Bakan Ergün, "Tekno Girişim Sermayesi" projesiyle çok parlak zekalı 100 genç girişimciye 100'er bin lira sermaye desteği sağlayacaklarını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Tekno Girişim Sermayesi" projesiyle çok parlak zekalı 100 genç girişimciye 100'er bin lira sermaye desteği sağlayacaklarını açıklayarak, "Bu parayı karşılıksız veriyoruz. Teminat istemiyoruz. Batarsa batsın diyoruz" dedi.
Parlamento muhabirleriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, AR-GE destekleriyle ilgili bir soru üzerine AR-GE faaliyetlerine destek verilmesini amaçlayan yasal düzenlemelerin ardından bu alanda önemli gelişmeler yaşandığını, şu anda AR-GE faaliyetlerinde çalışan 11 binin üzerinde eleman bulunduğunu söyledi.
Sanayi Bakanlığı olarak AR-GE projelerine büyük destek verdiklerini söyleyen Ergün, Malatya'dan gelen bir kişinin dışsal kanamaları durduran bir ilaç yapmak istediğini söylediğini, verdikleri destekle bir üniversite ile işbirliği sonucu ilacın üretildiğini ve patentinin alındığını kaydetti.
Bu kişinin Çin'de dışsal kanamaları durduran ilaç için ihaleye katıldığını ve kazandığını anlatan Ergün, şimdi Çin'e nasıl ilaç yetiştireceğini düşündüğünü belirtti.
Ergün, bu projeye verdikleri desteğin 30-40 bin TL civarında olduğunu bildirdi. San-Tez Projesi kapsamında bir de ayakkabı üreticisine destek verdiklerini belirten Ergün, ayakkabının içine uzaktan kumandalı rezistans yerleştirilerek soğuk havalarda ayakkabının ayağı sıcak tutmasını sağlayan projeye de patent alındığını anlattı. Bakan Ergün, bu projenin sahibinin bugün soğuk ülkelere ürün yetiştirmekte zorlandığını söyledi.
Tekno Girişim Sermayesi adıyla yeni bir projenin da hayata konulduğunu anlatan Ergün, çok parlak zekalı 100 genç girişimcinin sermaye desteğiyle destekleneceğini anlattı.
Bu girişimcilerin ya lisans son sınıf öğrencisi, ya yüksek lisans öğrencisi, ya doktora öğrencisi ya da 5 yıl içinde doktorasını bitirecek olan gençlerden seçileceğini ifade eden Ergün, bir teknolojik ürün meydana getirebileceklerini söyleyen gençlerin projelerine destek verileceğini ve bu projelerin ürüne dönüşmesinin sağlanacağını vurguladı. Kişi başına 100 bin lira sermaye vereceklerini söyleyen Ergün, bu parayı karşılıksız vereceklerini ve teminat istemeyeceklerini açıklayarak, "Batarsa batsın" dedi. Şu anda 170 projenin değerlendirme aşamasında olduğunu dile getiren Ergün, bunlardan 100 tanesinin seçileceğini ifade etti. Ergün, bu proje kapsamında per yıl 100 gencin destekleneceğini açıkladı. Sanayi Bakanlığı bütçesinden 10 milyon liranın bu proje için ayrıldığını kaydeden Ergün, projenin, Türkiye'nin genç girişimcilerini artırmayı hedefleyen bir proje olduğunu söyledi.
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir iptal kararıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın ihtar yetkisini kaldırdığının hatırlatılması üzerine Ergün, Türkiye'de siyasi partilerin mali denetimi ve kapatılmasıyla ilgili sistemin iyi bir sistem olmadığını söyledi. Bu sisteme göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın bütün partilere birden kapatma davası açabileceğine işaret eden Ergün, bir kişinin, bütün partiler sistemini ortadan kaldırabilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğuna işaret etti.
Bunun pratiğinin olmayabileceğini ama teoride de olmaması gerektiğini dile getiren Ergün, siyasi partilerin bu kadar baskı altında olduğu bir rejimin demokrasiye zarar vereceğini kaydetti.
Ergün şunları söyledi: "Bu sistem parti kapatma sisteminden parlamentoyu kapatma sistemine dönüşmüş oluyor. AK Parti kapatılsaydı hükümet düşürülmüş olacaktı. Türkiye'de düşünce hürriyeti en kısıtlı olan kişiler siyasetçilerdir. Siyasetçiler düşüncelerini en açık ifade etmeleri gereken insanlarken, 'ya yanlış anlaşılırsa, ya dava açılırsa, ya savcı not ederse' diye 40 kere düşünmek zorunda kalıyorlar. Bu sistem siyasetçilerin düşünce üretmesine izin vermiyor. Parlamento'da parlak siyasi düşünceler ortaya koyma eğilimi var mı? Bir şey ortaya koyuyorsun, hemen 'vatan satılıyor, ihanet' deniyor. Bu sistem siyasi fikir üretimine izin vermiyor."
İHA