FİNANS

Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

"Bugün Genel Kurul'da tabii istişareler de yapılacak Varlık Barışı'na ilişkin bir düzenleme getiriyoruz" - "(Varlık Barışı için ) 11'inci ay sonuna kadar müracaatları alacağız. Getirilen varlığın yüzde 3'ü oranında bir vergi tahsil edeceğiz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bugün Genel Kurul'da tabii istişareler de yapılacak Varlık Barışı'na ilişkin bir düzenleme getiriyoruz." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, emeklilere bayram ikramiyesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırması gibi düzenlemeleri içeren TBMM gündemindeki yeni ekonomi paketini değerlendirdi.

Daha önceki yapılandırmadan yararlanan vatandaşların taksitlerini ödemeye devam ettiklerini belirten Ağbal, öngörülen yeni yapılandırma kanununun yasalaşması durumunda yeni gelecek olumlu düzenlemelerin daha önce yapılandırmaya katılanlara da yansıyacağını ifade etti. Ağbal, "Ancak önümüzdeki aylara tekabül eden taksitlerini peşin ödemek isteyenlere şöyle diyoruz, 'Sonraki aylara tekabül eden taksitlerin ana parasıyla yeni sisteme göre hesaplanan faizin yüzde 10'unu öderseniz gerisini sileceğiz. Dolayısıyla peşin ödeme avantajından eski sistemde devam eden vatandaşlarımız yararlanabilecekler." ifadesini kullandı.

Ağbal, vatandaşların yılda iki defa taksitlerini aksatma hakkı bulunduğunu, önceki yapılandırma kanunlarında bu aksatılan taksitlerin son ayda toplu olarak ödeme zorunluluğu olduğunu anımsattı. Bu kapsamda yeni düzenlemede vatandaşlara bazı kolaylıklar sağladıklarını anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Herhangi bir şekilde geçmişten gelen ödemediğiniz taksitler varsa bunları en son taksitte topluca ödemeyeceksiniz biz sizin taksit sürelerinizi uzatıyoruz. Örneğin 36 ayda ödeyecekse geçmişten 4 ay ödemediği varsa bu süre 40 aya çıkmış olacak. Bir başka olumlu gelişme de ocak-nisan ayları arasında bu mükelleflerden borçlarını ödeyemeyen varsa 2 kere aksatma haklarını dikkate almadan önümüzdeki aylarda tekrar iki defa ödememe hakkı getiriyoruz. Biz böylelikle 6736 ve 7020 sayılı yapılandırma kanunlarına uyum gösteren vatandaşlarımıza kolaylıkları artırarak devam ettirmiş olacağız."

- Davalık 242 bin mükellef var

Ağbal, borçları nedeniyle devletle davalık olanlara ilişkin bir soru üzerine de şu anda vergi mahkemeleri ve Danıştay'da davaları devam eden 242 bin mükellef bulunduğuna dikkati çekerek, "Yeniden yapılandırma kanunu kapsamında eğer idareye müracaat ederlerse bu vatandaşlarımızla da sulh olacağız. Eğer vergi mahkemesinde dava şu anda görülüyorsa alacak olarak devletin talep ettiği tutarın yarısını öderlerse cezanın tamamından vazgeçiyoruz. Gecikme faizi yerine de Yurt İçi ÜFE oranına göre bir faiz hesaplayacağız. Dolayısıyla burada da davaları devam eden vatandaşlarımız için cezaların ortadan kaldırılması, alacağın bir kısmından devlet olarak vazgeçmemiz nedeniyle önemli avantajlar sağlıyoruz." diye konuştu.

- "Varlık Barışı'na ilişkin düzenleme getiriyoruz"

Ağbal, 6736 sayılı kanunda yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye'ye getirilmesi halinde bir Varlık Barışı düzenlemesi yaptıklarını hatırlatarak, "Şu anda mevcut tasarıda Varlık Barışı'na dönük bir düzenleme yok ama bugün Genel Kurul'da tabii istişareler de yapılacak Varlık Barışı'na ilişkin bir düzenleme getiriyoruz. Nedir bu düzenleme? Hem yurt içindeki varlıklarını işletmelerine dahil etmek isteyen mükelleflerimize kolaylık getireceğiz hem de yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye'ye getirecek olan vatandaşlarımıza kolaylık getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Getirilmesi planlanan Varlık Barışı düzenlemesinin temel unsurlarına ilişkin bilgiler veren Ağbal, şöyle konuştu:

"Para, altın, döviz menkul kıymeti olan vatandaşımız bu sene itibarıyla 11. ayın sonuna kadar bu yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirirlerse ve bildirirlerse bu varlıklarıyla ülke içerisinde diledikleri gibi tasarruf edebilecekler. 11. ay sonuna kadar müracaatları alacağız. Getirilen varlığın yüzde 3'ü oranında bir vergi tahsil edeceğiz. 31 Aralık 2018 tarihine kadar yüzde 3'ü oranında bir ödeme yapılacak. Bildirimde bulunma tarihinden sonra 3 ay içerisinde de bu varlığını Türkiye'ye getirecek. Varlığını Türkiye'ye getiren vatandaşımız bunu işletmesine dahil ederse herhangi bir vergi incelemesiyle muhattap olmayacak, bu varlık üzerinden ilave bir vergi tarhiyatı yapılmayacak, kazancın hesabına dahil edilmeyecek. Vatandaşımıza bir imkan daha getiriyoruz. İsterlerse yurt dışından getirdiği bu varlığı daha sonra işletmeden çekebilecek, çektiğinde de ilave bir temettü vergisi de kendisinden almayacağız, serbest bir şekilde tasarruf etmesine imkan sağlayacağız. Bir başka düzenleme de işletmenin yurt dışından aldığı bir kredi var ama aynı zamanda yurt dışında varlığı da var. Eğer derse ki 'ben yurt dışındaki mevcut varlıklarımı işletmemin yurt dışındaki kredi ödemesinde kullanayım, Türkiye'ye getirmeyim', buna da imkan sağlıyoruz. Sermaye avansı mahsubunda bulunan varlıklar da kullanılabilecek. Dolayısıyla istiyoruz ki vatandaşlarımız yurt dışında bulunan para, döviz, altın ve menkul kıymetlerini Türkiye'ye getirsinler. Sadece yüzde 3 oranında vergi ödemek suretiyle bu varlıklarını ekonomiye, işletmelerine dahil etsinler, sermayelerini artırsınlar, bilançolarını güçlendirsinler ve böylelikle bir canlılık kazandırsınlar."

Bakan Ağbal, yurt içi varlıklarını işletmeye dahil etmek isteyenlerin de 11. ayın sonuna kadar müracaat edebileceklerini söyledi.

(Sürecek)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler