Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, belediyelerin borç ve alacaklarının sıfırlandırılması diye bir uygulamasının kesinlikle olmadığını ve hangi belediyenin borcu varsa o borcun mutlaka ödeneceğini bildirdi.
Babacan, fakat söz konusu borçlarla ilgili bir yeniden yapılandırma, kolaylaştırma, enflasyonu esas alma ve mahsuplaştırarak bilanço temizliği çalışması yapıldığını söyledi.
AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından organize edilen ''Yerel Yönetimler Sempozyumunda'' konuşan Babacan, küresel ekonomik kriz ve Türkiye ekonomisi ile belediyelerin borç ve alacakları konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Dünyada geçen yıl modern tarihin en ağır ekonomik krizden birinin yaşandığını ifade eden Babacan, bu nedenle devletlerin çok büyük borç yüklerinin altına girdiğini, bu borçların ne zaman, nasıl kapanacağı sorusuna ise henüz yanıt bulunamadığına işaret etti.
Türkiye'de ise zamanında alınmış reformlar ve tedbirler sayesinde bu zor durumdan kendini koruduğunu ifade eden Babacan, ''Son küresel ekonomik kriz başladığında biz çok rahattık. Hiçbir finans kuruluşuna tek bir kuruş kamu kaynağı aktarılmadı'' dedi. Türkiye'de artık geçen senenin son çeyreği itibariyle resesyonun bittiğini ve ekonomik büyümenin başladığını söyleyen Babacan, ekonomik büyümenin bu yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında da devam ettiğini bildirdi.*****
Uzun vadeli istikrarı da garanti alacak tedbirlerin de bugünden alınması gerektiğine işaret eden Ali Babacan, bunun için ilk olarak siyasi reformların yapılması gerektiğini kaydetti.
Babacan, oluşturmaya çalıştıkları mali kural ile de uzun vadeli hedef koyma açısından büyük önem taşıdığını ve bu konuyla ilgili yasanın da Meclis tatile girmeden yasalaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımların cezbedilmesi konusunda inanılmaz bir rekabet bulunduğunu kaydeden Babacan, bu konuda belediyelere büyük iş düştüğünü söyledi. Babacan, şöyle konuştu: ''Eğer istihdam sağlamak istiyorsanız, hizmet verdiğiniz ile, ilçeye, beldeye yatırım çekeceksiniz. Orada sizin sağladığınız kolaylıkla ne kadar çok fabrika, yeni işyeri açılırsa, o kadar çok istihdam oluşur. Dolayısıyla girişimciyi, yatırımcıyı destekleyen bir iş ortamı bölgenizin kalkınması için temel bir konu.''
Bir de belediyelerimizin özel veya kamudan alacakları bulunduğunu kaydeden Babacan, özel şahısların borçlarıyla ilgili bir yeniden yapılandırma imkanı getireceklerini açıkladı.
Özel şahıslarının borçlarının ana parasının sadece enflasyon ile güncelleneceğini ve faiz, ceza, gecikme zammı gibi şeylerin hepsinin sıfırlanacağını belirten Babacan, ''Ana paranın enflasyonla güncellenmesi çok önemli. Burada da adaleti sağlamak zorundayız. Diyelim su parasını günü gününe ödeyen kişi var. Diğeri ödemiyorsa 5 sene öncenin parasıyla diyelim 300 lira borcu var. Bunu enflasyonla güncellemeyip (sen bunu öde) dersek, ödeyene haksızlık oluyor. Bununla ilgili yasal düzenlememezi yapıyoruz'' diye konuştu.
Belediyelerin kamu kuruluşlarından alacakları konusunda da belediyelerin merkezi hükümete olan borçlarıyla, merkezi hükümet kuruluşlarının belediyeye olan borçları arasında mahsuplaşma imkanı getireceğini bildiren Babacan, ''Diyelim Milli Eğitim Bakanlığından 80 lira su parası alacağı var. Öbür taraftan Sosyal Güvenlik Kurumuna da borcu var. Bunu buna mahsup edeceğiz. Bir bakıma muhasebe temizliği olacak'' dedi.