**Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın son günü yapılan vergi artışları sonrasında indirime giderek, Maliye'nin gelir hedefini sıkıntıya soktuğu yorumlarına neden olan sigara üreticilerine sert çıktı.
**
Gelir hedefine ulaşmak için öngörülen vergi miktarlarını sağlayacak her türlü düzenlemeyi yapacaklarını söyleyen Bakan Şimşek, “Onlar maktu sistemde yaşanan artışa uyumda sorun yaratıyorlarsa, o zaman biz de nispi sisteme geçeriz” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mükellef Odaklı Hizmet” alanında hayata geçirilecek olan yeni özelge sistemiyle ilgili bilgi verdiği basın toplantısında sigara üreticilerine sert çıktı.
Bazı maktu vergi artışlarına yönelik olarak uygulamada bazı sektörlerde sıkıntılar olabildiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, “Biz gerekli tedbirleri alırız. Bizim verdiğimiz güncelleme kararlarını veya öngördüğümüz vergi miktarlarını sağlayacak her türlü düzenlemeyi yaparız. Ne gerekiyorsa yaparız. Onlar maktu sistemde yaşanan artışa uyumda sorun yaratıyorlarsa, o zaman biz de nispi sisteme geçeriz. Hangi sektör olursa olsun, bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar. Uymazlarsa, alternatif bir yol geliştiririz. Uymak durumunda kalırlar. Bizim bir gelir hedefimiz var. O gelir hedefimizi yakalayacağız. Daha önce de söyledim bizim gelir hedeflerimiz gerçekçidir. Bu hedeflerin gerçekçi olduğunu ispatlamak için de gereken tedbirleri de alırız” dedi.
Bakan Şimşek, yeni yılda yapılan maktu bazı vergilerin enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmesini ise şöyle açıkladı:
"Bizim bazı maktu vergilerimiz var. Bunların enflasyon çerçevesinde güncelliyoruz. Ancak bazı maktu vergilere iki yıl gibi uzun bir süredir güncelleme yapılmadığı için, geçen yılın enflasyon oranının üzerinde bir artış söz konusu oluyor. Örneğin otoyol ve köprülerde olduğu gibi. 2 yıl içinde artış yapılmadıysa, bu artış son derece doğaldır. Ben o çerçevede bakıyorum."(ANKA)