FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa'da rekor faiz indirimleri

Avrupa Merkez Bankası faizi 75 baz puan düşürerek yüzde 2.5’e çekti. İngiltere Merkez Bankası da faizde 100 baz puan indirime gitti. İsveç Merkez Bankası ise faizi 175 baz puan düşürdü.

Merkez bankaları faiz indirimine devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gösterge faizi 75 baz puan düşürerek yüzde 2.5’e çekti.

Reuters anketine katılan 81 ekonomistin üçte ikisi, 50 baz puanlık bir indirim sonrasında faizlerin son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2.75’e ineceğini, 24 ekonomist ise 75, hatta 100 baz puan indirim yapılabileceğini tahmin ediyordu.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) da gösterge faizi 100 baz puan düşürerek yüzde 3’ten yüzde 2’ye indirdi.

BOE tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketici fiyatlarının düşmeye devam etmesinin beklendiği, yeni önlemler alınmadan borçlanma hacminin artış göstermesi ihtimalinin düşük olduğunu ve bankaların sermayesinin desteklenmesine ve fonlama yapılmasına rağmen likidite koşullarının oldukça zor olduğunu belirtti.

İSVEÇ’TEN REKOR FAİZ İNDİRİMİ

Bir diğer indirim de İsveç’ten geldi. İsveç Merkez Bankası (Riksbank) da, küresel finansal kriz nedeniyle üretimdeki düşüşü yumuşatmak amacıyla gösterge faiz oranını 175 baz puan indirdi. İsveç Merkez Bankası yüzde 3.75 olan gösterge faiz oranını 175 baz puan indirerek yüzde 2’ye çekerken, bu bankanın Haziran 1994’ten bu yanaki en büyük gösterge faiz oranı indirimi oldu.

Banka yaptığı açıklamada, işsizlik oranını düşürmek ve Riksbank’ın yüzde 2 olan enflasyon hedefini tutturmak için bu büyük kesintinin gerekli olduğunu ve faiz oranının gelecek yıl bu seviyede kalmasını beklediğini bildirdi.

Express


En Çok Aranan Haberler