyonları 1,29’un altına gevşedi, bono piyasasında ise bileşik faizler yüzde 18,70 - yüzde 18,80 bant aralığında yatay seyir izledi.

Bilanço bazlı haber akışlarıyla pozitif seyrin korunduğu geçen haftayı geride bırakan piyasalar açısından kritik bir haftaya başlangıç yapmaktayız. Hafta ortasında FED’in faiz kararını bekleyecek olan piyasalar için yönü asıl yine Çarşamba günü açıklanacak olan 2008 1. çeyrek ABD büyüme verisi belirleyecek. Büyümenin eksi gerçekleşmesi halinde resesyon kaygıları artacak, aksi durumda ise, ABD’nin bu zor dönemde dahi yavaşlayarak da olsa büyümeye devam etmesi, piyasalardaki iyimserliği güçlendirecektir. Ayrıca, FED’in faiz kararı da yine piyasalar için kritik olacak. FED’in çeyrek puanlık bir indirim ile faizleri değiştirmeyip gelişmeleri izlemek arasında vereceği karar FED’in ekonomiye olan güvenini ve bakışını yansıtması açısından, piyasalarda takip edilecektir.

İçte ise Cuma günü açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verileri ve Çarşamba günü TCMB’nın bant aralığı üzerinde kalan enflasyon rakamı nedeniyle IMF’ye vereceği enflasyon raporu önemle takip edilecek. Bunun yanısıra Türk Telekom’un kamuda kalan hisselerinden ek satış hakkı da dahil yüzde 17.25’lik hissesinin halka arzında ön talep toplaması bugün başlıyor. 3.90-4.70 fiyat aralığından talep toplanacak olup, TT’nin halka arzı IMKB’de bugüne kadar yapılmış en büyük halka arz olacak. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda yön bulmaya çalışacak olan İMKB-100 Endeksi için 44,000 – 44,300 – 44,500 bu hafta için kuvvetli direnç noktalarını, 43,300 – 43,000 – 42,700 ise önemli destek seviyelerini oluşturmakta.

**TUNCAY TURŞUCU: ÇARŞAMBA GÜNÜ GÜNDEM OLARAK ÖNE ÇIKIYOR

**

Bankacılık sektörüne yönelik alımlarla başlayan hisse senedi piyasasındaki olumlu hava, geçen haftada devam etti. Özellikle ABD'de açıklanan bilançoların piyasalar üzerinde ilk günlerdeki gibi etki göstermemesi etkili oldu. Açıkanan datalarında piyasalar üzerinde bundan bir süre önce gösterdiği yıkım etkileri görülmedi. Bu gelişmeler, her ne kadar piyasalarda olumsuz gelişmelerle ilgili olarak en kötünün gerçekleştiği yönünde algılamalar yaratmış olmasına karşın, yatırımcıların halen tetikte olduğunu ve ABD ekonomisinin ardından Avrupa ekonomilerine yönelik endişenin piyasalar üzerinde baskı oluturmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

Bu bakımdan yurtiçi piyasalarda yaşanan olumlu havanın kalıcı olmasından öte geçici bir düzeltme olduğunu tahmin ediyoruz. Başta bankacılık sektörüne yönelik olumlu bilanço beklentileri devam ederken, Otomotiv ve Çelik sektöründeki hareketliliklerinde endeksi olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Türk Telekom'un halka arzının piyasa üzerinde nakit sıkışıklığı getirmesi beklenirken, halka arz öncesinde olumlu hava sürebilir.

Bu hafta için Çarşamba günü ön plana çıkıyor. Yurtdışında FED'in faiz kararı, ABD Özel istihdam Raporu ve ABD 1Ç GSYİH rakamları beklenirken, yine aynı gün Japonya Merkez Bankasının faiz kararı izlenecek. Aynı gün yurtiçinde ise Merkez Bankası Başkanı'nın Enflasyon Raporu işliğinde sunumu yapılacak ve IMF'ye enflasyon hedeflerini aşmamız nedeniyle gönderilecek Mazaret Mektubu Hükümete gönderilecek.

FED'e yönelik beklentiler 25 bazpuanlık faiz indirimi yönünde yoğunlaşıyor ancak bu indirimin ardından uzunca bir süre faiz indirimlerine ara verilmesi bekleniyor. ABD ekonomisinin ise 1Ç dönemde sıfır seviyesine çok yakın seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor. Beklentilerin ötesinde gelen rakamlar olması durumunda piyasalarda dalgalanmalar görülebilir.

Diğer günlerinde de önemli dataların beklendiği haftanın ilk yarısının olumlu ancak ikinci yarısının daha dalgalı geçmesini bekliyoruz. Alımları sürmesi durumunda 44500 ve 46700 seviyeleri endeks için yeni hedefler olurken, 43200 ve 42100 seviyeleri destek noktaları olacaklar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler