FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aracı kurum beklentileri

Ak Yatırım

"Endeks dünü 1.562 milyon dolar işlem hacmiyle %4,0 aşağıda kapattı. Bono faizlerinde ve dövizde yukarı yönlü bir seyir hakimdi bono bileşikleri günü %17,52, MB YTL/dolar alış ise 1,2670’den kapattı.

Dünkü düşüşle birlikte Amerikan piyasaları bu haftaki getirilerini geri verdiler. Şu anda dünya çapındaki ciddi likidite kaybı yatırımcıları endişelendiriyor. Ayrıca bugün yatırımcılar haftasonunun riskini almak istemeyecektir. Bu sebeple tepkisel hareketler de beklemiyoruz. Endeksin destek seviyesi 49,000.

Teknik olarak, 52.400 seviyesindeki açılışın ardından haber etkisiyle satış baskısı yaşayan endeks ilk seansta 51.500 desteğine yaşadığı geri çekilme sonrasında küçük çaplı tepki alımı yaşarken ikinci seanstan itibaren yine yurt dışında artan tedirginlikle düşüşünü devam ettirdi. Endeks günü %4 değer kaybıyla tamamlarken kapanış 50.000 desteğinin hemen altındaydı. Teknik göstergelerde çok güçlü olmayan görünüm haber etkisiyle tekrar bozulmuş durumda. Dün itibarıyla 21 günlük ağırlıklı ortalama altında kapanış gerçekleştirdik. Bu hareket yeni bir zayıflama işareti olarak görülebilir. Bununla birlikte haftalık yorumumuzda da belirttiğimiz gibi yurt dışı piyasalardaki belirsizlik giderilmeden iyimserlik beklenti içerisinde olunmaması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Belirsizliğin devamı satış baskısının da sürmesini sağlayacaktır. Bugün ilk aşamada 48.500/800 test edilebilir. Sonrasında yine yurt dışı piyasaların hareketiyle yön bulabiliriz.

Destek seviyeleri 49.800/400-49.000-48.800/650-48.500/150 Direnç seviyeleri 50.500/800-51.500-52.000

Şeker Yatırım

"Fransız Bankası BNP Paribas’ın ABD’de yüksek riskli mortgage sektöründeki sorunlar nedeniyle üç fonunda işlemlerini durdurduğunu açıklaması, dün global piyasalar ile birlikte yurt içi piyasaları da oldukça olumsuz etkiledi. İMKB gelen sert satışların ardından %4 düşerken kapanışı da 49.974 seviyesinden tamamladı. Mortgage piyasasına yönelik sorunların yayılması dün Dow Jones’un %2,8, Bovespa’nın ise %3,28 düşmesine neden oldu. Dolayısıyla global piyasalarda süren satış baskısı nedeniyle İMKB’nin dünkü satıcılı seyrini bugün de sürdürebileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları: Yurt dışı kredi piyasalarında yaşanan kriz tahvil bono piyasasına da satış getirdi. Güne %17.20 seviyesinden başlayan gösterge tahvil yurt dışı piyasalardaki endişelerin artışına paralel olarak %17.45 seviyesinden kapandı. Valörlü işlemlerde de satış baskılı seyir %17.65 seviyesini görmemize neden oldu. Bugün de piyasaların yurt dışı veri ve haberlere bağlı bir seyir izlemesini beklemekteyiz."

Meksa Yatırım

"Global kredi riski yeniden fiyatlanıyor... Global kredi riski endişeleri tüm dünyada risk algılamalarının yeniden şekillenmesini sağlıyor. Dün BNP Paribas’nın ABD’deki subprime mortgage piyasasına olan hassasiyetleri ve riskleri neden göstererek 3 fonunun değerinin hesaplanmasını geçici olarak durdurduğunu açıklaması başta Almanya DAX olmak üzere tüm avrupa borsalarında sert satışları beraberinde getirdi. Uzun süreden beri yüksek riskli ABD mortgage sektöründen kaynaklanan risklerin bilinmesine rağmen bunun etkileri ortaya çıkmaya başladıkça yatırımcıların algılamaları da ciddi şekilde etkilenmektedir.

Dün Dow Jones’da benzer endişelerle birlikte 3 günlük rallisini sonlandırıp %2,83 değer kaybetti. Bugün İMKB’deki satışların devam etmesini ve günlük bazda ilk destek seviyesi olan ve önceki günlerde tepki alımlarının geldiği seviye konumunda olan 49.700’ün altında düşüş hareketi ivme kazanması bekleniyor. Bu seviyenin altında ise 49.400 ve daha önemli destek olan 48.600 seviyeleri bulunmaktadır.

Bono piyassında bileşiklerin tekrar yukarı yönlü harekete başlaması bekleniyor. Bileşiklerin %17,90 ile %18,80 arasında hareket etmesi bekleniyor. Döviz piyasasında ise sabah kotasyonları bozulan risk iştahını yansıtır durumda. Bugün USD/YTL’nin 1,2950 ve 1,3200 arasında yuları yönlü hareket etmesi bekleniyor.

Merkez Menkul Kıymetler

"Riskli konut kredilerinde ikinci perde, Avrupa. Fransız BNP Paribas'ın riskli konut enstrümanlarına yatırım yapan üç fonunda ödemeleri durduğunu açıklaması ve Hollanda'lı yatırım bankası NIBC'nin benzer gelişmelerden dolayı 190 milyonUS$ zarar ettiğini açıklaması ABD'de başlayan subprime risklerinin Avrupa'ya da yansıdığını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde diğer Avrupa'lı şirketlerden de benzer haberler beklenirken, İspanya'da da konut piyasasında artan riskler nedeniyle bu bölgedende açıklamalar gelebileceği endişesi hakim. Ayrıca Goldman Sachs'ın iki fonunda benzer sıkıntıların olduğu konuşuluyor.

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle gecelik borçlanma faizlerinde uzun süredir gözlenmeyen yükselişler yaşandı. Bunun neticesinde Avrupa, ABD ve Japonya merkez bankaları piyasalara likidite enjekte etti. Risklerin arttığı bir dönemde üç önemli merkez bankasından gelen müdahaleler yatırımcılarda "risklerin boyutları tahmin edilen de fazla mı?" kaygısını artırıyor.

Risk algılamasında önemli bir değişiklik yaşanmış olsa da ana trendi değiştirebilecek faktörün "büyüme trendinde değişiklik" olması nedeniyle yaşananları halen düzeltme boyutunda kalması olasılığını yüksek buluyoruz. Haftabaşı öngördüğümüz 47.500-48.000 destek bandı beklentimizi yineliyoruz..."

Gedik Yatırım

"İMKB 100 Endeksi dünü -4,02% oranında değer kaybıyla 49.974 seviyesinden kapatırken işlem hacmi de 1,982 milyon ytl olarak gerçekleşti. Hisse senetlerindeki bu sert geri çekilme alternatif piyasalarda da etkisini hissettirdi. Dolar YTL kotasyonlarında 1,290 gösterge tahvilde 17.60 seviyeleri test edildi.Tüm dünya borsalarındaki bu satış baskısının sebebi olarak Avrupa da ki bir bankanın mortgage kredilerinde sorun olduğunu açıklaması, sorunun her gecen gün daha da büyüyebileceği endişesini yaratmakta. Bugün içinde satış baskısının devam edebileceğini düşünmekteyiz."

Teknik Analiz: "Orta vade için gevşeme eğiliminde görünen endekste satışların devam etmesi beklenebilir. Endeks üzerinde ağırlığı olan hisselerin orta vadeli doygun görüntüleri dikkat çekiyor, uzun vadeli destek seviyeleri 48.400 ve 45.500 beklenebilir. Orta vadeli pozisyonlar açısından göstergelerdeki düzelme izlenmeli ve acele edilmemeli."

Ziraat Yatırım

"Dün güne başlanırken, Fed’in açıklamalarından sonra Kuzey ve Latin Amerika ile Asya borsalarında gözlenen hızlı toparlanmanın İMKB’ye de olumlu yansıyacağı beklentisi hakimdi ve buna bağlı olarak endeks yukarı yönlü bir açılış yaptı. Ancak hemen ardından Fransız BNP Paribas'ın "ABD varlık destekli menkul kıymetlerine yatırım yapan üç fonun, ABD kredi piyasalarında hafta başından bu yana fiyat bulamadığını belirterek bu fonlar için net varlık değeri hesaplanmasını durdurduğunu" açıklaması, Avrupa piyasalarıyla birlikte İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda da şiddeti gün boyu giderek artan bir düşüşe yolaçtı. 52.500 direncini test etmesi beklenen endeks aksine gün içerisinde arka arkaya destek seviyelerini kırarak 50 bin psikolojik sınırının da altına sarktı. Yurtdışı piyasalardaki belirsizliğin sürmesi 50 bin seviyesi altındaki kapanışla zayıflama sinyali veren endekste gevşek ve satıcılı seyrin devamına neden olabilir. Endeks 49.600 desteğinden tepki bulabilirse yeniden kısa vadeli bandın alt sınırı olan 50.500 puanın üzerine toparlanabilir. Ancak 49.600 desteğinin de kırılması durumunda kademeli olarak 48.500 ve 48.000 destekleri test edilebilir.

Öncü Menkul Kıymetler

"Fransız BNP'nin iki fonunun işlemlerini durdurduğunu açıklamasının ardından güne satıcılı başlayan İMKB'de, endeksin 51000 seviyelerinde tutunmaya çalışsa da Avrupa borsalarındaki tepki alımlarının sınırlı kalmasıyla satış baskısının etkisini artırdığını gördük. Günü bir önceki kapanışa göre 2095 puanlık kayıpla 49974'den kapatan İMKB'den 13.4 milyon YTL para çıkışı olurken, ilk on beş aracı kurumun işlemleri de 7 milyon YTL eksi olarak gerçekleşti.

Daha önce söylediğimiz gibi Dow Jones endeksinin 13500 seviyeleri üzerinde güçlü bir kaç kapanış yapmadığı süre piyasaların teknik anlamda rahatlamasını çok mümkün görmüyoruz. ABD'de yaşanan gelişmelerin ve açıklanacak makro ekonomik verilerin bir süre daha sert dalgalanmalara neden olabileceğini düşünüyoruz. İMKB'de ise endeksin teknik görünümüne baktığımızda 49700 ve 48500 desteklerine kadar geri çekilmenin devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte kısa vadeli marjlı hareketlerin devam edeceğini dolayısıyla özellikle kısa vadeli yatırımcıların temkinli davranmalarını tavsiye ediyoruz."

Ekinciler Menkul Kıymetler

"Endeks yurtdışında yaşanan mortgage kredileri kaynaklı sıkıntılar ve Avrupada yaşanan likidite problemlerinin etkisi ile geri çekilme sürecinde . Bugün Avrupa borsalarında yaşanan sert düşüşe akşam ABD borsalarının nasıl reaksiyon göstereceği oldukça önemli . ABD piyasalarında da aynı sert satış dalgasının yaşanması halinde yarında endeksteki gerileme sürecinin devamı beklenebilir. Batık ve sorunlu fon sayısı arttıkça piyasanın tedirginliğide giderek arttığından düşüşler sertleşmekte. Satış baskısının devamı halinde 48,500 destek seviyesi test edilme ihtimali artıyor.

Teknik Analiz: 22 günlük hareketli ortalama olan 52,000 seviyenin altında 5 günlük hareketli ortalama olan 50,800 seviyesindede tutunamayan endeks daha önce test edip döndüğü 49,750 seviyesine kadar geriledi .Satış baskısının devamı halinde 48,600 seviyesi destek olarak yarın oldukça önemli . Bu desteğin altında ise 47,000 seviyesinden bahsetmemiz gerekecek . Aksine gelebilecek tewpki alımlarında ise 5 günlük hareketli ortalama olan 50,800 - ilk direnç seviyesi olupu üzerinde 51,500 izlenmelidir ."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler